用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 港島區 Watchdog E位好唔好?
go

港島區 Watchdog E位好唔好?

2015年6月開始排,今日收到社工通知有E位,請問Watchdog (監護者)的服務好唔好?訓練足夠嗎?希望可以分享下經驗,謝謝!

回覆:港島區 Watchdog E位好唔好?

We are attending the course there every Wednesday and Friday, it is good for me and my son progress a lot

回覆:a328 的帖子

謝謝分享!請問上watchdog e位有什麼須要注意嘅地方?

非常好的E位,仔讀過一年,我好欣賞

回覆 sandyma2011 的帖子

請問你小朋友遲緩幾多?一星期有幾多治療?返幾日?我小朋友讀緊 I 位,但老師冇心教,唔盡責,好想轉E位

Aomuimui 發表於 16-10-29 03:19

請問你小朋友遲緩幾多?一星期有幾多治療?返幾日?我小朋友讀緊 I 位,但老師冇 ...

Watchdog e 位,每星期包括:3小時小組訓練(當中抽30分鐘做言語治療(小組)及30分鐘做音樂治療(小組)

另小兒每星期有45分鐘特殊教育導師一對一上堂及45分鐘個別職業治療。至於個別言語治療,是須額外付費,$270 for 30 分鐘。

小兒每星期須抽兩個下午去watchdog做訓練。

入E位前,watchdog會做assessment, 服務多少會根據申請者的能力及需要而定。

小兒言語及小肌都弱,分別慢了9個月及8個月。

回覆:sandyma2011 的帖子

謝謝你答覆!!每星期兩天就包含你以上所講的治療嗎?你仔情況和我仔差不多,不過我仔大肌都弱9個月,但現在I位根本冇做大小肌,違反社署講既理念

Aomuimui 發表於 16-10-30 21:47
謝謝你答覆!!每星期兩天就包含你以上所講的治療嗎?你仔情況和我仔差不多,不過我仔大肌都弱9個月,但現在I ...

每星期兩個下午做訓練。

回覆:sandyma2011 的帖子

謝謝你回答

sandyma2011 發表於 16-10-30 18:53
Watchdog e 位,每星期包括:3小時小組訓練(當中抽30分鐘做言語治療(小組)及30分鐘做音樂治療(小組)
...

想請問自費的課程是不是也類似型式?上網看到有一日/二日/五日密集課程,但唔知好唔好。

小朋友今日剛做評估及排E位,診斷為懷疑自閉譜系。

rainy123 發表於 16-11-1 00:39
想請問自費的課程是不是也類似型式?上網看到有一日/二日/五日密集課程,但唔知好唔好。

小朋友今日剛做 ...

自費的密集課程,以小組形式上為主(某部份5天密集可能包一節個別ST),但E位就小組同個別都會有(服務多少是乎小朋友嘅能力)。

小朋友今日剛做 ...

就算係自費的密集課程,輪候時間都可能要數月,所以快d去申請。

sandyma2011 發表於 16-11-1 07:56
就算係自費的密集課程,輪候時間都可能要數月,所以快d去申請。

我今日會去看下。

另外,因為囝囝主要用英文,但我同老公用中文,是否可以自己選英文班或中文班?

rainy123 發表於 16-11-1 09:58
我今日會去看下。

另外,因為囝囝主要用英文,但我同老公用中文,是否可以自己選英文班或中文班?

Watchdog係有中英文班可以選。如果小朋友有speech delay, 建議盡量用一種語言做溝通。

sandyma 請問你點去WATCH DOG ?

Aomuimui 發表於 16-12-3 19:23

sandyma 請問你點去WATCH DOG ?

我每次都係的士上,小巴走。Watchdog樣樣都好,但交通真係好唔方便。

小朋友今日剛做 ...

自費一樣有小組同個別。

我仔上自費小組加個別導師。會做評估睇下需唔需要安排OT, PT, ST. 不過有準備OT, PT好full, 未必有位。但下學期有機會有人走,建議你盡快去問。如只上小組加個別導師,有可能安排到只去一日。上完小組上埋個別導師。(我仔都係咁)

sandyma2011 發表於 16-12-5 13:38
我每次都係的士上,小巴走。Watchdog樣樣都好,但交通真係好唔方便。

sandyma請問watch dog即使係政府位,但收費都貴過其他E位,係米?

Aomuimui 發表於 17-2-19 07:51
sandyma請問watch dog即使係政府位,但收費都貴過其他E位,係米?

無錯,收費貴過其他E位,$760/月,但服務範圍多而且專業,以小兒為例,每星期三小時小組(內有30mins音樂治療&言語治療);另每星期有個別訓練(45mins 特殊教育導師+45mins OT)。至於個別言語治療是須另收費,$270 for 30mins,但已經俾出面的ST平好多。當然,服務次數亦要看小朋友能力而定,入去讀e位前,他們會為小朋友做詳細assessment。

sandyma2011 發表於 17-2-19 08:01
無錯,收費貴過其他E位,$760/月,但服務範圍多而且專業,以小兒為例,每星期三小時小組(內有30mins音樂 ...

Thx thx ,希望我不再揀錯。