用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 7月5号升中放榜加油站
樓主: amy0107
go

7月5号升中放榜加油站  

回覆:7月5号升中放榜加油站

毎次諗起都好忐忑, 雖然老師說我仔 "穏陣",但點都是擔心,  因為有甩碌機會嘛!

我今日問呀仔擔心嗎?  他竟然同我講, "一齊已成定局啦。"  看來他EQ 比我好。

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

冇錯,同樣B1頭,應該叩返B1A學校

引用:做家長的我,+緊張得不得了,+但又唔可以表現

原帖由 chesswin 於 16-06-24 發表
做家長的我, 緊張得不得了, 但又唔可以表現出黎, 呢下先痛苦

妳唔駛擔心啦,又已經有直資作後備,隨遇而安啦

引用:我心情都好不安...之前同亞女講,+如果派得

原帖由 MonkeyGirl 於 16-06-23 發表
我心情都好不安...

之前同亞女講, 如果派得好差, 就會去叩門..佢就話  "你而家,姐係睇死我姐"...
東區如非過份進取,我相信應該唔會派得太差。

家長要放鬆啲唔好咁緊張先,正面態度去面對,妳同女女講 < 不如唔叩啦..我唔想你讀得甘辛苦..人生唔係只有讀書架ma ...因為中學係睇成績派.都要接受現實.>
呢啲雖然係事實,不過咁講又的確打擊緊佢信心,站在佢嘅角度 ,當然會覺得父母睇死自己。

放鬆啲啦,入倒咩學校雖然重要,但與青春期嘅孩子維持住良好關係及溝通更重要,亦係更大嘅挑戰。
互勉之   

引用:回覆+Jenny3695+的帖子 為什麼說頭五才有

原帖由 KenixSoSum 於 16-06-24 發表
回覆 Jenny3695 的帖子

為什麼說頭五才有機會?? 基本上中學在面試前都收到教統局發出的排名,不同的學校質 ...
很多小學不公佈名次,成績表上亦不標示,學生及中學跟本無從得知級排名。

王家爸爸  自行階段中學有申請人成績次弟排名表。  發表於 16-6-25 12:57

我沙田區,Band 1 女,派到一至五 我都不會去叩門,如果派六/七,或者更後,我會試叫四丶五及六丶七。

王家爸爸  Check清楚,接唔接受同區叩門。  發表於 16-6-25 12:55

Meilinglin 發表於 16-6-24 22:18
王家爸爸,萬一沙田B2生抽到B3中學怎麽办,可以叩沙田B2中學嗎?應該怎樣立办?日日好驚 ...
其實呢幾日要抓定主意,邊幾間外區校係心儀中學、邊幾間係可接受既底線,下載定啲表格(如果有)、準備好資料,排兩套以上既行程表(一套係派得還可以,但想叩心儀學校用;另一套係派得差,要去叩還可接受既底線學校用),當然最理想係兩套都唔駛用。

進入到數階段, 個心1516, 唔知自己想點, 如果派得唔好, 同區又唔比叩,他區既學校又唔知邊間岩小朋友, 壓力好大, 但又不能表現出來, 精神好緊張, 日日囉囉luen, 好辛苦

王家爸爸  做足功課,然後平常心面對。  發表於 16-6-25 19:01

回覆 amy0107 的帖子

倒數10日!

引用:Quote:Meilinglin+發表於+16-6-24+22:18+王

原帖由 王家爸爸 於 16-06-25 發表
其實呢幾日要抓定主意,邊幾間外區校係心儀中學、邊幾間係可接受既底線,下載定啲表格(如果有)、準備好資料 ...
東區網,請問除左灣仔仲有邊度可以叩門呢?

王家爸爸  中西區  發表於 16-6-26 09:23

引用:回覆+amy0107+的帖子 倒數10日!

原帖由 SingMom 於 16-06-25 發表
回覆 amy0107 的帖子

倒數10日!
9日

回覆:popochu 的帖子

突然日子過得很快!

Yanamami  对~有些事咬咬牙就过去了~  發表於 16-6-26 23:11

引用:突然日子過得很快! +

原帖由 NurseSally 於 16-06-26 發表
突然日子過得很快!
係,月中時覺得時間過得好慢,但呢個星期開始好似過得快左,進入倒數嘅日子

希望天從人願,唔洗叩門

popochu 發表於 16-6-26 14:21
9日
8日啦!呢個星期好準備定叩門資料

餘下8天,祝大家好運!

我這几天好緊張
個心 卜 卜 跳
但又吾想云叩門了
B3 點叩

醒目開學勳章

我昨晚開始已經瞓得唔好,真係又緊張又擔心,今個星期要開始預備叩門嘢,希望到時唔需要用啦,祝大家好運
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

開始瞓得唔好, 個心忐忑安..

明明係加油站,但見d留言越黎越緊張...

SingMom  呢個係緊張加油站嗎!  發表於 16-6-27 23:13
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.