用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Marymount interview
go

Marymount interview

Anyone received call for interview from Marymount?

hkpapa852  My friend 000 got call yesterday already!  發表於 16-6-22 11:22

回覆 ameyun 的帖子

Really?  I guess they finished calling yesterday then!

000 can received interview?

回覆 WINDYNam 的帖子

Yes... it's just up to them who to choose although they say you must choose them at discretionary or central allocation stage!

WINDYNam 發表於 16-6-22 11:24

000 can received interview?

000都接見或收,可能代表這些情況 : 該小孩子已獲某些直資收取,因某些直資收取幾乎代表孩子屬資優(及/或家境優越)。

dereklg 發表於 16-6-22 13:13
000都接見或收,可能代表這些情況 : 該小孩子已獲某些直資收取,因某些直資收取幾乎代表孩子屬資優(及/或 ...

點知, 願聞其詳

回覆:Marymount interview

000 應該係自行secure 左
再出黎叩門吧。

dereklg  不過 marymount,門口咁大,單純000,有得in,總是有原因的  發表於 16-6-22 15:08
dereklg  亦有這種狀況的  發表於 16-6-22 14:59

retriever 發表於 16-6-22 14:43
點知, 願聞其詳

其實資唔資優,始終都係面試睇過至知個細路叻唔叻。

不過呢,品牌效應總是有的,........呢個細路過5關斬6將,co-ed , db/dg 都收喎, .....應該都唔錯吧

dereklg 發表於 16-6-22 14:58
其實資唔資優,始終都係面試睇過至知個細路叻唔叻。

不過呢,品牌效應總是有的,........呢個細佬過5關斬6 ...
考小既經歷...
基本上兩ROUND, 一ROUND 考行為, 一ROUND 考認知.

隨學校既重點去安排第一ROUND 考咩野...

ALL IN ALL, 具競爭既學校先考認知.. 第二ROUND 行為上找對口味的, 以確保品質.

我只係想講, 一切都係大家想像力太豐富, 000有得見既人, 唔一定係好出類拔萃

唔好成日將自己"以為"既嘢, 當係事實既全部.

曲曲    發表於 16-6-24 11:05
stephanie714    發表於 16-6-22 17:19
hppa    發表於 16-6-22 17:04
WINDYNam    發表於 16-6-22 16:16
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-6-22 16:00
我只係想講, 一切都係大家想像力太豐富, 000有得見既人, 唔一定係好出類拔萃

唔好成日將自己"以為 ...

反過來講, 如果叩門為保証生源, 咁係咪睇叻仔多過睇111?

hppa    發表於 16-6-22 17:06
hkpapa852  呢點你可以自己去問學校  發表於 16-6-22 16:52

醒目開學勳章 王國長老

回覆:Marymount interview

佢好奇架。我8左咁多年都摸唔清佢用咩準則。朋友個女早幾年叩入,係直私無offer+派位失敗+開心幼稚園。朋友自嘲:叻就一早考到直私啦(佢有考,考唔到)

MAYANGUSPO  原來有咁神...早知我都去試下...  發表於 16-6-29 16:20
曲曲    發表於 16-6-24 11:05
mapp2009  the girl has LUCK!!!  發表於 16-6-23 12:48
hppa    發表於 16-6-22 17:06

引用:佢好奇架。我8左咁多年都摸唔清佢用咩準則

原帖由 Charlotte_mom 於 16-06-22 發表
佢好奇架。我8左咁多年都摸唔清佢用咩準則。朋友個女早幾年叩入,係直私無offer+派位失敗+開心幼稚園。朋友 ...
請問考到嗰位,讀的happy 幼稚園,是不是同區、又或者係天主教幼稚園?

原帖由 Charlotte_mom 於 16-06-22 發表
佢好奇架。我8左咁多年都摸唔清佢用咩準則。朋友個女早幾年叩入,係直私無offer+派位失敗+開心幼稚園。朋友 ...
又或者佢住得近學校?

可能識人

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-6-22+16:24+

原帖由 hkpapa852 於 16-06-22 發表

我只係想講, 一切都係大家想像力太豐富, 000有得見既人,  ...
講下講下就會似真

hkpapa852 發表於 16-6-22 16:00

唔好成日將自己"以為 ...
咪係,我就係講緊要不同角度去看一件事。你有你睇法,我有我角度。咁就最good啦

回覆:Charlotte_mom 的帖子

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-6-22+16:24+

原帖由 hkpapa852 於 16-06-22 發表

我只係想講, 一切都係大家想像力太豐富, 000有得見既人,  ...
十分同意!

我知隔離幼稚園叩門時,絲打會幫手。