用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 谷的學校是否一定好?
go

谷的學校是否一定好?

見好多家長叩門叩得好辛苦,心理壓力好大。想問下一些讀緊谷的小學的家長,小朋友能否適應谷的環境,讀書開心嗎?

其實谷唔谷都要睇小朋友而定,叻果啲咪覺得唔辛苦

同一个环境,讀得掂既-d唔觉得谷;力有不逮既就話好谷~~禁其实间学校应評為谷定唔谷呢?

今日熱話,"贏在起跑線" 已經太遲,話要"贏在 xx 前"喎?

你話谷好定唔好 ......個人意見 : 順其自然。

當小朋友感覺到樂趣,你不谷他都會鑽研下去。

反過來說,盲目地死谷爛谷,孩子日日對著功課喊,就應該有所改變

舉一例,12網某校出晒名谷,是非常谷的谷,學生成績平均也不錯‧
家長分享時說" 佢係每年招生/叩門/插斑都好多人排隊的,可是,俏俏地離開的學生也不少........"

語帶相關,你能感受多少 .......

引用:舉一例,12網某校出晒名谷,是非常谷的谷,

原帖由 dereklg 於 16-06-21 發表
舉一例,12網某校出晒名谷,是非常谷的谷,學生成績平均也不錯‧
家長分享時說" 佢係每年招生/叩門/插斑都 ...
SF**嗎?tks

darling333 發表於 16-6-21 15:59
SF**嗎?tks
我講緊果間唔係 sf

反而聽過sf 用家指,p 1/2 功課量都屬於合理,而只不過該校校風比較傾向靜態/閱讀果邊。咁 d 學生一日都掛住睇書,錯覺以為好谷。

當然,我亦知sf 放學後去補習既風氣都好厲害的

dereklg 發表於 16-6-21 15:57
最緊要係小朋友讀唔掂時父母懂得盡快抽離,無謂免強.有啲家長因為名校,點都要仔女完成...最終小朋友對讀書失去興趣.....繼而.....

darling333 發表於 16-6-21 15:59
SF**嗎?tks
我講果間係,全級/全校總動員咁樣谷,之後再挖10個8個精英出來再谷上谷,谷佢地去玩奧數果 d 野,好就好,唔好就自己諗,天才與傻瓜都是用同一方法練成的

HK-MAN 發表於 16-6-21 16:05
最緊要係小朋友讀唔掂時父母懂得盡快抽離,無謂免強.有啲家長因為名校,點都要仔女完成...最終小朋友對讀書失 ...
正是如此,用心愛孩子,.......比什麼谷唔谷,重要一萬倍

睇小朋友資質,好記性?學野快?數感好?鐘唔鐘意做功課? 愛閱讀? 串字快?有d小朋友 溫英文默書,溫半日第二日都唔記得哂,甘就唔好棟谷校啦。

dereklg 發表於 16-6-21 15:57
我又真係無乜聽聞/見到12網有邊間小學每年都有不少學生俏俏地離開....

雲牛  話明悄悄, 你梗係唔知啦  發表於 16-6-21 16:16
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Bobo1210 發表於 16-6-21 16:11
睇小朋友資質,好記性?學野快?數感好?鐘唔鐘意做功課? 愛閱讀? 串字快?有d小朋友 溫英文默書,溫半日 ...
幼稚園邊有你以上講既咁多野呀??呢啲都係讀緊小學先知喎.

hkpapa852 發表於 16-6-21 16:12
我又真係無乜聽聞/見到12網有邊間小學每年都有不少學生俏俏地離開....

係用家回校分享的,岩聽就聽,唔信就算,別爭論,我真的怕了呢度某 d 家長,別要我拿出什麼證據,雖然我有分享會既錄音,而我只係自用,不便公開。

dereklg 發表於 16-6-21 16:09
我講果間係,全級/全校總動員咁樣谷,之後再挖10個8個精英出來再谷上谷,谷佢地去玩奧數果 d 野,好就好, ...

原來你講有接近直資學校校舍個間..... 個間相比之下, 又係俾其它官津小學多D人走既..... 每年總有3幾個係要轉去次一級既學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-6-21 16:23
原來你講有比美直資學校校舍個間..... 個間相比之下, 又係多D人走既..... 每年總有3幾個
...

呢間校亦有不少學生不是不想走,而是走唔到。 果 d 先係真正苦主

p.s. 我覺得唔會走唔到既,只不過唔肯放棄現有而已

dereklg 發表於 16-6-21 16:30
呢間校亦有不少學生不是不想走,而是走唔到。 果 d 先係真正苦主
走唔到....好驚喎

HK-MAN 發表於 16-6-21 16:31
走唔到....好驚喎

我覺得唔會走唔到既,只不過唔肯放棄現有而已

如家長及子女能想通一下,要走既必定可以走既

回覆:谷的學校是否一定好?

挑選數學強嘅學生代表學校出賽其實好多學校都係咁

karen55407 發表於 16-6-21 16:33
挑選數學強嘅學生代表學校出賽其實好多學校都係咁
係呀,受得果 d 咪好囉 !