用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 伊利沙伯中學 QES 學業很差嗎?
樓主: mrying
go

伊利沙伯中學 QES 學業很差嗎?  

佢D觀点比較奇特<<<<<公務員較懶....原來觀點比較奇特。哈哈

津校一般係唔會炒,但原來校長有心革新,炒係好容易的。

咁QC都係官校,老師都一樣係公務員,為何人哋學校又咁多年來都可以保持得咁好?<<<你所謂既做得住既官校咪得果三兩間?仲有,好多叫傳統名校官校都渣左好多。也有會員同意。呢個也是事實

仲有,好多官校只係食老本。每年係有幾個狀元,其他人呢?哈哈

Sherry_mom 發表於 16-7-26 10:40
回覆 小皮優 的帖子

路過,但想問唔通真資/私立既老師又一定有愛心?如果他們暑假也為學生補課,個個都好 ...
你呢個問題唔係非黑即白。
津校因為有機會被裁,所以一般老師都唔敢太過份地懶。

我見過有官校老師幾年來班房都唔入,校長都無佢符。津校你咪睇下同樣行為得唔得囉。

你真係未見過,津校有新校長空降入一間中學,三年換一百個教職員的奇景。

津校要炒一個常額老師要經過的程序同樣繁複,和公務員差不多,既然你對官津制度如此認識,請公開列出津校為何能夠大量炒常額,如果你不能夠指出,請不要再胡亂抹黑。

三年換一百個教職員的奇景? 這樣不代表好事呀?首先,現在很少學校同時有100個教職員,即每年平均炒33個,即每年約7成老師,這樣能夠炒老師就是好事?學生適應呢?政策持續性?全部都是沒有經驗的老師是好事?有得換老師就是好事?