用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 伊利沙伯中學 QES 學業很差嗎?
樓主: mrying
go

伊利沙伯中學 QES 學業很差嗎?   [複製鏈接]

小皮優 發表於 16-7-20 16:16
亞女升中五,暑假要回學校補課兩星期,据女兒說,補課是老師自行安排的,所以“官校老師懶到出汁”在QES是  ...
請不要一竹竿打沉一船人. 她們絶對不是做儀式, 亞女話老師預教中五的課程

王家爸爸  一樣米養百樣人,同係唔係官校無太大關係。   發表於 16-7-22 10:44

其實係同個制度有關,講官校你一定唔夠我熟

我兩个孩子都是這校畢業,愉快學習,交了好同學,對學校有歸屬感。一個已在港大畢業,另一個也在港大讀。我覺得這校很好,不要盡信數據。

王家爸爸  數據都唔差   發表於 16-7-25 16:41

小皮優 發表於 16-7-23 00:58
其實係同個制度有關,講官校你一定唔夠我熟
咁可否分享一下?

咪講左囉!官校大部份老師係公務員,鐵飯碗。所以沒有裁員危機。就算玩到殺校都唔驚,因為佢地會被教育局調職至其他官校繼續害人。
制度上,校長都炒唔到老師。所以老師好唔好就全憑良心。
所以好多官校都差左好多,呢度唔再重複。
新請既公務員老師好多都好差。政府請人真係有佢既一套。

小皮優 發表於 16-7-25 10:51
咪講左囉!官校大部份老師係公務員,鐵飯碗。所以沒有裁員危機。就算玩到殺校都唔驚,因為佢地會被教育局調 ...
咁你覺得可以點改善呢?

無得改善,係制度養懶人

引用:咪講左囉!官校大部份老師係公務員,鐵飯碗

原帖由 小皮優 於 16-07-25 發表
咪講左囉!官校大部份老師係公務員,鐵飯碗。所以沒有裁員危機。就算玩到殺校都唔驚,因為佢地會被教育局調 ...
公務員本身制度真係鼓勵懶人,吾做吾錯,但QES仲可食老本,被派到好學生,希望佢地好好珍惜。

964000 發表於 16-7-26 10:08
公務員本身制度真係鼓勵懶人,吾做吾錯,但QES仲可食老本,被派到好學生,希望佢地好好珍惜。

...
咪話係食老本囉!難委仲有人話官校老師好有心。有心既話就唔會成績跌晒

引用:Quote:964000+發表於+16-7-26+10:08+公務員

原帖由 小皮優 於 16-07-26 發表
咪話係食老本囉!難委仲有人話官校老師好有心。有心既話就唔會成績跌晒
咁我認真想問: 以前荃官/QES咁勁,都係官校制度下出品的老師教,為何現在大不如前 定話普遍性老師水準下降,包括其他名校老師都係咁,只不過官校老師較為明顯少少。 所有名校都係食緊老本,叻學生係靠自己及家長强大後盾支援。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 小皮優 的帖子

路過,但想問唔通真資/私立既老師又一定有愛心?如果他們暑假也為學生補課,個個都好樂意?

其實津校老師如果得到長約的話,他們和公務員一樣咁難炒,咁官津是香港大部份中學的資助模式,就全部香港老師都懶?明顯不是,所以你的說法並不成立。

同時,以前官津校不能炒,現在都是,所以如果以前可以懶,為何以前可以有成績?解釋為何皇仁庇利羅士荃官每年成績仍然咁好?講到咁懶都有咁嘅成績?

其實名校,包括直資官津校,大多成績比以前差?為什麼?有兩個原因,第一,大多名校在港九,以前好多新界的精英學生會出來市區讀名校,但現在有更多地區學校出現,令同學不需要出來市區讀,令他們收最好的學生的機會下降,再加上收生方法,令全港性名校難以全港收全港精英而要收地區性(18區)學生,所以收生下降。

第二,全港學生數目下降,最好的學生減少,其實收好學生比以前困難。不少學校會做不少誇張和商業性宣傳來收生,但官校是政府部門,身份上不適合,亦不可以胡亂宣傳/賣廣告,所以好像他們很懶不宣傳,其實是他們不可以。

小皮優 發表於 16-7-26 00:14
無得改善,係制度養懶人
咁QC嘅老師唔係公務員?

官津學校要換老師一樣唔易,淨係睇吓基X小學話要換副校有困難就知。學校好唔好,要睇老師既心態同水平,更要睇校長頭。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Eat_Sleep_Play 發表於 16-7-26 12:15
咁QC嘅老師唔係公務員?
of course

小皮優 發表於 16-7-26 15:44
of course
咁點解人哋咁多年成績都保持到咁好嘅?

點解QC的老師不是公務員?

引用:官津學校要換老師一樣唔易,淨係睇吓基X小

原帖由 hkpapa852 於 16-07-26 發表
官津學校要換老師一樣唔易,淨係睇吓基X小學話要換副校有困難就知。學校好唔好,要睇老師既心態同水平,更 ...
完全正確, 支持!

我唔明有人為何要誹謗學校特別是官校

www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

genpub 發表於 16-7-26 20:10
點解QC的老師不是公務員?

小皮優的論點係...公務員...鐵飯碗⋯⋯唔洗做...養懶人,所以官校老師懶,唔積極教好書,導致學生成績下滑,咁QC都係官校,老師都一樣係公務員,為何人哋學校又咁多年來都可以保持得咁好?

papa71  佢好似講過..."靠食老本囉"... 即係全靠學生本身叻啩  發表於 16-7-27 16:29

引用:+本帖最後由+Eat_Sleep_Play+於+16-7-27+12

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-07-27 發表
佢D觀点比較奇特,除你以上的外,還有Band3無一間是好學校,間間都唔好

‹ 上一主題|下一主題