用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 太子明慧 VS 培道 (內有兩間幼稚園小小介紹,有興趣可以 ...
樓主: ^0^_V
go

太子明慧 VS 培道 (內有兩間幼稚園小小介紹,有興趣可以一看)

回覆:太子明慧 VS 培道 (內有兩間幼稚園小小介紹,有興趣可以一看)

如果單睇雜費,明慧係超貴,不過計数要計總數,明慧學費比同類學校算平,總數大约6000多啲一個月,交11個月。同類學校好多只係學費已經6000啦。

當個好爸爸

回覆:太子明慧 VS 培道 (內有兩間幼稚園小小介紹,有興趣可以一看)

明慧

回覆:^0^_V 的帖子

我覺得英文係要有好語境先可以學得好,可能私幼英文語境好,所以小朋友比較多機會接觸英文。不過,有得一定有失,師資可能較遜。在我而言,老師有愛心比語境更重要,起碼小朋友開心,最緊要老師花心思教小朋友德育培養,作為用家,我認為培道絕對做到。至於培道英文可能係教得比私學淺,但以學券學校來說已經算合適。而且,我覺得有時屋企都可以比多d機會佢接觸英文,我囡K1都可以用全句英文表達,eg my favourite colour is pink。

引用:我覺得英文係要有好語境先可以學得好,可能

原帖由 Auction 於 16-08-01 發表
我覺得英文係要有好語境先可以學得好,可能私幼英文語境好,所以小朋友比較多機會接觸英文。不過,有得一定 ...
完全認同,所以真係睇家長想要以何種方法教育,及重視D乜先去選校

當個好爸爸

用家,學術好,老師比學券學校盡責(讀過學券名校2間及名校一間),有愛心。開心學校。同學超級友善及聪明。學費及教材是超越同類學校(自己曾做過中小及高等教育)。派位差D,學校其實都算低調。物超所值不讀是浪費了機會!

zazadodo 發表於 17-7-12 04:41
用家,學術好,老師比學券學校盡責(讀過學券名校2間及名校一間),有愛心。開心學校。同學超級友善及聪明。 ...

你指太子明慧??

明慧真正用家。 其實明慧學費合理。 K 1 外籍老師加普通話老師雙班主任 。 教學內容才是重點。課程內容有英文數學, 中文數學, 科學實驗, 日常生活, 奧福音樂, 日文。 普通話教中文故事及各類興趣班。 收費跟外面一樣或者便宜小小。 同學其實好少外面私補。 因為課程已經很充實。  每日3.5 小時上學。 假期少。 學費物超所值。 試過很多間幼稚園。 我覺得明慧不錯。

zazadodo 發表於 17-9-18 23:14
明慧真正用家。 其實明慧學費合理。 K 1 外籍老師加普通話老師雙班主任 。 教學內容才是重點。課程內容有英 ...

你試過邊幾間幼稚園?

九龍塘所謂名校一間, 太古熱門一間。 東區名校兩間。 最後讀明慧。 小朋友好開心。

我講的是明慧國際幼稚園( 北角分校)

kokovic 發表於 16-7-21 13:40
其實我覺得明慧真係好架,之前成日聽其他人講咩商業化唔好,但佢地又講唔出唔好地方,我係用家,可以講到真 ...

我也是明慧用家
Comment 大致同你差不多

貴或商業化呢樣,我又覚得各人家境不同,明慧講平又唔算最平私校,貴又唔係最貴嗰堆,其實上面有人話買相$5張或其他呃$地方,我又覚得稱不上呃,好多比$項目其實自由參與,講真有時買獎券等活動我自己認為唔想買咪不參與,學校又冇強迫一定要買

So far 我女讀得好開心,見佢隔幾日又爆句英文丶國語丶日文等,都覚得值得入讀

So far

JN1999 發表於 18-1-26 18:50
我也是明慧用家
Comment 大致同你差不多

幫朋友問,如細b插北角明慧k2,日常家中英語溝通,普通話只是卷校程度,會不會因普通話差,日語不懂,好難跟得上?

zazadodo 發表於 18-1-18 13:50
九龍塘所謂名校一間, 太古熱門一間。 東區名校兩間。 最後讀明慧。 小朋友好開心。  ...

請問太古熱門係邊間? 東區名校是 “字母”同“碧咸嫂”幼稚園?

回覆 1162694sd 的帖子

K2已經閲讀一年級程度普通話文章,需要額外加料增進普通話能力。日文只是普通對話,好淺!

太子明慧課程偏深, 重英文, PN已學梗人地K1-K2既英文!