用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解咁多家長唔鍾意王少清
go

點解咁多家長唔鍾意王少清

地方也算方便,但時常會聽到其他家長負評

王家爸爸  B1保險線學校,負評可能係有心人既擾敵策略,需要小心分析、演繹。  發表於 16-6-21 10:22

回覆 eatmonmon 的帖子

如果2年後, 我個女派到依間, 我都唔須要去叩門

哪方面負評?

引用:地方也算方便,但時常會聽到其他家長負評 +

原帖由 eatmonmon 於 16-06-20 發表
有時好睇個人感覺!! 荃官,何中及王少清我今年都有去簡介會,何中感覺最差,其次係王少清,反而一向對官校印象麻麻嘅我,我對荃官係完全改觀。

何中係感覺6年只向DSE成績進發,目標為本,只有讀書讀書再讀書!! 見到D學生冇黎活力,死氣沉沉。  王少清好D啦,起碼學生都有D動力咁!!

個人睇法,係好主觀嘅!! 自己去簡介會感受吓!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

可能DSE成績麻麻。唔公開唔透明。

YDLFATHER 發表於 16-6-21 10:09
可能DSE成績麻麻。唔公開唔透明。
今年DSE成績真係麻麻(只有B2A水平),但係其實年報同埋Ringing Voice(學校刊物)都寫得相當清楚、透明。

醒目開學勳章

eatmonmon 發表於 16-6-20 12:34
去過簡介會,覺得麻麻。小學年年都有師兄姐派入去,同佢地傾完後,更加決定不選此校

引用:Quote:eatmonmon+發表於+16-6-20+12:34+地

原帖由 peggy 於 16-06-21 發表
去過簡介會,覺得麻麻。小學年年都有師兄姐派入去,同佢地傾完後,更加決定不選此校 ...
我街坊個band 1女,舊年寧揀廖寶珊都唔揀王少清,今年在廖中讀英文班S1。

有時真係好睇學校理念同方向,總之王少清唔係我杯茶。

請問王少清廖寶珊李城壁三間,程度上可以比較嗎? 學校建議學生考慮李中

peggy  我覺得是王少清>廖寶珊>李城壁  發表於 16-6-21 21:46

回覆 peggy 的帖子

但荃灣只得4間BAND 1可揀, 如果連王都唔揀, 只有3間了

peggy  所以好多人將廖寶珊作為保險線  發表於 16-6-21 11:21
ichome2002  SORRY, 我的意思是B1生第五選李城壁  發表於 16-6-21 11:07

gracelam 發表於 16-6-21 10:45
我街坊個band 1女,舊年寧揀廖寶珊都唔揀王少清,今年在廖中讀英文班S1。

有時真係好睇學校理念同方向,總 ...
當然選校係人各有志,但係如果讀半英半中既學校去到高中選科時,因為可能同一科需要同時開中文、英文兩班,所以有可能有問題,到時後悔已經太遲。
所以建議大家比較清楚,睇下高中有嘜科揀。

ichome2002  認同, 有些中學的學科選擇很少, 初中和高中時的教學語言會不同  發表於 16-6-21 11:14

醒目開學勳章

妹妹頭 發表於 16-6-21 11:05
回覆 peggy 的帖子

但荃灣只得4間BAND 1可揀, 如果連王都唔揀, 只有3間了
阿女只like可風。上年大抽獎時,都有同學仔不填王

引用:Quote:gracelam+發表於+16-6-21+10:45+我街

原帖由 王家爸爸 於 16-06-21 發表
當然選校係人各有志,但係如果讀半英半中既學校去到高中選科時,因為可能同一科需要同時開中文、英文兩班, ...
也有可能到時升呢,變英中!!   阿Q精神!!

王家爸爸  樂觀   發表於 16-6-21 11:57

回覆:peggy 的帖子

學校有什麼唔好?

醒目開學勳章

eatmonmon 發表於 16-6-21 15:58
學校有什麼唔好?

唔可以話學校唔好,個人不喜歡而已,及此校不適合我女。王少清功課比較多及比較谷,課外活動比較少。個人也不太like校長

引用:Quote:eatmonmon+發表於+16-6-21+15:58+學

原帖由 peggy 於 16-06-21 發表
唔可以話學校唔好,個人不喜歡而,及此校不適合我女。王少清功課比較多及比較谷,課外活動比較少。個人也不 ...
感受完全一樣。  

個人感覺,王少清功課量比荃官還多

回覆:gracelam 的帖子

我之前都有聽廖寶珊會升band 1, 唔知幾時會升呢?

其實廖有條件升lv,每年都有唔少入唔到個4間b1英中既b1學生入左廖
MCS奮鬥中        

引用:地方也算方便,但時常會聽到其他家長負評 +