用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科,真是會由子女決定嗎?
go

中四選科,真是會由子女決定嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章

想了很久,是否出post……

兒子中三,選科完全不選理科目,理由是冇興趣……

他理科成績都好,與文科相比,他用多一倍時間溫書,所以有好成績。

現選中四選修科,他phy,chem,bio全部放棄,但他會讀M2。

雖然會尊重兒子的決定,但自己個心始於覺得可惜,因無理科成績,大學很多科目已沒可能報讀。

19    0    0    0
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

已經升高中,我會尊重佢決定,但會以顧問角色同佢分析同畀意見,最終決定畀小朋友,如果佢初中要用多一倍時間先有好成績,高中課程更深入,係咪真係更長時數就保持到,冇人知,佢係咪肯繼續用咁多或更多時間,都好難講,愛因斯坦名言「興趣是最好的老師」
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章

回覆:MASAYA 的帖子

因兒子背誦、死記能力低,選文科其實對他來說是吃力的。

箴言二十二章六節

wawaliluk 發表於 16-6-20 14:42
因兒子背誦、死記能力低,選文科其實對他來說是吃力的。
你意思係佢文科用多一倍時間?
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章

引用:Quote:wawaliluk+發表於+16-6-20+14:42+因

原帖由 MASAYA 於 16-06-20 發表
你意思係佢文科用多一倍時間?
或者我說清楚些,兒子有少聰明,不勤力,臨考試前2星期才開始溫書,考試前一星期才發力。

他自說溫習理科用多一倍時間,其實頂多只用3天溫一科,其餘文科科目,用2日時間溫習。

出來成績某科理科成績更比文科更好,可能用多些時間溫書吧。

但兒子以溫書時間相比,認為讀理科不化算,加上他對理科興趣不太,所以全部理科也放棄。

是否真的任由他作出選擇?

箴言二十二章六節

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+16-06-20+發表你意

原帖由 wawaliluk 於 16-06-20 發表
或者我說清楚些,兒子有少聰明,不勤力,臨考試前2星期才開始溫書,考試前一星期才發力。

他自說溫習理科 ...
補充:  數學成績略好,應該可讀M2

箴言二十二章六節

wawaliluk 發表於 16-6-20 16:28

他自說溫習理科 ...
用兩日時間溫習已可以,即係平日已吸收,咁其實唔駛擔心記憶能力問題,如果靠短期記憶應試唔長遠,問題仲大,理科其實都唔少野記
每個家庭都唔同情況,我自己會畀小朋友決定,如果你希望佢按你方向去選擇,其實佢都冇得say no

瞭解一下老師嘅睇法未?

醒目開學勳章

引用:Quote:wawaliluk+發表於+16-6-20+16:28+或

原帖由 MASAYA 於 16-06-20 發表
用兩日時間溫習已可以,即係平日已吸收,咁其實唔駛擔心記憶能力問題,如果靠短期記憶應試唔長遠,問題仲大 ...
會尊重兒子選科決定,但仍想開導一下他,當俾個機會大家。

箴言二十二章六節

醒目開學勳章

引用:瞭解一下老師嘅睇法未?

原帖由 ABC-DAD 於 16-06-20 發表
瞭解一下老師嘅睇法未?
老師推番個波比學生及家長。

永遠答案是以興趣行先。

箴言二十二章六節

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+16-06-20+發表用兩

原帖由 wawaliluk 於 16-06-20 發表
會尊重兒子選科決定,但仍想開導一下他,當俾個機會大家。
自己也覺自己講得芧盾,一方面話尊重兒子決定,一方面又想勸導他。

箴言二十二章六節

回覆:中四選科,真是會由子女決定嗎?

除了時間因素,興趣,心儀大學科目是否也是文科?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:中四選科,真是會由子女決定嗎?

昨晚跟位教授同枱食飯,他兒子選修化學,物理及歷史,成績都十分好,雖然三大都有 offer ,暑假后會去英國留學,主修歷史!

父母都是科學家!

little_yolky  OMG  發表於 16-11-11 17:55
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

引用:除了時間因素,興趣,心儀大學科目是否也是

原帖由 ANChan59 於 16-06-20 發表
除了時間因素,興趣,心儀大學科目是否也是文科?
兒子最有興趣讀歷史,大學選科他未諗,沒有計劃,曾與他傾過,他說如入到大學或會讀歷史。

箴言二十二章六節

其实佢有無參觀过大过Info Day, 將來入U諗住謮乜野?由後面諗番轉头就大概有个選科方向。上大学網頁望下有兴趣科目有乜野prerequisite就知唔讀乜科就有可能大学就算夠分也不能修讀。
我女係自已揀His Geog BAFS, 佢清楚以上限制後作出決定~~話就算理科比文科易攞高分,但自己無兴趣無能力,亦唔会比修文科考得好,到時两头唔到岸……既然佢禁清晰,我就尊重佢既決定。

wawaliluk 發表於 16-6-20 17:24
自己也覺自己講得芧盾,一方面話尊重兒子決定,一方面又想勸導他。

...
我諗俾足夠資訊佢,再揾d高form親友仔女(如有)同佢分析下。

wawaliluk 發表於 16-6-20 17:24

...
我覺得又冇矛盾既,引導佢去選擇都係教育既一種,盡量拋多d佢可能冇諗過既地方畀佢思考下囉,需要考慮既地方佢都有考慮過就放手架喇

wawaliluk 發表於 16-6-20 17:22
老師推番個波比學生及家長。

永遠答案是以興趣行先。
我係會問老師小朋友嘅能力有咩睇法,唔係選科嘅意見

我讀中三嗰時都係放棄理科(雖然Chem考得好好),阿媽阿爸想我讀理科但係我完全冇興趣同埋唔想做SBA,所以揀咗BAFS Econ Eng Lit,係讀到死下死下,好多卷操同埋分數偏低(相比理科),但係我冇後悔過,我鍾意讀。事實係大學選科蝕底要同其他唔讀醫科嘅理科生爭位,但係父母都願意鬆手少少,俾我揀。本來阿爸好想我讀law,無論係香港定英國都想我報law programme,但係我唔鍾意,淨係鍾意讀語言,所以阿爸都最尾肯妥協,話「條路係我揀,你知道將來你可以做咩工,唔怕辛苦捱世界就得」。

CHANLAM0708    發表於 16-6-21 09:26

醒目開學勳章

引用:Quote:wawaliluk+發表於+16-6-20+17:22+老

原帖由 ABC-DAD 於 16-06-20 發表
我係會問老師小朋友嘅能力有咩睇法,唔係選科嘅意見
又是好籠統的答案,最後一定有呢一句,《可以做得更好》。

差不多放在所有學生都適用。

箴言二十二章六節
‹ 上一主題|下一主題