用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 st Francis vs 九龍塘宣小
樓主: ivanjoan
go

st Francis vs 九龍塘宣小 [複製鏈接]

Competition in both schools are very keen. Pick the one your kid have a higher chance to do well.

SFA: Solid English foundation. Not just English subject, GS and Science subject at higher forms also demand strong English vocabulary to score higher mark. Discipline in learning. The kid must be willing to do the revision on a regular basis as there 3 tests and 3 examinations a year.

APS: You need to devote your leisure time to music learning. Bear in mind the academic standard is also high. Hence, a good time management to balance both is a must.

對, 部份初小英常的生字, 我當年初中才串.
英文唔好, 極可能題目都睇唔明.

通常英文成績好, 英常都會高分.(頗多轉彎題, 需英文理解力, 同埋, 考試係年年出新題目)

其實, 學校老師都好認真, 就連聆聽都係老師錄音, 無得貼題!(小朋友認得考試聆聽係老師把聲)

Science就唔使講, 幾十年前開始都係咁深.上英中就好著數.

SFA真係一所超級少林寺,小朋友合作同有能力的話,係SFA可以好輕鬆!功課、測驗攪得掂,考試亦會好輕鬆!超愛!

楼主係咪唔係講紧深水埗的SFA?

回覆:hkpapa852 的帖子

其實好明顯sfa係絕大部份去津校,特別係同宗教既。 係家長偏好定學校偏好定校長有connection不得而知。

但非正式統計,sfa家長唔少係教友,亦唔少係同宗教學校出身,所以習慣左唔奇。

MrBeast  亦有可能係抽   發表於 16-6-27 11:34

回覆:Yanamami 的帖子

另一個帖我都有提過,避免受豐收年影響,最好自己統計近幾年既平均率。

仲有係唔好只睇關鍵字學校,睇下中間果批去邊,唔係關鍵字學校又係去邊。

MrBeast  跟著個幾年先係戲肉  發表於 16-6-27 11:37

據家長說, 去唔到頂尖中學的學生, 就去到其他中學成績都係非常好(只係小學太多勁人係前面)

我知道好多家長認為中學無必要再交學費(因為中學多數要補習), 所以好多揀津校.

SFA must better than APS

回覆 retriever 的帖子

陳守仁最多人升嘅係顏寶齡至真

絕對唔可以話邊間好過邊間, 最重要係入到家長心儀學校.

我認識有家長(不只一位), 佢為了小朋友入"神校", 日操夜操特異功能(因為佢小朋友補哂全科成績都係一般), 家長覺得最重要係入到心目中的神校, 佢都係用心良苦.

christywwk 發表於 16-6-27 10:07
SFA must better than APS
自己係用家都講唔出口!😂

leungkit1005    發表於 16-6-27 12:57
hppa    發表於 16-6-27 11:53
retriever    發表於 16-6-27 11:22

airyaoi 發表於 16-6-27 10:17
回覆 retriever 的帖子

陳守仁最多人升嘅係顏寶齡至真
佢講只以女生為基數入"關鍵字" 學校, 係比率唔係人數.
仲有係同其他幾間無中學直私比較.

回覆 airyaoi 的帖子

如果系, 灣仔St. Francis當然好過顏寶齡(therefore TSL). 另外自己統計大约一半APS女生升得好過灣仔St. Francis中學(以中學banding來計),SFA應該都是差不多這個比例吧. 灣仔St. Francis中學收翻自己小學7-8乘生, 從這個角度來看,應選灣仔St. Francis比較正路吧,何况GH.  但自己住近SFA及APS,GH同灣仔St. Francis比較遠及早打鐘,所以都好煩惱...

回覆:st Francis vs 九龍塘宣小

你想要啲乜?有得揀,我會避開強逼體藝嘅學校。另外,本身冇宗教信仰,但寧取天主教,所以冇報APS.

回覆 momama 的帖子

補充一句, 一般天主教學校在信仰上會開放D..

樓主開完個帖就頭也不回咁戶口都無再登入係度食緊花生.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

傳統小學退出TSA, 學校態度開明.

回覆:hkpapa852 的帖子

請問這個表在那𥚃可找到?請指教

引用:Quote:raymond338hk+發表於+16-6-22+06:49+

原帖由 hkpapa852 於 16-06-22 發表
唔..... 現實係, APS同另外幾間名小, 在升中時肯定係考入既B1中學(直資)比例遠比SFA高一截

請問這個表在那𥚃找到?請指教

‹ 上一主題|下一主題