用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 st Francis vs 九龍塘宣小
樓主: ivanjoan
go

st Francis vs 九龍塘宣小 [複製鏈接]

當年gh,陳守仁、九小及sfa收了小女,選了sfa,如吾想六年後煩过可選有中学,但gh較遠最後註冊左都冇去

我小朋友極鍾意英文, 英小為首選
當時放左不少龍校.

我識得一位SFA首屆畢業既Uncle, 佢話當年喇沙中一無位, 佢跳級上中二, 一樣名列前茅(在SFA唔係考最前)

引用:我識得一位SFA首屆畢業既Uncle,+佢話當年喇

原帖由 mimi222shi 於 16-06-22 發表
我識得一位SFA首屆畢業既Uncle, 佢話當年喇沙中一無位, 佢跳級上中二, 一樣名列前茅(在SFA唔係考最前) ...
小6升中一會無位

回覆:st Francis vs 九龍塘宣小

快放SFA pls

現今整個教育生態同以前好唔同,幾十年前的eg參考下就算

回覆:st Francis vs 九龍塘宣小

mcl203 發表於 16-6-22 13:01
小6升中一會無位
入學校有好多途徑, 我無質疑佢用咩方法入(無考究幾十年前教育制度)

不過, 佢係首屆畢業生, 喇沙都收,我覺得SFA應該係一開辦課程已經係深.

唔講遠, 講近幾年,靠音樂入男神校既識3個, 成績一般, 香港升唔到大學.

回覆 mimi222shi 的帖子

以地產代理慣用語:
兩間事但一間都無得輸.

學校認真考核過小朋友, 所以唔怕讀唔上..

不過學校無考核過家長...

所以更多人怕孩子谷得家長唔谷得

回覆 raymond338hk 的帖子

顺便借位問APS, SFA & KTS依三間升中比例 會否好得過St. Francis Canossian 升得翻自己直屬中學?.St. Francis 應有7-8乘翻自己中學.果三間私校升倒的中學7乘好過SFCC?

Yanamami  hkpapa做哂表比較啦……  發表於 16-6-22 14:59
hppa  of course keep the one with B1 直屬中學  發表於 16-6-22 14:52

SarahGil 發表於 16-6-22 14:43

顺便借位問APS, SFA & KTS依三間升中比例 會否好得過St. Francis Canossian 升 ...

你呢個問題好主觀...

邊方面好過SFCC先?

但以統計來看, 呢3 間都係男女校, 入SFCC 或COMPARABLE 既女校一定低過SFCC

回覆 retriever 的帖子

若只看女生升中的中學banding來計呢?

SarahGil 發表於 16-6-22 14:43

顺便借位問APS, SFA & KTS依三間升中比例 會否好得過St. Francis Canossian 升 ...

[size=34.9597px]http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3256549&extra=page%3D16

[size=49.4338px]http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3082464&extra=page%3D21

引用:回覆+retriever+的帖子 若只看女生升中的

原帖由 SarahGil 於 16-06-22 發表

ek係好多資訊,但如果真係對幾間私校有興趣,強力建議你自己做下統計,唔好盡信他人既banding統計。

自己統計可以看到比banding更多既野。

引用:回覆+retriever+的帖子 若只看女生升中的

我自己做過既統計,直私無中學既學校中,如果只計女仔又只計昇"關鍵字" 學校,近年最高應係陳守仁!

KikiDaddy  also many go to marymount   發表於 16-6-26 10:36
Yanamami  11個入SPCS!  發表於 16-6-26 06:06

引用:回覆+raymond338hk+的帖子 顺便借位問APS,

其實睇你想要什麼,SFA的學生一定最打得,考到好學校的比率也十分之高,但十分谷,家長和學生的壓力極大,這亦不是每個人可以應付!

灣仔St Francis就一定相對讀得舒服,因有Band1中學做back up!當然成績不可與SFA相比!所以看看家長想要什麼!

celiaroyfamily 發表於 16-6-22 12:31
當年gh,陳守仁、九小及sfa收了小女,選了sfa,如吾想六年後煩过可選有中学,但gh較遠最後註冊左都冇去 ...
其實應該是GOOD HOPE最好!不過真的很辛苦!
當年女兒也考到GOOD HOPE,只是在一個不理想的情況下才.....................

SarahGil 發表於 16-6-22 14:57

直私校好清楚既~自己入校绸望下升中派位就睇下自己鈡意边间既中学分配咪最好~~

引用:+本帖最後由+mimi222shi+於+16-6-22+12:29+

原帖由 mimi222shi 於 16-06-22 發表

當年2間都收, 有問過2間畢業生學校情況(有遠至頭幾屆和近 ...
最憎被迫學樂器。

Yanamami  禁你一定唔鈡意林護~  發表於 16-6-26 08:35

我當初分析哂2間學校既特點(例如上邊間中學多/強項), 小朋友自己決定揀邊間, 同埋是否多學一種樂器(名師不一定要在學校找)

其實, 小朋友鍾意間學校, 自然會讀得好.

家長既決定就係目標中學,同埋我主要會睇埋大學(就算有機會學到演奏級, 我也不會想他當音樂家, 身邊有幾位親人/朋友, 學到演奏級就無再摸過樂器!)如果, 無時間/無興趣再學, 樂器我會第一時間停.(小朋友有興趣學, 不過, 我不懂得欣賞音樂)
‹ 上一主題|下一主題