用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 st Francis vs 九龍塘宣小
go

st Francis vs 九龍塘宣小

怎樣選,請指教

hppa  St Francis  發表於 16-6-22 11:32
karen55407  SFA  發表於 16-6-18 08:03

引用:怎樣選,請指教 +

原帖由 ivanjoan 於 16-06-17 發表
怎樣選,請指教
SFA Or Sfcs?

SFA must better than 九龍塘宣小!
SFA must better than Sfcs!

引用:SFA+must+better+than+九龍塘宣小!SFA+must

原帖由 raymond338hk 於 16-06-18 發表
SFA must better than 九龍塘宣小!
SFA must better than Sfcs!
why

揾番旧帖睇啦……年年都有人问~
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3201611&highlight=SFA

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3177858&highlight=SFA

醒目開學勳章 貢獻勳章

怎樣選,請指教
唔同嘅學校,適合唔同嘅家庭同孩子。兩間都好,但我知我自己要乜,所以當年有sFAoffer就無去in APS

恐龍家

回覆 raymond338hk 的帖子

點解SFA會好過SFCS? SFCS直屬Band 1 中學喔.

hppa  of course choose SFCS  發表於 16-6-20 16:34

引用:回覆+raymond338hk+的帖子 點解SFA會好過S

原帖由 SarahGil 於 16-06-20 發表
回覆 raymond338hk 的帖子

點解SFA會好過SFCS? SFCS有直屬Band 1 中學喔.
論學生成績,一定是SFA好,,因學生要考外面中學,家長和老師都谷,你可以search舊文看看!而且是英文小學!

raymond338hk 發表於 16-6-22 06:49
論學生成績,一定是SFA好,,因學生要考外面中學,家長和老師都谷,你可以search舊文看看!而且是英文小學!

...
唔..... 現實係, APS同另外幾間名小, 在升中時肯定係考入既B1中學(直資)比例遠比SFA高一截

畢業年度

學校名稱

升一線中學比例

升一線官津比例

升一線直資比例

2012-2014

聖芳濟英文小學

84.83%

62.07%

22.76%

九龍塘宣道小學

86.01%

39.86%

46.15%

2013-2015

聖芳濟英文小學

79.84%

63.57%

16.28%

九龍塘宣道小學

89.71%

47.06%

42.65%

siusiufun2010  果然係數據王!  發表於 16-6-22 10:16
hppa    發表於 16-6-22 10:15
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

論升B1中學成績就係九小和宣小高一線,但似乎,講學術成績仍然係SFA好DDD,當然3間都係好好好小學,我估乍

引用:論升B1中學成績就係九小和宣小高一線,但似

原帖由 mcl203 於 16-06-22 發表
論升B1中學成績就係九小和宣小高一線,但似乎,講學術成績仍然係SFA好DDD,當然3間都係好好好小學,我估乍: ...
請教,憑甚麼數據SFA學術好過九小同宣小呢?

mcl203 發表於 16-6-22 10:23
論升B1中學成績就係九小和宣小高一線,但似乎,講學術成績仍然係SFA好DDD,當然3間都係好好好小學,我估乍: ...
講學術成績......

可以點評估呢?

B1學生比例係以公開試Pre-S1成績嚟決定, 如果咁比較之下, APS升B1多D, 理論上B1學生比例都多D, 咁係咪APS學生Pre-S1考得好D呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-6-22 10:29
講學術成績......

可以點評估呢?

講下啫....係朋友處聽番黎....用某校分班後估下
講明係估....當然唔準啦

mcl203 發表於 16-6-22 10:40
講下啫....係朋友處聽番黎....用某校分班後估下
講明係估....當然唔準啦
...
你都知我比較著重實際數據分析

hkpapa852 發表於 16-6-22 10:42
你都知我比較著重實際數據分析
我中意憑風聲....再去估估下

回覆:st Francis vs 九龍塘宣小

我見家長會以SFA教深一年就覺得這間學術最好

怎樣選,請指教
APS中學網好過SFA

hkpapa852  其實樓主都講清楚佢講既St Francis係邊間..... 大家唔駛咁快表態..... 可能表錯情   發表於 16-6-22 11:18
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

點解你們有咁多間offer,仲未決定讀邊間,但hold住太多位未免太自私

當年2間都收, 有問過2間畢業生學校情況(有遠至頭幾屆和近5年的)
基本上, 睇重學業成績一定會揀SFA (升中網可跟住址, 唔一定要跟學校)
好想入"神校"就會揀APS

我個人唔識欣賞音樂, 俾錢學唔係最重要, 要迫就唔想(利申:小朋友有學音樂, 係佢自己想學)
書唔可以唔讀, 但樂器無興趣係可以唔學.

我眼見有家長迫個小朋友狂"操"樂器, 個小朋友好可憐!

回覆 mimi222shi 的帖子

SFA aps,最後揀sfa?其他?