用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 什麼小學會適合語言能力較強的小朋友呢? ...
樓主: boboalmighy
go

什麼小學會適合語言能力較強的小朋友呢?

回覆 IloveJJ 的帖子

學校每年可推薦6位同學, 學校推薦一定收。  父母推薦, 我就放左SCAT scores 和CU gifted programme的 certificte, 我記得申請填online 資料要寫關於阿女的資料。其實個小朋友無乜怪野又唔影響人, 基本上不用做iq test.  我女現在自己又會報讀HKAGE online courses, face to face 自己申請, 不過7, 8月先上。
不過有得比較下, 佢喜歡CTY online course。

讀這類課程最少小朋友要識打字, 太早上都不好。我見佢用兩隻手指打字都算快。

主要佢係學校無乜動力, 叫佢考出面公開試, 佢又不用預備, 欠了付出的過程。所以提議佢參加下外面的課程, 當佢知道d課程不是你想申請就申請, 佢會緊張好多, 好似HKAGE d 課程公布日佢寫左係日曆, 重要佢提我check result.

不過我囡囡是好得閒, 今年小四又無乜功課好似小一放學回家都無功課做。

每個小朋友興趣都不同, 如果叫我囡囡學習畫畫或玩體育可能反而是苦差。好似我囡以前, 佢只會飲水, 全部有味飲料不飲, 其他人以為我唔准個女飲, 其實係我女本身唔肯飲。  佢試過為左同其他小朋友一樣, 把開了沒有飲過的飲品放入書包, 有次整濕書包内全部野。
有時比佢學佢喜歡的野未必不好, 佢地都須要人啟發。

IloveJJ 發表於 17-6-26 14:27
我贊成俾佢學佢喜歡既野,但佢唔喜歡既,我又覺得唔一定由得佢唔學。
好似我仔,運動音樂對佢嚟講,一定係 ...

我都係咁稔,其他吾學就算,運動點都要keep著,吾洗叻,佢肯郁就得,至多揾樣啱佢,例如佢怕熱,就搵D室內運動,佢不喜歡拉筯,就不要做體操芭蕾舞,佢怕浸個頭入水,就比佢用浮版踢水。除了鍛練身體,也可鍛練毅力和team work, sportsmanship 。

IloveJJ 發表於 17-6-26 14:27
我贊成俾佢學佢喜歡既野,但佢唔喜歡既,我又覺得唔一定由得佢唔學。
好似我仔,運動音樂對佢嚟講,一定係 ...

大部分情況我都想隨孩子的興趣出發不過關乎到身心靈健康方面的事情,孩童時期就算他們冇興趣也需迫一迫了即是如果他們不肯食菜點都要他們食啲當然最好是長大後可以真正改變過來如果已過了家長可監督的年紀也迫不來了就只看他們的造化了另一方面,做媽媽有時需要狠一狠心。阿囝運動sense低,比一般人容易弄傷身體,心裡難免擔心,但覺得不能因噎廢食,所以只好長氣點提他小心。雖然如此,透過多郁動,總會比昨天的他,肢體協調改進一些。今年體育堂之游泳課,老師也讚他自由泳姿不錯。

IloveJJ 發表於 17-6-26 16:57
對呀!講起狠心,我就真係試過唔夠狠心。話說我知阿仔啲筋比較緊,導致好多動作都做不好,我諗過想叫佢去 ...

咁又唔可以去到太盡。以阿囝的輪盡度,有啲運動我是不敢比他試的,除非發覺他已脫胎換骨。就算單車他未識,我也不勉強了,最近幾單新聞,加上我自己正是那種腦手不協調的人,好明白有時驚起上來連車也煞唔切。有個做物理治療師的家長也說有些身體創傷是不能逆轉的,所以她只比她那個也是輪盡的囝囝學打羽毛球,不鼓勵他做多身體碰撞的運動例如踢足球及打籃球。

YanKanMom 發表於 17-6-26 17:20
咁又可以去到太盡。以阿囝的輪盡度,有啲運動我是不敢比他試的,除非發覺他已脫胎換骨。就算單車他未識,我 ...

吾係狠心就得,都要配合小朋友,我女受軟不受硬,逼佢佢只會反抗,至多半推半就,同教練講定我自己期望。

scyauchris 發表於 17-6-23 10:29

我女考johns hopkins SCAT test, 佢達到要求, 所以可以報讀佢課程, 我女撰了reading, ...

請問你囡囡幾多歲做john Hopkins test? 整個過程都是全on line 嗎?

回覆 Ocean419 的帖子

囡囡十歲考, online 考。

回覆 Ocean419 的帖子

是9.5 yrs old 考才對, 考前叫佢試吓sample papers.  最重要提O佢望下個時間, 同最好唔好考完一part就出來休息, 除非佢好乖準時入返去考。

小曳人 發表於 16-6-22 16:21
我唔知大部份學校點處理,但知道有位女孩,曾就讀於某傳統女校,老師見到佢英文用字同語法並非學校所教授 ...

請問你朋友女兒讀邊間?

醒目開學勳章 貢獻勳章

yyycheng 發表於 18-3-24 07:22
請問你朋友女兒讀邊間?
紅磚屋
恐龍家