用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Guardian & home stay
go

Guardian & home stay [複製鏈接]

醒目開學勳章

請問全年的half term或exeat的home stay費用, 需要預先在開學前全數支付給guardian嗎? 學校至Home stay(round trip)的交通費收70鎊, 價錢合理嗎?
   1    0    0    0

每個guardian收費方法都不同,而 我個guardian 就每個term 收一次!而transportation 嘅收費視乎距離,當地的士費好貴,£70來回可接受!我個guardian 不安排接送仲煩!

回覆:Guardian & home stay

如果可以早些付,因佢要核實或預留房,同上的士費很貴,自己每次收100鎊,好處是水災,打風,佢一定駕車接小朋友

錢要俾,好彩兩個guardian及homestay有車,一個自駕接亞細,另一個駕的士接亞大,去機塲收70鎊,怕小朋友大頭蝦失証件或一早去乘coach。

醒目開學勳章

DKmum 發表於 16-6-17 12:07
每個guardian收費方法都不同,而 我個guardian 就每個term 收一次!而transportation 嘅收費視乎距離,當地 ...

學校還是自己安排搭車?

醒目開學勳章

brother4 發表於 16-6-17 12:43
錢要俾,好彩兩個guardian及homestay有車,一個自駕接亞細,另一個駕的士接亞大,去機塲收70鎊,怕小朋友大 ...

學校距離機場較遠, 要收150鎊, 好彩學校會安排coach.

引用:Quote:DKmum+發表於+16-6-17+12:07+每個gua

原帖由 3b 於 16-06-17 發表
學校還是自己安排搭車?
你可能覚得我同女都好大胆,我女自己搭火车去!

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+3b+於+16-06-17+發表學校還是

原帖由 DKmum 於 16-06-17 發表
你可能覚得我同女都好大胆,我女自己搭火车去!
Year 10?

引用:Quote:原帖由+DKmum+於+16-06-17+發表你可

原帖由 3b 於 16-06-17 發表
Year 10?
系呀,15歲!有d担心架,拿著大喼,隻腳又受伤,又5熟d地方同交通,但佢堅持5撘的士要撘公共交通工具,話自己handle 度,咪叫到到步send message 俾我報平安!

引用:Quote:原帖由+3b+於+16-06-17+發表Year+10?

系呀,15歲!有d担心架,拿著大喼,隻腳又受伤,又5熟d地方同交通,但佢堅持5撘的士要撘公共交通工具,話自 ...
叻女,係一個好好既學習機會!

亮燈 發表於 16-6-18 07:12
叻女,係一個好好既學習機會!
佢話幫我慳d錢喎!佢亦堅持自己撘coach 來往機場,除非有其他同學一齊share cost, 佢學校單程去機場要105磅!

引用:Quote:亮燈+發表於+16-6-18+07:12+叻女,係

原帖由 DKmum 於 16-06-18 發表
佢話幫我慳d錢喎!佢亦堅持自己撘coach 來往機場,除非有其他同學一齊share cost, 佢學校單程去機場要105磅 ...
Coach 要16歲先可單獨上車?

victoriatio 發表於 16-6-18 10:11
Coach 要16歲先可單獨上車?
我女15歲自己撘,佢買票時都有表示年歲才可買15歲以下的票!

如未夠16歲上車,有什麽後果?冇得賠如失行李?

引用:Quote:亮燈+發表於+16-6-18+07:12+叻女,係

佢話幫我慳d錢喎!佢亦堅持自己撘coach 來往機場,除非有其他同學一齊share cost, 佢學校單程去機場要105磅 ...
嘩!想象唔到啊!證明令千金好錫你,大個女喇!放心晒喇!

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+3b+於+16-06-17+發表Year+10?

系呀,15歲!有d担心架,拿著大喼,隻腳又受伤,又5熟d地方同交通,但佢堅持5撘的士要撘公共交通工具,話自 ...
上年好似有家長講, 未到一定的歲數, 不能自己搭車往來學校, 必須由guardian/學校安排, 15歲就可以?

學校批凖學生自己撘車,只要有家長email 申請同確認便可!

我女亦逢週末出外參加球會練波,除第一次5識去要打的外,其餘都是自己撘巴士出入,again 佢覺得自己handle 到,而打的佢覺得好5抵同等我肉痛,所以呀女真係識唸左,佢係香港時重來都5識點寫個慳字!

醒目開學勳章

DKmum 發表於 16-6-18 14:01
學校批凖學生自己撘車,只要有家長email 申請同確認便可!

我女亦逢週末出外參加球會練波,除第一次5識去 ...

你個女好叻!

引用:Quote:victoriatio+發表於+16-6-18+10:11+C

我女15歲自己撘,佢買票時都有表示年歲才可買15歲以下的票!
請問囡囡買15歲以下的票?比佢自己上車嗎?

jaspermame 發表於 16-6-18 19:23
請問囡囡買15歲以下的票?比佢自己上車嗎?
我女15歲,除聖誕個程和同學一齊share drive 外,其餘二月half term break and Easter term break, 幾次佢都自己撘!  你地咁問,乜原來16歳以下唔可以自己乘車咩?我咪衰左
‹ 上一主題|下一主題