用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友愈來愈暴力
樓主: nillnill
go

小朋友愈來愈暴力

引用:Quote:原帖由+lukeskywalker+於+16-06-20+

原帖由 wan_sosin 於 16-06-20 發表
咁都睇性格嘅,如果女仔,或性格溫和,學咗都無話一定會打人,但如果性格剛烈,衝動,就真係諗過先好學,我 ...
聽你咁講都安心D

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+16-06-20+發表

原帖由 lukeskywalker 於 16-06-20 發表
死喇!我仲諗住今個暑假俾囡囡學跆拳,我仲諗住女仔學番少少功夫旁身保護自己好緊要添。

...
又唔駛咁驚,我同意好睇小朋友性格,家長見唔對路一定要停。

我仔學了 4 年從來都唔會旭手,同學仲讚佢脾氣好添。

happy_lavender 發表於 16-6-20 20:32
呢個好易答,即刻拉埋女朋友鬆人,正所謂三十六著,走為上著!學段譽就得。
...
我C6話, 佢會先逃跑去安全既地方, 然後幫我報警, 因為佢唔打得, 但警察可以幫到我...........所以, 有事我都係自己獵架撐頂住先。

YanKanMom  妳老公有自知之明也是好的  發表於 16-6-21 11:11

引用:Quote:原帖由+lukeskywalker+於+16-06-20+

原帖由 wan_sosin 於 16-06-20 發表
咁都睇性格嘅,如果女仔,或性格溫和,學咗都無話一定會打人,但如果性格剛烈,衝動,就真係諗過先好學,我 ...
其實呢個好矛盾,因為空手道跆拳道呢啲要考帶,低段數就打套拳,但高段數時要對打!對打的話,唔夠狠就輸,亦考唔到帶,咁就越玩越無瘾,亦有機會被打傷。相反你夠狠就越易考到帶,越過癮越有信心就越想挑戰高手,對高手一輸就一定大鑊(重傷)!贏重衰,因為有人去挑你機,始終會重傷番次!呢個就係我個前老細叫佢侄女棄武的原因…………點都會傷!

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

引用:Quote:happy_lavender+發表於+16-6-20+20:3

原帖由 little_yolky 於 16-06-21 發表
我C6話, 佢會先逃跑去安全既地方, 然後幫我報警, 因為佢唔打得, 但警察可以幫到我...........所以, 有事我 ...
你喺老公面前太猛嘞…………

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+16-06-20+發表

原帖由 happy_lavender 於 16-06-21 發表
其實呢個好矛盾,因為空手道跆拳道呢啲要考帶,低段數就打套拳,但高段數時要對打!對打的話,唔夠狠就輸, ...
我老公個姐夫係前空手道香港代表運動員!佢經常掛係口邊,唔係點打贏對手,係要學識點樣保護自己!我外行唔明得晒,但聽落係以技術取勝,並唔係用打交心態。姐夫平常性情溫和,講嘢永遠笑笑口,唔識佢嘅話,完全唔覺咁打得!但相信要去到呢D境界,唔係個個可以。

引用:Quote:原帖由+happy_lavender+於+16-06-21+

原帖由 wan_sosin 於 16-06-21 發表
我老公個姐夫係前空手道香港代表運動員!佢經常掛係口邊,唔係點打贏對手,係要學識點樣保護自己!我外行唔 ...
我認同要識保護自己,但有幾多個做到?做到代表隊前重傷過幾多次?有啲高手啲拳腳真係又快又重架(我都係睇youtube啫)。
唔講打,講踢波咁簡單,係人都知要保護自己,但事實所見,廿年前一起玩的十幾個波友,都有4、5個斷腳斷韌帶而提早掛靴,都幾無奈。

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+16-06-21+發表

原帖由 happy_lavender 於 16-06-21 發表
我認同要識保護自己,但有幾多個做到?做到代表隊前重傷過幾多次?有啲高手啲拳腳真係又快又重架(我都係睇y ...
我又無聽過姐夫講,佢受過嚴重嘅傷,一般受傷當然有,凡運動都有機會受傷!姐夫當年決定退役,亦是因個人原因,身體完全無問題。當然呢類激烈運動,風險好大!姐夫都唔讚成太細個學空手道,因為小朋友體格脆弱,下下撻落地,佢都認為太傷!要學都最好大個D先學

引用:Quote:原帖由+Barbe+於+16-06-19+發表我都

原帖由 shadeslayer 於 16-06-19 發表
經常說身教,如何以打教小朋友唔好打?以身作則?
happy_lavender  用呢招時係唔講以身作則架,係講身份!  發表於
xxxxxxxxxx
咁大是大非也講身分, 咁即係教小朋友講身份, 唔係講道理。以後唔使講道理係未?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+16-06-19+發

原帖由 shadeslayer 於 16-06-22 發表
happy_lavender  用呢招時係唔講以身作則架,係講身份!  發表於
xxxxxxxxxx
咁大是大非也講身分, 咁即 ...
你唔覺以往被長輩炳,好多時係跟埋一句“我係阿爸/阿媽/大人,我得你唔得”架咩?!

不過話說回來,不是所有人都講道理的。有些時候,亦不容你講道理。

當年我細佬用咗暑期工賺嘅錢買walkman,我阿媽發癲掉爛部機,佢都失控,重講道理?我一巴車落去,跟手叫佢冷靜佢先停落嚟。

總之,任何一種方法也是工具,睇你點用同有無效啫(或者係個細路受軟定受硬),不用過份限制自己。

little_yolky  我阿爸好少打人,阿媽就動手不動口,從來唔會話咩佢得我哋唔得,總之唔得就係唔得   發表於 16-6-24 13:19

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+16-06-19+發

xxxxxxxxxx
講身份亦不等同不用講理。你是學生就要做合符學生身份的事,你是兒子也要做兒子這身份當作的事……不一定是負面。

引用:细路由大人處學的。依頭教小朋友唔好打人,+

原帖由 shadeslayer 於 16-06-17 發表
细路由大人處學的。依頭教小朋友唔好打人, 嗰頭又比長輩以打來教訓, 點教到呢? 點通呢?

同食住煙叫人唔好 ...
非常同意

xxxxxxxxxx

以打教人唔好打的例子有:(講明先,我只認同體罰是其中一種教人的工具,但我唔鼓吹用,大家happy together咪幾好!我打你我都攰架…………)

1. 反面教材如家暴廣告,使其知道打的後果嚴重就唔敢做。又或者播D打鬥片段畀佢睇下D人打完之後有幾傷。

2. 新加坡鞭刑,唔駛講啦,等同我們回到以前,打架咪用籐條打囉。你認同與否係一件事,佢全國由軍隊、監獄、學校至家庭都用緊。你話打唔得,偏偏新加坡犯罪率比你低。

3. 我試過用籐條打梳化嚇個仔,又試過用籐條打自己,之後畀個印佢睇嚇佢話好痛…………佢又真係驚,唔犯。

4. 又試過個仔頂咀,索性同佢喺沙灘嚟個摔交,推佢落沙,打完之後大家都爽晒,因為發洩咗。當然之後有傾偈,教番。

5. 我又作咗首歌,D詞主要唱“我要打仔!”佢一做曳嘢我就唱,阿仔會唔鍾意,又唱番我,唱下唱下好happy,跟著教番佢唔可以再做曳嘢,佢又受。

其實好鬼多,但唔同人受唔同嘅方法,自己果個受邊套就真係要慢慢搵同試。

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+16-06-22+發

原帖由 happy_lavender 於 16-06-22 發表
你唔覺以往被長輩炳,好多時係跟埋一句“我係阿爸/阿媽/大人,我得你唔得”架咩?!

不過話說回來,不是所 ...
不要誤會,我不是說體罰不對或沒有效用,我是說施體罸的父母長輩,見到孩子出手打人,不要奇怪。有日孩子以小六大哥哥「身分」出手教訓小一學弟,也不要奇怪。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+16-06-22+發

原帖由 happy_lavender 於 16-06-22 發表
講身份亦不等同不用講理。你是學生就要做合符學生身份的事,你是兒子也要做兒子這身份當作的事……不一定是 ...
我係長輩,我依家打你教訓你係身分之原因,你唔係長輩,所以無權出手打無任何人。這還叫講理?

引用:+本帖最後由+happy_lavender+於+16-6-22+19

唔代表那些例子正確。

例如我反對新架坡的 caning and death penalty.

引用:Quote:原帖由+happy_lavender+於+16-06-22+

我係長輩,我依家打你教訓你係身分之原因,你唔係長輩,所以無權出手打無任何人。這還叫講理?

...
體罰很多時用於軍人或犯人,軍人只講官階,講服從;犯人就更加no say,完全係另一套,錯就要罰,無須解釋嘅。所謂服從,不是你有理我聽,而是你無理我也要聽,所以真係唔講理,只講什麼行為應受什麼懲罰。

引用:Quote:原帖由+happy_lavender+於+16-06-22+

唔代表那些例子正確。

例如我反對新架坡的 caning and death penalty.
工具係無正確與不正確的,只在乎你如何用。

體罰很多時用於軍人或犯人,軍人只講官階,講服從;犯人就更加no say,完全係另一套,錯就要罰,無須解釋嘅 ...
咁樓主的兒子是軍人定犯人?  長輩是軍官或監獄長?

工具係無正確與不正確的,只在乎你如何用。
古時酷刑, 例如五馬分屍, 凌遲, 係工具, 無所謂正確不正確。

使用 nuclear bomb 又係工具, 無所謂正確不正確。

係嗎?