用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友愈來愈暴力
樓主: nillnill
go

小朋友愈來愈暴力

Yanamami 發表於 16-6-17 13:51
我正想禁样講……
学詠春的確較好~

點解詠春會較好?
話唔定他學了三腳貓功夫,走去同人講要一個打十個,最終被人打到變豬頭

其實,學什麽功夫都好,師父首先要教武德、規矩同紀律;樓主這種情況可以同師父講,等師父教訓佢功夫唔系用來隨便打人,更不可用來打長輩。

Yanamami  詠春就係先教呢d.  發表於 16-6-18 00:38

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-6-17+12:01+

原帖由 simonwan 於 16-06-17 發表
你以爲太極唔會傷人?太極發勁唔講得笑。不過,小孩很難懂得欣賞太極。
...
太極學到要傷人,真係有排。而且學懂以柔制剛既道理,人生都有用。

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-6-17+13:51+我正

原帖由 simonwan 於 16-06-18 發表
點解詠春會較好?
話唔定他學了三腳貓功夫,走去同人講要一個打十個,最終被人打到變豬頭
仲要叫佢背弟子規。

happy_lavender    發表於 16-6-20 20:28

回覆:小朋友愈來愈暴力

我睇到"大人打佢時,佢還手",我覺得大人應先檢討自己,點解出手打細路,大人暴躁,小朋友會跟著學。

有資深足球教練講過,自從唔比體罰後,D 男仔越來越柔弱,唔夠硬淨(tough)。

其實,我個代差不多個個都比老豆老母打到飛起,又唔見大部分人心理有問題或有暴力傾向。

對長輩動手或不敬一定唔岩,呢樣野系我教養孩子時最重視的。

但系,我覺得男仔之間打架又沒有什麽大不了。男仔細個未打過架,大過比人恰時真係會岸居居企系到比人打。香港新一代的男仔我覺得太柔弱,比人打都唔識還手,點保護自己,點保護身邊的女孩!

little_yolky  所以有咩事,我都係諗住自己先臘架餐。  發表於 16-6-21 08:59

simonwan 發表於 16-6-18 00:26
有資深足球教練講過,自從唔比體罰後,D 男仔越來越柔弱,唔夠硬淨(tough)。

其實,我個代差不多個個都 ...
因果个年代仲同時有好多觀念同步灌輸,例如父母永遠是对的、長幼有序、尊師重道……

simonwan 發表於 16-6-18 00:05
點解詠春會較好?

//[size=11.818181991577148px]詠春就係先教呢d.//

[size=11.818181991577148px]其他門派都有教喔!

Yanamami 發表於 16-6-18 00:40
因果个年代仲同時有好多觀念同步灌輸,例如父母永遠是对的、長幼有序、尊師重道…… ...

甘就唔系體罰有問題,系而家D人唔識教仔。

mayyylai    發表於 16-6-23 10:54
little_yolky  好衰既,講咁白做乜啫  發表於 16-6-21 09:00
happy_lavender  一語道破!  發表於 16-6-20 20:34
Yanamami  你講㗎咋……  發表於 16-6-18 00:47

回覆 simonwan 的帖子

體罰亦睇吓點罰,我唔係話樓主的情况係甘,但如果係兜把兜把甘打,再加粗口辱罵,成日係甘,有反抗都唔係唔可以理解。

之前睇過啲書,話有啲民族是好興體罰,但似乎冇乜Negative impact, 話是因為佢地好清楚知道是做錯事的後果,但西方唔興體罰,啲小朋友perceive被打是代表父母收回對佢地的愛,所以對佢地心理有負面影响,唔知係唔係有關係呢?

happy_lavender  所以以前經常聽到"打者愛也"!  發表於 16-6-20 20:36

我都覺得適當、合理的體罰是需要的,小朋友太細個,有時同佢地講道理都未必明白,罸企丶打下手板,我覺得可以接受。比長輩話下、罰下會還拖,都是小朋友唔啱!認真要正視,可以先同佢傾下計,了解下當時係㸃?點解會還手?覺唔覺得係唔啱?如果小朋友唔覺得有錯,就真係好大問題!除了要教番佢之外,仲要馬上叫停學習!

引用:我都覺得適當、合理的體罰是需要的,小朋友

原帖由 Barbe 於 16-06-19 發表
我都覺得適當、合理的體罰是需要的,小朋友太細個,有時同佢地講道理都未必明白,罸企丶打下手板,我覺得可 ...
經常說身教,如何以打教小朋友唔好打?以身作則?

happy_lavender  用呢招時係唔講以身作則架,係講身份!  發表於 16-6-20 20:38
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:小朋友小一時便開始學空手道,現在快升三年

原帖由 nillnill 於 16-06-16 發表
小朋友小一時便開始學空手道,現在快升三年班,脾氣愈來愈大。因為他學過空手道,當與長輩拉扯時便會用到力 ...
我大仔小一學跆拳道,發覺佢較易出手,所以停了。

被打還手, 人之常情....
你都唔會想佢之後比人打既話, 企定定起度卦?

即係, 個'問題' 係''唔應該打長輩'' / 要明白長輩為佢好,先有D 要求
咁係咪應該同小朋友溝通好,
或者請長輩下指令時講清楚D, 有技巧D?

mayyylai 發表於 16-6-16 20:09
回覆 nillnill 的帖子

咁其實妳要同阿仔講比佢學空手道唔係要嚟打人或打交,而係強身健體,你個仔似乎錯誤理解咗,佢宜家下下用武力來對付唔鐘意嘅人,妳老爺奶奶咪覺得空手道教壞人囉,妳要快啲制止呢個錯誤思想,而且我怕妳個仔唔識控制自己情緒及自己嘅力度,到打傷人或打死人時就太遲了。

不是所有人都認為學武是"強身健體"的,不要被電影誤導。這讓我想起一些親身經歷的往事……

話說當我18歲時,身體很強壯,當時自信心爆棚,就走去警署學跆拳道(去警署學是因為覺得在警署學武才夠實用!)。上第一堂時,大師兄就問我們這班初哥為何來學跆拳?有個十來歲的男仔就自作聰明地搶答,他就是答為了強身健體!你可知大師兄如何回答?他劈頭一句:「錯!學武就是為了打架!要強身健體的話,你去健身吧!」我簡直聽到目瞪口呆(而家叫O咀)!

到了第N堂要和師兄free fight就更恐怖!有個紅帶的師兄(十來歲),在free fight時被好勇鬥狠,當警察的四師兄當犯人來打,被四師兄一腳踢中氣門!之後就倒下失去知覺,足足十多廿分鐘後才醒過來!到我和四師兄free fight時,就更恐怖!因我高大強壯,他一開始便追著我來打,我當然逃走啦!但無奈地因腳長,逃走時求其向後一踢,竟踢中四師兄的腰帶(踢中這位置是有分的),他自覺丟臉就狂追著我打,幸好避走了不多久便夠時間,我才避過一劫!

自始之後,我便沒有再學跆拳或其他武術。你以為強身健體,其實被人當沙包!亦有不少好勇鬥狠的人,幾時真的可以到學"道"的階段呢?我前任上司是詠春教練,他也認為學武者難免武鬥而受傷,勸喻其有學武天份的侄女棄武從舞,你想你的孩子在未懂"道"之前,會打傷多少人或被人打傷多少次呢?我學了兩堂已自信心大增,和同學嬉戲時也經常不自覺地拳來腳往,忍不住手!要繼續與否,自己想吧!

如果小朋友唔肯停,要繼續學,惟有同佢講,學武最上乘是懂收放,不會隨便動手。

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

simonwan 發表於 16-6-18 00:38
對長輩動手或不敬一定唔岩,呢樣野系我教養孩子時最重視的。

但系,我覺得男仔之間打架又沒有什麽大不了。男仔細個未打過架,大過比人恰時真係會岸居居企系到比人打。香港新一代的男仔我覺得太柔弱,比人打都唔識還手,點保護自己,點保護身邊的女孩!
呢個好易答,即刻拉埋女朋友鬆人,正所謂三十六著,走為上著!學段譽就得。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

引用:+本帖最後由+happy_lavender+於+16-6-20+20

原帖由 happy_lavender 於 16-06-20 發表
見唔少細路學嗰兩下跆拳,就經常起腳踢人!我仔幼稚園嗰時有個男同學。K2開始學跆拳,K3就已經踢同學,仲要踢人要害!好多人見我仔運動唔錯,叫我比佢學下,但我從來無打算比佢學,幾歲細路,邊會學得識點樣收放。

引用:Quote:原帖由+happy_lavender+於+16-06-20+

原帖由 wan_sosin 於 16-06-20 發表
見唔少細路學嗰兩下跆拳,就經常起腳踢人!我仔幼稚園嗰時有個男同學。K2開始學跆拳,K3就已經踢同學,仲要 ...
死喇!我仲諗住今個暑假俾囡囡學跆拳,我仲諗住女仔學番少少功夫旁身保護自己好緊要添。

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+16-06-20+發表

原帖由 lukeskywalker 於 16-06-20 發表
死喇!我仲諗住今個暑假俾囡囡學跆拳,我仲諗住女仔學番少少功夫旁身保護自己好緊要添。

...
咁都睇性格嘅,如果女仔,或性格溫和,學咗都無話一定會打人,但如果性格剛烈,衝動,就真係諗過先好學,我個仔就算唔學都未必打輸比人,咁當然唔敢比佢學!
我個姪女都有學,不過高小比較懂事才開始學,而家已讀中學,學得唔錯,女仔亦唔會用嚟打交,學咗之後信心大咗,咁樣梗係比佢繼續啦。