用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 性格內向孤僻,對多數活動都不願參加
樓主: Ocean419
go

性格內向孤僻,對多數活動都不願參加

引用:+本帖最後由+miss_siu88+於+16-6-21+06:46+

原帖由 miss_siu88 於 16-06-21 發表

回覆 Ocean419 的帖子
Pn 果年她還是很怕和人有眼神接觸,升k1的暑假我為她安排了每天不同的興趣班,多數時候都跟住入房,一開始是同佢一起坐畫畫做美勞等,慢慢就搵藉口如我要去廁所去飲水比佢自己留在房中,到暑假尾發現她已比之前冇咁怕陌生人同陌生環境。另外我覺得較高的閱讀能力亦比佢從書本中學習到小朋友返學是開心的,應該多和其他小朋友一起玩一起學習,但是到而家K1尾仲係不肯跟著大家一起唱歌跳舞但佢可以企足2全程不會走來走去亦不會so擾其他同學

回覆:miss_siu88 的帖子

交朋友方面,由pn全年都冇特別好朋友,進展到今年K1如果我問佢會講2個女仔名,但問佢我地約xx同學出街玩佢就答唔想去

你囡囡有無社交焦慮的徵狀?例如會唔會人多時躲在大人身後,在陌生環境會緊張有咬手指等小動作?醫生話我仔仔唔係自閉,反而係有少少焦慮,容易緊張,所以在面對新環境或新朋友第一個反應都會退縮,要觀察好耐先放得下戒心,如果個導師有耐性懂得循循善誘,我個仔通常就會好快投入到group activities。我聽過有兒科專家話表現怕醜(躲在大人身後,要大人陪先肯參與活動)的小朋友一般都唔會係自閉,反而係一來就自顧自玩,對其他人或小朋友完全不感興趣,可能會有自閉傾向。

引用:回覆+Ocean419+的帖子 你囡囡有無社交焦慮

原帖由 CK_Kukky 於 16-06-21 發表

你囡囡有無社交焦慮的徵狀?例如會唔會人多時躲在大人身後,在陌生環境會緊張有咬手 ...
請問可以講多d社交焦慮症嗎?我囡由一歲開始上playgroup, 同一老師課室和同學上足一年佢都唔肯自己行入去,多數要我抱住或lam 住我大脾咁入課室(好多時都大喊一陣間),上堂時從不主動攞玩具永遠是其他小朋友搶完一輪剩下的就比佢;pn到而家k1已經差不多2年,每天返學在路上遇到同學仔都是低頭和躲在我後面従從不肯say hi,但到放學接佢時就見佢同d同學仔有講有笑。我之前都懷疑佢係咪自閉,但最近在親友的確認是自閉的小朋友身上認識多了,才發覺我囡和自閉很不同,因為她很清楚知道自己在人群中的存在和地位,但是她很抗拒和不是天天伴陪著她的人接觸,需要一段時間才能放鬆下來. 對於她抗拒上興趣班,某程度上我相信是和她性格上的這個特點有關

回覆:Ocean419 的帖子

同我仔好似!k1就完啦,但仲係對同學嘅接觸好被動,有時甚至退縮,但又有時見佢會主動撩同學仔,見到同學玩得好興奮,佢自己又會望住笑,不過唔會走埋去參與。我都好擔心佢係咪自閉,去cac評估完話唔係,但的確有d表現好a,例如沉迷文字、數字、abc,迷到上網自學法文、意大利、西班牙、俄文、日文嘅字母同數字,日日放學返到屋企第一時間就係寫字。數理、中英文認讀都好叻,有d固執,唔鍾意同同齡小朋友玩⋯⋯我已經有俾佢去公園玩,上社交班,去學畫畫,都係想佢個人可以闊d,open d,雖然係有進步,但都係明顯同其他小朋友唔同,攪到我好頭痛。

回覆 CATsMOM 的帖子

我也是cac評完話不是,但有轉介临床心理學家

引用:回覆+Ocean419+的帖子 你囡囡有無社交焦慮

原帖由 CK_Kukky 於 16-06-21 發表

你囡囡有無社交焦慮的徵狀?例如會唔會人多時躲在大人身後,在陌生環境會緊張有咬手 ...
你仔好叻好自發性學習

我囡好懶唔肯做功課唔肯練琴幾乎所有要練習嘅野都話唔做但把口不停問問題。串字加減數星球地鐵站名國家名星期幾時間不停出true or false 題比我答,但我叫佢做功課就永遠都答我聽日先,我擔心上到小學點算好

回覆:Ocean419 的帖子

可能佢覺得太容易、悶,所以唔想做。又或者佢未諗到要做功課或練琴嘅意義,所以無動機去做。我仔對功課唔抗拒,好鍾意上堂,但同上堂無直接關係嘅事就無動力去快快完成,例如交功課、食茶點,經常係全班最慢果個。後來有個社工朋友提議幫佢做個獎勵計劃,因為阿仔鍾意閃電俠,就用呢樣嘢引佢要做嘢快手d,儲✅✅,可以升level。原來我仔好易氹,依家做嘢快咗d,希望k2可以醒少少。

CATsMOM 發表於 16-6-27 11:01
可能佢覺得太容易、悶,所以唔想做。又或者佢未諗到要做功課或練琴嘅意義,所以無動機去做。我仔對功課唔抗 ...

我仔也是,有的事情他不喜歡做,我就要跟他鬥智鬥勇。

比如他喜歡龜兔賽跑做小兔子跑得快,外出走得累他想要我抱或者他想去A地方而我們應該要去B的時候,我就跟他說B是終點,我們要比賽,他就朝B衝去了;

夜晚他不喜歡睡覺,所以我說是做功課還是睡覺,他會選做功課;

我也要不停給他動力,在他的願望list裡面加上他想要的東西,然後要他乖,才能儲✅✅儲夠才能買禮物實現願望。

現在是可以溝通得到,不會無緣無故扭解了。

但要他主動同人打招呼,或者回答一些人的問題時,他就看心情;老師或姑娘問學術性/知識性的各種問題時,他知道的都會答,只是眼神不正眼望人(好象偷偷地望),所以cac評估又表現得不錯,只转介看CP。

Sorry,睇左你嘅留言但呢幾日都唔得閒,依家先覆。

我睇過少少關於社交焦慮的文章,話其實同害羞有D相似,但害羞係短時間,小朋友熟悉左環境同人,就會願意玩同與他人互動,而社交焦慮係長期,會影響日常生活同與人的正常相處。我覺得害羞可以話係輕微的社交焦慮,但比較容易克服。不過深入嘅我就唔知。

阿仔四歲去睇心理醫生時,學過幾種方法幫佢克服焦慮,要當係功課練習咁做。例如要每一日要佢用feeling chart去識別自己的情緒,講出感受,當見到佢個樣似係驚或有壓力時,就幫佢講自己感覺,唔需要問太多點解,因為年紀細嘅小朋友好難理解或者表達得到點解自己會緊張,尤其好多時佢地D焦慮緊張係唔rational的。 但起碼要讓佢意識到自己緊張。個醫生又教阿仔找出自己緊張時身體的反應,有D人緊張會胃疼,有D會手腳麻痺,有D會頭漲(醫生講)。好得意,阿仔當時又真係講到自己緊張時,身體邊到會唔舒服。咁之後就教佢幾樣好簡單的放鬆技巧,例如手腳麻痺就收緊肌肉,然後放鬆,做幾次,同埋用腹部呼吸,等等(有D我都唔記得左)。

我買左《菲力的17種情緒》呢本書同阿仔讀,佢好似好有共鳴咁。

其實怕醜同有社交焦慮小朋友內心好敏感,好細個已經介意人地點睇自己,變相困住左自己,唔願意reach out 同其他人互動,而且容易受其他人好少的動作或無意的說話傷害。所以我覺得同佢地connect到,起碼明白佢地嘅感受,係第一步。

回覆:miss_siu88 的帖子

對啊!cac做評估時因為醫生問好多認知嘅問題,阿仔好有興趣答,同醫生有講有笑,所以醫生話唔覺得佢有自閉,只係話佢社交弱要k3再做問卷跟進,無須轉介。