用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 性格內向孤僻,對多數活動都不願參加
go

性格內向孤僻,對多數活動都不願參加

小朋友k1,2位老師都有提過比佢check 資優,英文閲讀能力已可自行讀ronald dahl 較淺果幾本,數學能做簡單心算如8+3,9+2,基本可以話除左睇書同電視其他咩都冇興趣。怕體能活動,全班同學上台表演唯獨是她全程一d都唔肯郁,學琴又緊持唔肯練習,不肯做功課,總之就所有大人有心有力去培養的她都是零表現。是否資優對我並不重䙲,只怕由她自由發展的話會慢慢變成對所有學習都落後於同齢的小朋友。我應該如何適當的引導佢令佢對學習提起興趣和努力參與?

醒目開學勳章

引用:小朋友k1,2位老師都有提過比佢check+資優

原帖由 Ocean419 於 16-06-16 發表
小朋友k1,2位老師都有提過比佢check 資優,英文閲讀能力已可自行讀ronald dahl 較淺果幾本,數學能做簡單 ...
你有冇諗過點解老師叫check資優? 咁細小朋友其實冇逼切性

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+16-06-16+發表小

原帖由 piglet0529 於 16-06-16 發表
你有冇諗過點解老師叫check資優? 咁細小朋友其實冇逼切性
我相信係因為佢學術尤其係語文能力超越同年齡的小朋友。我亦覺得冇必要比佢學習上的壓力,但希她能多合群d積極參與團體的活動

請問小朋友几多岁?别介意我講一句,語文、英文能力超越同龄小朋友,我認為是後天教养,即是学早左,依家好多人都話,贏在起跑線上。

我仔仔嘅情況都有D相似,好鍾意靜態活動,又係睇好多書。團體活動就唔肯參與,去朋友仔生日會,全部細路都又跑又跳,玩到好開心,得我個仔唔肯去玩,企埋一邊齋睇。我已經帶佢睇過心理醫生,醫生話唔好逼佢,要多鼓勵,尊重佢慢熱呢個性格,鼓勵佢溝通自己嘅感受。我同老公以前一味「威逼利誘」,只想佢外向D。宜家改變左態度,仔仔都真係有改善,佢同我地講多左點解唔鍾意玩(原來係怕嘈),同埋佢真係要比其他小朋友更長時間去觀察、適應體能遊戲的規則和環境。我地都接受左個個小朋友性格唔同,內向係天生,要慢慢鼓勵佢一小步、一小步咁離開佢自己的comfort zone。

小朋友才K1,不必擔心,有D小朋友是性格慢熱D,有D天生活躍D,其實随住成長會有好多变。。

回覆:Ocean419 的帖子

我小朋友情況一樣,K1時候又係老師叫佢checK資優,因為唔同小朋友玩,但語言同數學都好好,我之後有去check到,而我亦聽醫生講,幫佢係k2時轉咗國際,識咗好多講英文嘅小朋友之後,而家變咗好多,社交已經完全無問題,人都開朗咗,自學能力仲高咗好多㖭,需然好多人認為6歲前check唔準,但我覺得準唔準唔緊要,係唔係資優都無所謂,只要幫到小朋友就得嘞,見到佢開心成長,我都好開心。

引用:我小朋友情況一樣,K1時候又係老師叫佢chec

原帖由 olivia601 於 16-06-17 發表
我小朋友情況一樣,K1時候又係老師叫佢checK資優,因為唔同小朋友玩,但語言同數學都好好,我之後有去check ...
*

引用:Quote:原帖由+olivia601+於+16-06-17+發表

原帖由 lui 於 16-06-17 發表
你好,我女4.5,看書英文是chapters book 幾十頁字體大大那種。佢可以成本書背左。然後同我role play.日常 ...
*

引用:+本帖最後由+CK_Kukky+於+16-6-17+00:05+編

原帖由 CK_Kukky 於 16-06-16 發表

我仔仔嘅情況都有D相似,好鍾意靜態活動,又係睇好多書。團 ...
請問你個仔幾多歲?將來打算比佢讀local 定international?我願本一心比佢讀一線local school但心知這些學校除左學術外對體藝和團體合作和服從勝有一定要求,怕她生存得好辛苦

多些帶她到公園遊樂場玩,玩多些國際學校幼稚園主要是玩,玩,玩
for every one criticism, three positives must be given.

同我女小時一樣...其實佢地要自己好好觀察,吾好迫佢,當佢覺得有十足把握時自然會出手,而且會做得好好!(我女得果兩歲時,上gym又係吾肯郁,我情急下捉佢隻手跟做動作,佢推開我繼續齋睇,做亞媽何其樣衰mouth:" />mouth:" />mouth:" />mouth:" />,但吾郁幾堂後佢完完全全一take過做齊全套動作,我先知佢係觀察型)我女現巳11yrs old,以前我都威迫利誘,仲差D想捉佢睇心理醫生,好彩無。可能你囝係敏感型,會多野諗,有無睇過一本書叫:孩子,你的敏感我都懂!<----令我更明我女嘅世界,明白點解我女成日都係學校咁少發言咁緊張,個面長期掛個驚字係度...本書圖書館有得借

我女幼稚園時,都會比老師話吾合裠,但吾知係咪入讀一間較活動教學的小學,多project做,要同學一組,慢慢學同人相處,而家大把朋友,樓主,比d時間,加油!

至於吾肯做功課,係咪佢覺得巳經識做?有無同老師傾下點處理呢?Check優資都幫吾到喎

回覆:Ocean419 的帖子

我小朋友依家4歲半,諗住試吓考男拔同港同,這兩間都啱佢,睇吓到時考到邊間先諗,國際太貴唔諗嘞。

我個仔宜家4歲半,我地在美國居住,所以讀書方面冇咁大壓力,亦冇咁重視服從性,但係都有擔憂,因為美國相對較著重運動發展,又重視自我表達,我都驚阿仔呢種內向性格會輸蝕,會俾人「蝦」。

引用:我個仔宜家4歲半,我地在美國居住,所以讀

原帖由 CK_Kukky 於 16-06-18 發表
我個仔宜家4歲半,我地在美國居住,所以讀書方面冇咁大壓力,亦冇咁重視服從性,但係都有擔憂,因為美國相 ...
美國華藉一向被perceive 為bookworm type,我覺得男孩子更加要從小培養運動興趣,夏天不怕熱流汗冬天不怕零下戶外活動,體格強壯d對自信心同social acceptance 好重要

回覆 Ocean419 的帖子

那她有沒有朋友?社交如何?聽老師指令嗎?

回覆 CK_Kukky 的帖子

我仔仔k1上學期都是類似,不跟老師指令/做動作,在學校也不敢表達,搞到我帶他去做評估,最近cac話體力智力正常,但也轉介等看心理醫生 ,我都有擔心是 亞氏,怕cac評估標準太鬆。上年尾帶他做了各種training,兩個月內已經跟老師跳舞,聽指令, 但還是有些固執。  跟老師跳舞做動作可能是因為當時上了1個月協x會的音樂小跳豆,有老師及助教姨姨拉他的手做,很快現在學校老師的跳舞動作都可以跟到,唱歌連一些複雜的廣東歌都可以唱。

社交方面當然還是有很多進步空間,比如 不主動講早晨、不主動舉手答問題,大風吹音樂椅遊戲非常禮讓,怕醜,面對新環境時沒有信心、沒有什麼朋友。         今年五月又我開始training,給他多些刺激,例如每晚我放工後帶他去playground玩鞦韆、滑梯、講故事,週末就去遊戲小組或者針對社交弱的小朋友的一些課程,也有學琴 畫畫 合唱團,他都肯聽指令,在家也勇於表達但在外不行。

但上英文堂真是活躍好多,可能因為活動教學,他在外面上英文小組的老師說他上課很主動,是top 3; 但在local K 就怕醜好多;遊戲小組老師說他明白很多指令,但需要培養在不comfortable的環境也勇於表達自己。

雖然進步蠻大,但經歷踩界自閉這懷疑之後,目標已經不是考小學,只希望他健康成長了。

此外,1. 我也想可能他再小的時候,主要放他在家給很多書看,而沒有注意栽培社交及其他能力導致k1一開學的delay。  2,有怎樣的父母就有怎樣的孩子,父母內向孩子學父母的話很難外向...

我仔仔嘅情況都有D相似,好鍾意靜態活動,又係睇好多書。團體活動就唔肯參與,去朋友仔生日會,全部細路都又跑又跳,玩到好開心,得我個仔唔肯去玩,企埋一邊齋睇。我已經帶佢睇過心理醫生,醫生話唔好逼佢,要多鼓勵,尊重佢慢熱呢個性格,鼓勵佢溝通自己嘅感受。我同老公以前一味「威逼利誘」,只想佢外向D。宜家改變左態度,仔仔都真係有改善,佢同我地講多左點解唔鍾意玩(原來係怕嘈),同埋佢真係要比其他小朋友更長時間去觀察、適應體能遊戲的規則和環境。我地都接受左個個小朋友性格唔同,內向係天生,要慢慢鼓勵佢一小步、一小步咁離開佢自己的comfort zone。

引用:+本帖最後由+miss_siu88+於+16-6-20+18:23+

原帖由 miss_siu88 於 16-06-20 發表

回覆 CK_Kukky 的帖子
我囡自bb開始就安靜同斯文過一般女孩子,小肌語文認知同而家幼稚園學術就比同年小朋友高。佢班裏社交算正常偏文靜,從來不會大叫大跳,老師提出的指令基本上都肯做,老師問問題亦肯舉手回答,但一到體育,合唱,跳舞等團體綵排就只是企喺到唔肯跟住一齊做。另外再外面學緊的跳舞音樂堂等,每次都搵籍口唔想去,但一去到就乖乖的聽老師的話,回家從不肯練習

回覆:miss_siu88 的帖子

需要培養在不comfortable的環境也勇於表達自己。 -我都想知可以點培養呢方面。我都有懷疑過我囡係輕度自閉,因為佢3歳前幾乎每次見到陌生人或者不是常見的人連眼神接觸都怕,到返左n班大半年先慢慢好轉

回覆 Ocean419 的帖子

你女兒望人方面 後來怎麼好返? 我仔仔外面還是不多望人,有時偷偷望。她有沒有鬥心,我和仔玩龜兔賽跑,他想贏就要跑。
( 威逼)利誘他上堂,比如他有幾個願望,他上堂儲夠分,我才買他要的東西。
培養不comfortable環境表達自己,我也不知道怎麼做,可能培養他多些信心,所以繼續報了遊戲課程。

還有家中如果言語種類太多也可能影響他的信心,因為他可能不知道在什麼時候說什麼語言。或者覺得別人說的話與他無關而不聽。

合唱團坐在自己位唱是否ok?我看仔仔學校合唱的時候很多男仔也不願做動作只是唱歌。

跳舞那些因為外面有老師動作可以跟,上課時候不難,但在家練習要自己完全獨立跳出來,還是不容易的而且孩子大了開始怕羞;我兒子小的時候在家還做一些動作,特別是上床後熄燈後他才唱唱跳跳,可能信心不夠,後來只是唱少跳,但在學校一群人的時候 會唱唱跳跳。

在幼稚園有好朋友嗎?我下一個目標是培養他交朋友。現在回家會說哪個同學不乖,他怎麼幫助制止,什麼同學沒有返學。但應該還沒有特別好的朋友...