用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怕上台朗誦,或公開說故事
樓主: DevilPig
go

怕上台朗誦,或公開說故事

引用:Quote:原帖由+ppmmbb+於+16-06-16+發表樓主

原帖由 DevilPig 於 16-06-16 發表
有。。。玩具,雪糕,去 Disneyland 都出過
係你第一個帖子,以為你話比$佢去幫手買野佢夠膽添 ,原來是比物質意思,sorry,我理解錯左!

引用:小女今年要考小學喇,但她性格很怕別人目光

我女係一模一样……

不过我俾个希望你!只不过係需長時间訓練~

佢連in幼稚園都唔出声,平曰三唔識七既人都可以傾偈,好独立,不过唔忍受到spot light, 唔鈡意人focus係佢度。

唯有慢慢俾多d机会佢。五歲开始參加朗誦節(大前題係要佢自願),初時-項,跟住两項,到五、六年班四項,年年參加,我話只求踏上台完整盡力完成,志在練胆,驚無所謂,驚多幾次可能就麻木。

其实佢口齒好伶俐,只係佢自己胆唔夠,好在学校經常俾机会佢,做在大使,有好多机会做司儀、介紹校園、新生面試日服務生……之後更入埋辯論隊……記得第一次上台打比赛,佢話記得自己腳震同牙齒驚到声~到而家畢業佢已攞过三次best de, 仲会做畢業礼司儀。

成个过程要六年。多d鼓勵佢,只要佢肯踏出黎面对众人目光就目標已成。-次两次三次四次……佢会慢慢進步,希望在人间~而家無人信佢考K1时係同你女一模-样禁怕众人目光。

MrBeast    發表於 16-6-17 13:02

我有啲同學到中六都怕上台,呢啲嘢急唔嚟,唔係個個天生都係演說家,參加過多上台活動可能適得其反,令到小朋友更大壓力。
我以前連同鄰居看更親戚打招呼都怕,阿媽叫極都唔肯,到中學嗰時先改變。其實唔駛咁急
我嘅習慣就係望牆或者禮堂/場地嘅盡頭(人頭後面嘅牆或者望頭頂,俾人感覺好似望緊佢哋,其實你望緊牆),唔一定要望人,同埋催眠自己「我係咁多參賽者裡面最好最叻嗰個!」雖然咁樣諗好自大,但係不失為一個舒緩怯台嘅方法。

MrBeast    發表於 16-6-17 13:02

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-6-16+21:47+編

原帖由 Yanamami 於 16-06-16 發表

我女係一模一样……
你做得好好!

回覆:怕上台朗誦,或公開說故事

世界上唔係只有兩極,亦唔需要用「輕生」嚇啲家長。             除了天生天養及日日催谷兩極外,家長可以中間落墨,協助小朋友慢慢提升他們的小宇宙!

ppmmbb 發表於 16-6-16 22:02
世界上唔係只有兩極,亦唔需要用「輕生」嚇啲家長。             除了天生天養及日日催谷兩極外,家長可以 ...
对,只求-步-腳印,小小既進步会令佢更自信,感觉更良好~只要体諒佢騖既心情,幫佢慢慢踏出第-步,就会有第二步~

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+16-06-16+發表小

回覆:DevilPig 的帖子

引用:小女今年要考小學喇,但她性格很怕別人目光

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-06-16+發表我不太

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+16-06-16+發表小

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+16-06-16+發表有

原帖由 ppmmbb 於 16-06-16 發表
係你第一個帖子,以為你話比$佢去幫手買野佢夠膽添 ,原來是比物質意思,sorry,我理解錯左!

...
唔係,2樣都係,佢自己入 7仔比錢買野夠膽,亦夠膽舉手問侍應拎酱汁

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+16-06-16+發表我

原帖由 yannie_man 於 16-06-16 發表
或者可以試下用朗讀圖書嘅方法,要小朋友每日朗讀一本適合佢程度嘅故事書俾陌生人聽,例如:屋宛看更。用草 ...
其實我以前試自制小記者,比佢訪問陌生人一,兩句,儲貼紙,雖然佢會細声,但仍樂意做,只係,一站上台板,無論朗誦比賽,定班內 present, 佢就怕到失聲,同震。。。我不懂

IloveJJ 發表於 16-6-17 10:48
可惜而家個社會,過份吹噓「表達能力」既重要。

「聽是說的基礎,說是聽的體現。」

如果「聆聽能力不足,表達能力亦不會太高。

追求「表達能力」時,亦要追求聽、說、讀、寫是四種語文能力的平衡發現。
而人與人接觸,最早被對方留意的就是「說」。

另外,只懂「説三道四」的那些人,並不代表他們有好的表達能力,只是「三八」的表現

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-6-16+21:48+編

原帖由 Yanamami 於 16-06-16 發表

我女係一模一样……
係,阿女就係咁,怕做 spotlight, 連家長觀課,佢都驚到震。。。。請問,應該比佢去多  present 既小學去訓練,定去傳統小學,可以避免 lee 種痛苦?

Yanamami  我女係傳统私校……  發表於 16-6-17 11:38

回覆:DevilPig 的帖子

我仔都唔肯上台,但你叫佢舉手答問題,出街賣旗,同陌生人傾計,佢又OK喎,係唯獨唔想,亦好怕上台....

回覆:怕上台朗誦,或公開說故事

同學校緣份,不要太強求,贏在起xxx,輸在終xxx

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-06-16+發表現在會