用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怕上台朗誦,或公開說故事
go

怕上台朗誦,或公開說故事 [複製鏈接]

小女今年要考小學喇,但她性格很怕別人目光,要開金口既台上表演,或班裏講故事,都很怕得要命,好緊張到發不了聲。。。其實平時家中練習很好,我帶她在  clubhouse 練習,她亦很放胆,什麼自己比錢買東西,佢亦好樂意。。但一到正式場合,就是好驚,有什麼辦法呢?

老師話要時間成長,我當然很明白,但考小學已經開始了

5    0    0    0

引用:小女今年要考小學喇,但她性格很怕別人目光

上台表演唔係嗰個做到, 始終關天生性格問題, 我仔個性大膽, 但上到台朗誦一樣面青, 玩咗四年都未有任何改變緊張情況, 所以真係無得迫, 做唔到都無辨法.

引用:上台表演唔係嗰個做到,+始終關天生性格問題

原帖由 kp_sin2001 於 16-06-16 發表
上台表演唔係嗰個做到, 始終關天生性格問題, 我仔個性大膽, 但上到台朗誦一樣面青, 玩咗四年都未有任何改變 ...
就係,但對要考小學,或升上去後要 做 present 功課,大膽永遠好重要。。。係咪無其他辦法?

DevilPig 發表於 16-6-16 13:40
就係,但對要考小學,或升上去後要 做 present 功課,大膽永遠好重要。。。係咪無其他辦法?

...

玩親子組先。

醒目開學勳章

我仔都唔肯,性格天生,好難勉强。

yannie_man 發表於 16-6-16 14:19
我覺得係天生!我囡囡好talkative,無時無刻都要同人傾計,學校有講故事演講,佢都唔會怯場!所以好多司儀角 ...
我都好明白係天生, 亦唔係個個要做 TVB, MC 等, 但 LEE 一年代, 有好多野要 presentation, 升到上去, presentation 仲要計分, 我只係想佢少 D 緊張, 放鬆心情, carefree 就得..... 但真係好難....次次見佢表演, 好似去行刑, 口塞, 失聲, 震晒, 我好心痛, 鼓勵完又係咁, 話完又係咁..... 其實一班人果 D 唱歌表演冇問題, 佢係怕成為人中既注視.....係咪由佢, 真係大左會好??

引用:Quote:yannie_man+發表於+16-6-16+14:19+我

引用:Quote:yannie_man+發表於+16-6-16+14:19+我

回覆:DevilPig 的帖子

我個小朋友會因怕有閃失,會出醜,明明練得幾好會即時好焦慮,和縮沙。
唔一定為扣門而要改,上到小學個個學期有口試,要present, 真係好蝕底。

我會鼓勵佢多嘗試,令佢慢慢覺得就算衰都好平常。
佢一盡力就話欣賞佢邊一個地方。
一成功就同佢講:係你勇於嘗試嘅成果,幸好無選擇放棄。
而家有時都會偶爾發作,但我視次為成長嘅體驗,無可能成世人唔跌過,盡力準備又因情緒問題而功虧一簣真係好唔好受,阿女衰過幾次後,同佢分析返,慢慢會明嘅。

我都試過一次勁瘀,阿女臨陣唔肯出去演說,所有人拍哂手鼓勵佢都唔肯,我唯有講:我地唔出去講。
但我點都要佢留係度睇其他小朋友點做,佢就開始後悔自己無做到。。。。其他人完左望下佢,佢就知唔出去個決定好錯。俾空間佢選擇對後果負責都好重要,係細雞野衰夠,到重要關頭時應因以往經驗做得更好

回覆:怕上台朗誦,或公開說故事

原帖由 DevilPig 於 16-06-16 發表
小女今年要考小學喇,但她性格很怕別人目光,要開金口既台上表演,或班裏講故事,都很怕得要命,好緊張到發 ...
唔好放棄,要試但無需急,站台膽量真的要訓綀出來,唔需要No.1但要夠膽行出來完成項目,試下親子朗誦,你(父母一齊都ok)一句佢一句,玩玩下就有改善。

回覆:怕上台朗誦,或公開說故事

樓主應該無用物質去解決學習問題,我的understanding,對嗎?

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+16-06-16+發表小

原帖由 ppmmbb 於 16-06-16 發表
唔好放棄,要試但無需急,站台膽量真的要訓綀出來,唔需要No.1但要夠膽行出來完成項目,試下親子朗誦,你( ...
其實親子,合誦都試過喇。。但一返回個人,佢就怕得要命

引用:樓主應該無用物質去解決學習問題,我的unde

原帖由 ppmmbb 於 16-06-16 發表
樓主應該無用物質去解決學習問題,我的understanding,對嗎?
有。。。玩具,雪糕,去 Disneyland 都出過

引用:Quote:原帖由+ppmmbb+於+16-06-16+發表唔好

原帖由 DevilPig 於 16-06-16 發表
其實親子,合誦都試過喇。。但一返回個人,佢就怕得要命
咁又唔太差,合誦OK就代表佢係有能力可以站台,咁你試找些誦材/故事佢佔大部份及solo位多d,慢慢一定得,加油!

‹ 上一主題|下一主題