用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黃宣vs奉基
樓主: lamkwan
go

黃宣vs奉基 [複製鏈接]

回覆 Felix223 的帖子

我打去問過,基督教/ 聖公會/ 天主教,兩間奉基都會加分。不過,奉基 (不是千禧) 要有教會証明信,証明個小朋友係恒常返教會。千禧只需父/ 母受洗証明。黃宣就基督教才有分,只需父/ 母受洗証明。

兩間奉基應該在九月自行交表前有升小簡介會,而黃宣的開放日則安排在每年5月。

回覆 gloria_cwy3 的帖子

謝謝你的分享, !! 當然我自己係天主教徒自行首選是天主教學校, 如自行不成, 黃埔區的基督教小學都係好好選擇.

引用:+本帖最後由+gloria_cwy3+於+16-6-16+15:31

原帖由 gloria_cwy3 於 16-06-16 發表

回覆 Felix223 的帖子
奉基父母有領洗紙(香港教會)也可以,聖公會宗教分定義比較廣泛,其他浸信、宣道,等必需父母有領洗紙

引用:Quote:原帖由+gloria_cwy3+於+16-06-16+發

原帖由 20130401 於 16-06-16 發表
奉基父母有領洗紙(香港教會)也可以,聖公會宗教分定義比較廣泛,其他浸信、宣道,等必需父母有領洗紙

...
我上年打去奉基校務處問,職員話要父/母領洗紙 + 小朋友的教會證明信。
三間學校中,感覺上奉基和黃宣的宗教氣氛較濃。黄宣有小六福音營,奉基校長亦強調以聖經真理教導小朋友。

仲有, 我知奉基係粵教中, 黃宣唔清楚。

引用:Quote:原帖由+gloria_cwy3+於+16-06-16+發

原帖由 karenbabe 於 16-06-16 發表
請問可以介紹一下奉基千禧
奉基千禧是一間同區裡面比較happy school,1-1-1叩門會比較著重,有first in and second in, first in 今年大概有300-400人,會有10%入 second in , second in 主要role play 小朋友上堂情況。千禧籃球隊在學届成績不錯

黃宣都著重1-1-1叩門,但first in 係要考paper 的,今年叩門都同千禧差唔多,英文程度較深少少,放學學生可以在學校做功課,家長最遲要5點接小朋友,學校有家長義工!

2間都係不錯學校,各有各好,但係要考慮叩面時候筆試問題!

唔怕輸在起跑線!最緊要將勤補拙!

引用:Quote:原帖由+karenbabe+於+16-06-16+發表

原帖由 kokubi_diru 於 16-06-17 發表
奉基千禧是一間同區裡面比較happy school,1-1-1叩門會比較著重,有first in and second in, first in 今年 ...
謝謝你的資料,想問如果宣道011叩入機會大嗎?

引用:Quote:原帖由+karenbabe+於+16-06-16+發表

奉基千禧是一間同區裡面比較happy school,1-1-1叩門會比較著重,有first in and second in, first in 今年 ...
今年黃宣好似無paper?

回覆 wing214 的帖子

幾年前有朋友唔係1-1-1 叩到。呢幾年就唔知道了。

引用:Quote:原帖由+kokubi_diru+於+16-06-17+發

原帖由 wing214 於 16-06-17 發表
要睇筆試成績

cdleep 發表於 16-6-16 15:26
奉基係聖公會。佢地會計埋天主教個5分宗教分。上年我打過去學校問。
你話聖公會計分複雜,我相信又係睇咗FB上面既群組嗰份不實既資料。
事實上,宗教分點俾係由小學自己決定。聖公會直接辦學個幾間: DPS, HY, 聖提女子,都只會俾分俾聖公會教友。其餘基督教小學,一般都認受由香港華人教會名錄中有註冊既教會所既教友。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+wing214+於+16-06-17+發表謝

要睇筆試成績
更正今年插班先改筆試

引用:Quote:原帖由+kokubi_diru+於+16-06-17+發

原帖由 wing214 於 16-06-17 發表
會喜歡比較主動學生同面試對答

引用:Quote:cdleep+發表於+16-6-16+15:26+奉基係

原帖由 hkpapa852 於 16-06-17 發表
你話聖公會計分複雜,我相信又係睇咗FB上面既群組嗰份不實既資料。
事實上,宗教分點俾係由小學自己決定。 ...
直接去每年9月升小一簡介會,正副校長有詳細解釋,又有Q&A時間,我聽了兩年

回覆:黃宣vs奉基

有冇人知兩間叩門考啲咩?

‹ 上一主題|下一主題