用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華vs培正
樓主: penguinding
go

英華vs培正

hkpapa852 發表於 16-6-16 11:42
培正過去都有公佈成績同入U率, 只係2015年尚未公佈, 不過唔知大家有冇去搵過啫!

培正2012-2013年度中六畢 ...
2015年入U率未必好似預期咁好。中大,港大JUPAS課程係無副學士既,但個表分別有2個同6個。我估佢HKU SPACE 同中大附屬進修學院(degree + sub-degree)既課程都計埋落去。科大得8個咁少,係因為科大無non-JUPAS既課程。

ok3 發表於 16-6-16 12:45
宜家係點真係唔知! 我有70後嘅朋友培小讀到培中. 入到U先發覺自己英文真係唔得(當然可能係個別例子), 追得 ...

我都誓死要d女入英中,KG同小-都無考。唔係唔愛母校,之不过d英文真係心中-條刺~

BTW, 我諗PC係因為历史悠久同出左幾个名人校友先身价+倍啫……

話虽歸屬感係好强,但同果十幾廿名同学如果有DG DB收,点会有選擇困难症吖~

醒目開學勳章 貢獻勳章

pamelaywy 發表於 16-6-16 11:50
培中一直用英文書教理科的,而且通識都係英文
咁,同英中有乜分別?數學用中文?!

Yanamami  数用英文,英書中教!課堂係講中文~  發表於 16-6-16 14:10
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

咁,同我地當年嘅英中有乜分別?!
sorry,我都係讀一間用中文授課嘅英中....
我心目中,考中文卷嘅,就係中中,考英文卷嘅,就係英中

Yanamami  文科人除英文同数都全部係中文既……呢个咪分别~  發表於 16-6-16 16:11
恐龍家

小曳人 發表於 16-6-16 14:08
咁,同英中有乜分別?數學用中文?!
英中好似只係話要用英語授課,中中亦好似無話唔俾用英文書
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 penguinding 的帖子

報學校應該十間八間走唔甩。而且,未必間間啱時間,记得一二線都報下,一線學校唔易考,其中過程你會發現小朋友突然長大好多,可以和你一起並肩。

回覆:小曳人 的帖子

培正我讀果時係理科(除了bio) 全用英文書,老師上堂時主要講中文,但都會加埋英文,學校考試學生可以任選中文卷或英文卷,考公開試都係任選。同埋我讀果時培正學生考CE英文只可選syllabus B.

Yanamami  我呢个老師姐考果年係最後-年可以A /B卷任揀~  發表於 16-6-16 16:10

回覆:英華vs培正

英中同英文水準有冇關係? ? 我見朋友個小朋友一讀培幼,因為屋企有工人姐姐,英文都好好

Yanamami  浸+年八載差别就越來越大嘞~  發表於 16-6-16 16:13

Vote for YW. Have watched Viu TV's program on YW and am very impressive. 況且無論對將來升讀大學甚至出來做事英文其實非重要不單止讀寫,重有聽同講. 相信依d英中出來會有幫助多d. 所以我沒有為我女考培幼. And if I had a boy I would definitely try out YW for him.

回覆 SarahGil 的帖子

應該系話英文其實非常重要

ok3 發表於 16-6-16 12:22
純以DSE/入U成績計, 算唔算B1A?
八間本地 U 共114人, 114/189 =60% ,  我覺得唔算B1A

醒目開學勳章 貢獻勳章

hippoo 發表於 16-6-16 14:34
英中同英文水準有冇關係? ? 我見朋友個小朋友一讀培幼,因為屋企有工人姐姐,英文都好好

...
唔知英中同英文水準有乜關係
我只知阿仔自從升小學後,英文睇住無乜點進步!口語直頭退步!

恐龍家

小曳人 發表於 16-6-16 14:21
咁,同我地當年嘅英中有乜分別?!
sorry,我都係讀一間用中文授課嘅英中....
我心目中,考中文卷嘅,就係 ...

those were the days....

英中係英書中教...

SarahGil 發表於 16-6-16 14:49

Vote for YW. Have watched Viu TV's program on YW and am very impressive. 況 ..
咩VIU TV 有YW program 咩?

could you share the link?

英華並非大家想像中好。

其實睇番DSE results, 民生書院仲好過英華書院。唔明點解d人吹捧到英華書院咁好!

LovelyBB06 發表於 16-6-16 18:37
其實睇番DSE results, 民生書院仲好過英華書院。唔明點解d人吹捧到英華書院咁好! ...
其實好多學校都只係被神化咗啫!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

倒curious 林校長d仔幾時會考dse?

MrBeast 發表於 16-6-16 19:06
倒curious 林校長d仔幾時會考dse?
英華小學唔記得係07定08年轉直資,即係19或20先考!DSE

引用:Quote:ok3+發表於+16-6-16+12:22+純以DSE/

原帖由 AgapePa 於 16-06-16 發表
八間本地 U 共114人, 114/189 =60% ,  我覺得唔算B1A
同意,真正的band1頭中學有接近90%or多過90%嘅學生入U, 例如皇仁、庇利羅氏