用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華vs培正
樓主: penguinding
go

英華vs培正 [複製鏈接]

樓主,是你兒子來年考小一嗎?見你响英華果邊都諮詢好多野吖,如是,希望你如願。

Sorry, 補充,真係心儀便報名,中途你兒子會讓你知道哪裡才適合他。

培正中中有咩需要擔心? 以前就話驚佢係考英文 Syllabus A 蝕底D啫, 依家大家都考同一級英文, 真係會有好大分別?

至於所謂中學Banding, 睇下你重視D乜, 合格率? 入U率? 課外活動表現?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

hkpapa852 發表於 16-6-16 11:32
培正中中有咩需要擔心? 以前就話驚佢係考英文 Syllabus A 蝕底D啫, 依家大家都考同一級英文, 真係會有好大 ...
我個人接受唔到化學名詞用中文....相信文科會好d
恐龍家

hkpapa852 發表於 16-6-16 11:32
培正中中有咩需要擔心? 以前就話驚佢係考英文 Syllabus A 蝕底D啫, 依家大家都考同一級英文, 真係會有好大 ...
培正都冇公佈過成績你就覺得佢好? 唔似你喎

NeoMom 發表於 16-6-16 11:37
培正都冇公佈過成績你就覺得佢好? 唔似你喎
培正過去都有公佈成績同入U率, 只係2015年尚未公佈, 不過唔知大家有冇去搵過啫!

培正2012-2013年度中六畢業生升學去向 (P.21, 22):
ftp://210.176.23.187/School%20Journal/48_1_30DEC2013/Journal_48_1.pdf

培正2013-2014年度中六畢業生升學去向 (P.38, 39):
ftp://210.176.23.187/School%20Journal/49_1_31DEC2014/Journal_49_1.pdf

兩間中學既入U率比較, 有興趣可以去呢度睇吓:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3241251
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小曳人 發表於 16-6-16 11:36
我個人接受唔到化學名詞用中文....相信文科會好d
培中一直用英文書教理科的,而且通識都係英文

pamelaywy 發表於 16-6-16 11:50
培中一直用英文書教理科的,而且通識都係英文

咁考中文卷定英文卷?

hkpapa852 發表於 16-6-16 11:42
培正過去都有公佈成績同入U率, 只係2015年尚未公佈, 不過唔知大家有冇去搵過啫!

培正2012-2013年度中六畢 ...
純以DSE/入U成績計, 算唔算B1A?

引用:好奇一問其實邊間好啲?朋友個仔讀緊培幼,

原帖由 penguinding 於 16-06-16 發表
好奇一問其實邊間好啲?朋友個仔讀緊培幼,考慮報唔報英華,但佢話英華書院冇培正中學咁好,但培正就中中。 ...
培正會考冇理由好多人不合格,我家人考全級尾少少,都有19分,我已經覺得好叻。

洗乜考慮,培幼直上培小,yw係直資,又唔係派位,照簽undertake上培小,考到yw再諗,培中係英書中教,但中中形象太深入民心,而往往中中比人印象係入唔到英中先去中中,可能親戚朋友聚會你都被問過擔唔擔心佢英文呀?呢啲冇辨法,係一般人嘅印像。
btw點解考慮yw唔去隔離dbs?

twotwoshing 發表於 16-6-16 12:28
洗乜考慮,培幼直上培小,yw係直資,又唔係派位,照簽undertake上培小,考到yw再諗,培中係英書中教,但中 ...
宜家係點真係唔知! 我有70後嘅朋友培小讀到培中. 入到U先發覺自己英文真係唔得(當然可能係個別例子), 追得好辛苦. 攪到佢走向極端....堅持小朋友要讀英小.

英華當年搬入深水埗區時,由於是津中,是由教署派位,所以派咗好多新移民,綜媛家庭,古靈怪的學生。之後2007直資之後才好啲。所以,直資之後的學生成綪會啲。現在收的多數是咖仔,將來成績會好好,所以我選英華。二間都是難考的學校,你又不是有關係,更難,你等有OFFER 才選

ckcleung  其實當年搞一條龍,要接收英小前身小學所有男生,B1至B3都要收  發表於 16-6-16 13:43

回覆 ok3 的帖子

我都想知

回覆:英華vs培正

Vote for YW

唔知點解每年6、7、8月,英華小學特別多「負面」報導、帖子?

有心人/校,真係好有「心」。

回覆:英華vs培正

我自己小朋友今年k1,朋友個仔今年k2,我心儀英華,一直冇唸住報培正,朋友就因為直上小學冇乜睇其他小學資料,佢話報都只考慮dbs/ye,但英華中學又冇培正咁好,而佢當初由sc pn轉培正k1都係為左唔想煩小學,所以唔知佢最後有冇報,聽佢講佢小朋友聰明但唔係學術型。而我自己聽完反而唸係咪應該報埋培正?好多朋友一報十幾間,我原本冇咁既打算,但係咪都係報左收先算?話晒龍年,但又會唔會適得其反令小朋友因為in太多而表現唔好呢?

回覆:penguinding 的帖子

ye=yw先啱

當初佢放SC揀PC其實巳經揀左,培幼唔係谷學術,要考返出黎而又高過培中級數的唔係咁易

hkpapa852  SC都唔谷學術嫁喎!  發表於 16-6-16 13:59

penguinding 發表於 16-6-16 13:44
我自己小朋友今年k1,朋友個仔今年k2,我心儀英華,一直冇唸住報培正,朋友就因為直上小學冇乜睇其他小學資料 ...
PC你唔係幼稚園上,街外人想入小-甚难,所以你唔洗禁早煩惱定先~~
‹ 上一主題|下一主題