用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華vs培正
go

英華vs培正 [複製鏈接]

好奇一問其實邊間好啲?朋友個仔讀緊培幼,考慮報唔報英華,但佢話英華書院冇培正中學咁好,但培正就中中。我自己幾個朋友讀培正會考都唔合格,所以一直唔認為培正好好,但英華印象中就係名校,其實兩間包括中小學邊間好啲?培正小學既過人之處喺邊?

12    0    0    0

回覆:英華vs培正

PC成績「現時」係好過YW

但中中vs英中囉

From the information on school website, PC DSE results are seems to be deteriorating in recent years.

http://www.puiching.edu.hk/06-15_outstanding_performance.pdf.pdf

Top 10 YWPS students can easily find offers from other Band 1A secondary schools.

佢2間都考到有得揀先煩啦

yw係全港最多人考嘅男校,pc自己有kg直升小一。二間都唔易考

1.男校vs 男女校
2. 英華學費平D
3.呈分真資一條龍 (深水埗網)vs 私小聯系津中(九龍城網); 如果小朋友band2成績操行正常,英華暫時應可直升,培正一半band2要等抽獎(可能越來越難抽,因為培正小學嚟緊會加班)
4. 英中vs 中中
5. 體藝成績應該英華勁D
6. DSE成績:升中版有個表有講,培正b1a-b1b;英華b1b-b1c;但唔少人話英華中學有潛力再可以升高啲(好似話由p1 開始讀起的親生仔2016年第一次DSE)

其實培正好多年沒有公開dse考試成績, 好奇問點樣評為1a-1b?

babieblue 發表於 16-6-16 07:22
1.男校vs 男女校
2. 英華學費平D
3.呈分真資一條龍 (深水埗網)vs 私小聯系津中(九龍城網); 如果小朋友b ...

英華書院 2016年 DSE 果班仲係大抽獎年代入的小一生(津小)。

真正 100% 由小學部自己揀收的小一生(直資) 現在才中一,所以好難與培正作全面比較。

若在培幼讀,直上培小都幾好。

培正啲數好勁!

兩間都係好學校,冇咩好比。前人d數據,又唔代表自己做到。如果係讀得嘅小朋友,喺呢2間直上,都會得。宜家幼稚園階段,好難知小朋友潛能係點,同喺邊方面強。讀埋小學,喺培小叻嗰批都有人會走,到時可以再揀。當然,幼稚園階段都可以去考,想考咪考囉,又唔係好麻煩。

引用:培正啲數好勁!

原帖由 ppmmbb 於 16-06-16 發表
培正啲數好勁!
同意,以前一直聽培正數理強,今年終於留意到。

ppmmbb 發表於 16-6-16 09:34
培正啲數好勁!
培正電腦仲勁,年年都有學生贏到HKOI,跟住再戰NOI、IOI等。

引用:兩間都係好學校,冇咩好比。前人d數據,又

原帖由 niclicma 於 16-06-16 發表
兩間都係好學校,冇咩好比。前人d數據,又唔代表自己做到。如果係讀得嘅小朋友,喺呢2間直上,都會得。宜家 ...
"讀埋小學,喺培小叻嗰批都有人會走 ", 聽聞培正歸屬感好強,由其是從幼稚園讀起個班,好多小朋友即使成績好好都唔會肯轉走。請問知唔知培小升中大約有幾多位小朋友會轉走?通常係考直資走定係自行加派位轉走?

引用:Quote:原帖由+niclicma+於+16-06-16+發表兩

原帖由 babieblue 於 16-06-16 發表
"讀埋小學,喺培小叻嗰批都有人會走 ", 聽聞培正歸屬感好強,由其是從幼稚園讀起個班,好多小朋友即使成績 ...
唔清楚,這個應該不會公佈,只係每年家長自己討論。所以,每年情況不會相同。但見以前有人提過,預置每年約有1x-2x走,不過真實性不確定。

回覆 penguinding 的帖子

你可以提議朋友先報考,收到offer再考慮,來年小一競爭更激烈,英華並不容易考的學校,如果有小朋友曾去考過會明白,英華考得非全面,佢要得的都係叻仔。

樓主, 兩間都係好學校. 而且一D都唔易入. 唔怕煩, 不防兩間都去考, 真係兩間都收先再煩都未遲. 每次去到唔同學校面試, 大人同小朋友都會有唔同體會. 果時再諗都未遲.

penguinding 發表於 16-6-16 03:15
好奇一問其實邊間好啲?朋友個仔讀緊培幼,考慮報唔報英華,但佢話英華書院冇培正中學咁好,但培正就中中。 ...
我揀PC。

一間B1A,一間B1C。

醒目開學勳章 貢獻勳章

個人意見,我會揀YW,因為學費平,英文中學!全男班DSE成績,我相信唔會差過PC減去班女!仲未講現時已畢業嗰班唔係自己湊大嘅
恐龍家

bobechristy 發表於 16-6-16 08:31
其實培正好多年沒有公開dse考試成績, 好奇問點樣評為1a-1b?
你呢個問題, 我都想問好耐! 定還是只係大家一廂情願.....?!
‹ 上一主題|下一主題