用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Joseph 12網 有人收到interview call嗎?
樓主: Taurus2009
go

St Joseph 12網 有人收到interview call嗎? [複製鏈接]

豬豬仔爸媽 發表於 16-7-9 20:35
有2nd interview 的candidates 不被取錄,所以也不是99%。
2nd interview是小朋友和家長分別見校長。

...
可分享面試模式嗎,讓我們這些晚輩多斥準備?

回覆:豬豬仔爸媽 的帖子

分開見?
每人見幾耐呀?

回覆:SuperSmallTwins 的帖子

小朋友先見約10mins, 中英對答。問題圍繞家庭、portfolio.
家長見約10多mins,全中文。傾計,關於學校、家庭。

回覆:chengmsh2006 的帖子

不可以說是99%。但是入到2nd in ,最后被call waiting的机会十分大。以我所知,上星期五及今天都有call offer。

引用:不可以說是99%。但是入到2nd+in+,最后被ca

原帖由 iedummy 於 16-07-11 發表
不可以說是99%。但是入到2nd in ,最后被call waiting的机会十分大。以我所知,上星期五及今天都有call off ...
你有offer? 會揀SJ定DB?

回覆 elysion 的帖子

現正懊惱中. 我們可能最後兩間都放棄...
如果make 了final decision, 會立即通知schools....

AL1987  Why you still need to knock door?  發表於 16-7-12 09:09
TKLC  你小朋友真係好叻仔  發表於 16-7-11 19:31
aka722  恭喜晒!  發表於 16-7-11 17:52

引用:回覆+elysion+的帖子 現正懊惱中.+我們可

真係好勁!好想知 final decision 係乜

恭喜晒!

引用:Quote:原帖由+iedummy+於+16-07-11+發表回

原帖由 babybbmm 於 16-07-11 發表
真係好勁!好想知 final decision 係乜
SPCC

豬豬仔爸媽 發表於 16-7-11 13:14
小朋友先見約10mins, 中英對答。問題圍繞家庭、portfolio.
家長見約10多mins,全中文。傾計,關於學校、家 ...

謝謝無私奉獻,有 D 人話即收,真的嗎?

回覆:SuperSmallTwins 的帖子

以我們的經歷是校長在三個下午(30/6,4/7,5/7)見完candidates, 先在6/7早上通知獲取錄的家長。
有沒有candidates即日被取錄就不知道了!

你小朋友好叻,兩間神校考到了都要放棄,我都估唯有spcc! 可否分享一下小朋友成功之處?

回覆 Czech098 的帖子

謝謝....小朋友唔叻, 只是幸運.....
但以經驗之談, 小朋友的中英閱讀要好....

直資重表現....

叩門重門面野先可以面試, 之後都要中英閱讀好.....

回覆:iedummy 的帖子

你仔仔好叻呀!神校面試關關過,勁呀!
就係喜歡閱讀咁簡單?

引用:回覆+Czech098+的帖子 謝謝....小朋友唔叻

原帖由 iedummy 於 16-07-12 發表
回覆 Czech098 的帖子

謝謝....小朋友唔叻, 只是幸運.....
咁細佬點?

phoebewong123 發表於 16-7-12 17:25
咁細佬點?
一次又一次証明哥哥係資優兒童,家庭背景優良,就算弟弟不及哥哥,也有很好的後天栽培,相信弟弟不會差太遠。每個人都是獨立個體,如果哥哥有更好出路,亦不應因弟弟而放棄。真心覺得有這樣的資質及家庭背景,可以選擇跟一些有相近背景的小朋友做同學。
‹ 上一主題|下一主題