用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Joseph 12網 有人收到interview call嗎?
樓主: Taurus2009
go

St Joseph 12網 有人收到interview call嗎?

回覆 retriever 的帖子

是的

引用:回覆+misregen+的帖子 是的

原帖由 iedummy 於 16-06-16 發表
回覆 misregen 的帖子

是的
U prefer St. Jo more than DBSPD?
Can u share what's the reason(s)?

回覆 him1 的帖子

最主要原因有一細囝跟尾

hppa    發表於 16-6-16 22:43

回覆 iedummy 的帖子

you got a big plus for u wanna giving up db for sjps.
in any terms it looks to the principal a kind of praise.

good luck!

引用:回覆+MLKC+的帖子 我是000,+因為有直資收

回覆 MLKC 的帖子

我是000, 因為有直資收左, 所以沒有參加大抽獎
Ic good luck

引用:回覆+him1+的帖子 最主要原因有一細囝跟尾

回覆 him1 的帖子

最主要原因有一細囝跟尾
謝謝分享!
其實我都面對類似情況,哥哥考到陳守仁,但爸爸想他叩 St. Jo, 因近屋企、三代都在此學校讀的情意結、及有細佬跟尾。

不過我拒絕了爸爸的要求,因覺得難得哥哥考到一間相對較愉快學習的學校,無理由要為細佬犧牲。

見到你的 case, 令我有少少動搖,懷疑自己的決定是否有些武斷?我係咪都應該比哥哥試吓叩門呢?👉🏻👈🏻

Anyway, it's too late for me to 叩門 now.

tianyingmama  嗯~妳可能會後悔>.<  發表於 16-6-24 16:02
hppa  No matter how good the primary school is, 無理由放棄入讀有B1A直屬中學的小學,何況有弟弟跟尾   發表於 16-6-16 20:50
hppa    發表於 16-6-16 17:36

回覆 him1 的帖子

現在叩門可能遲了一點.  
但是TSL是一間十分好的小學及十分難考, 既然哥哥考到就不要浪費.

引用:回覆+him1+的帖子 現在叩門可能遲了一點.+

回覆 him1 的帖子

現在叩門可能遲了一點.  
Thanks for your opinion!

I think it's more difficult to get the DBSPD offer.

Anyway, we should respect every parent's choice!

Good luck to your sons! Add oil!

回覆 MLKC 的帖子

我們是110

引用:回覆+MLKC+的帖子 我們是110

原帖由 TKLC 於 16-06-16 發表
回覆 MLKC 的帖子

我們是110
Thx and good luck !!

him1 發表於 16-6-16 17:31
謝謝分享!
其實我都面對類似情況,哥哥考到陳守仁,但爸爸想他叩 St. Jo, 因近屋企、三代都在此學校讀的情 ...
雖然係遲咗,但也不妨入封信一試,呢D時候關係都好重要。不是說TSL唔好,但6年後又要煩升中,St. Jo 就多了個升中保障,純粹個人看法。

引用:Quote:him1+發表於+16-6-16+17:31+謝謝分享

原帖由 ajfamily 於 16-06-16 發表
雖然係遲咗,但也不妨入封信一試,呢D時候關係都好重要。不是說TSL唔好,但6年後又要煩升中,St. Jo 就多了 ...
多謝你的意見!會好好考慮吓!😊

回覆 him1 的帖子

Pressure and workload at SJPS should be lower than those first tier private / DSS schools with no feeder secondary school - like TSL, APS, SFA and KTS, particularly in P5 and P6.

引用:回覆+him1+的帖子 Pressure+and+workload+

原帖由 KikiDaddy 於 16-06-16 發表
回覆 him1 的帖子

Pressure and workload at SJPS should be lower than those first tier private / DSS  ...
父母定學生先

KikiDaddy  i guess both  發表於 16-6-16 22:22

引用:回覆+MLKC+的帖子 我是000,+因為有直資收

回覆 MLKC 的帖子

我是000, 因為有直資收左, 所以沒有參加大抽獎
如果是你家的劉華,自行也應有選過,不算000喎?

引用:Quote:原帖由+iedummy+於+16-06-16+發表回

原帖由 him1 於 16-06-16 發表
謝謝分享!
其實我都面對類似情況,哥哥考到陳守仁,但爸爸想他叩 St. Jo, 因近屋企、三代都在此學校讀的情 ...
TSL愉快學習?

天大的誤會。

一間competitive嘅學校,高小要爭升中有幾愉快?

分分鐘SJPS仲少壓力。

tianyingmama  贊成  發表於 16-6-24 16:03

引用:Quote:原帖由+him1+於+16-06-16+發表謝謝分

原帖由 siden 於 16-06-17 發表
TSL愉快學習?

天大的誤會。
佢明就唔會甘揀

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-06-17+發表TSL愉

原帖由 sissysze 於 16-06-17 發表
佢明就唔會甘揀
同意無中學既小學,高小一定要發力會忙。

但始終係揀過人既直資,教學方式抄寫會少d..

通論一般直私功課比官津少。

引用:Quote:原帖由+him1+於+16-06-16+發表謝謝分

原帖由 siden 於 16-06-17 發表
TSL愉快學習?

天大的誤會。
謝謝提醒!
其實我都有聽過TSL都谷的說法,但我相信在教學方法、學習氣氛上,TSL係"相對地"無 St. Jo 咁傳統、咁嚴格。

我都有請教過有囝囝讀緊 St. Jo 的朋友,知道 St. Jo 大概的情況,先有咁嘅決定。

昨晚我都再問囝囝一次,他自己都喜歡TSL,雖然我知道他都只是憑直覺去揀,但我都尊重他的選擇。

我唯一的擔心是交通太長會令他太勞累,但想先試試,如不行,明年再返港島搵學校插班吧。

真心多謝這裡各位前輩及EK友無私地給予我們的意見,謝謝!🙇🏻😊

回覆 retriever 的帖子

因為自行選了WY, 知道ST JOE沒有選都有機會INTERVIEW.