用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症小朋友好難教,可以點
樓主: yiyi0401
go

自閉症小朋友好難教,可以點

引用:想想問下你地小朋友有無情緒問題?我仔常大

原帖由 hokinhei 於 16-06-21 發表
想想問下你地小朋友有無情緒問題?我仔常大哭及癹脾氣,成家人都搞佢唔掂, 可怎麼辦? ...
每當他發脾氣時,你們是否會問他為什麼發脾氣,他說了你們不知道,他想要説什麼所以發脾氣(或者他每次發脾氣你們就會好容易比他得到,他想要的東西)

回覆:yiyi0401 的帖子

可以在家品買风扇纲。當我仔20至22個月時,都經常搞垃圾蛹,洗衣机,門,风扇,常做叛亂行為,越鬧佢越差。在家有不當行為多講解佢知道,比多D野佢試做,例如浪衫,拋垃圾在垃圾桶,多D讚佢,如果佢开心左,學野會快D,我仔由22个月开始有發音,學講单字,上個月开始上特殊幼兒導師訓練,每月3堂,在遊戲中學習講单子,另上星期开始言語治療,他上完言語治療常常講話,有時不懂他說什麼,有時講单字,佢肯开口講話,我已好开心,各位家長,努力加油

引用:2歲幾,仲未識講野,疑似有自閉傾向,但未

原帖由 yiyi0401 於 16-06-15 發表
2歲幾,仲未識講野,疑似有自閉傾向,但未排到評估,成日一唔鍾意就發好大脾氣 ,成日唔聽我講 教,我湊得 ...
佢地好多時就係因為未識講野,唔識表達自己所以發脾氣。試下引佢地講,例如講到餅餅先有餅食。如果講到要大讚!不斷同佢講身邊的事物,例如去超市,橙,蘋果,西瓜,什麼都講(雖然周圍的人會以為你係儍的),但對小朋友很有幫助的。加油!

hokinhei  good suggestion. I am also doing this now even ppl look at me.  發表於 16-6-22 13:35

引用:係要不斷重覆不斷講解,大個D理解能力又會

原帖由 rose-mag 於 16-06-21 發表
係要不斷重覆不斷講解,大個D理解能力又會好咗,但唔好期望講幾次會聽,我個仔10歲啦,依然講完又講,有D收 ...
最大問題我仔唔怕痛,所以就算佢整親過都唔會識驚

你仔唔怕痛,應該感統上出現問題,先搞好感統方面!上多啲私人感統堂,改善先,學野慢慢來!

回覆:自閉症小朋友好難教,可以點

我兒3歲確診,依家4歳半。我地一星期上足7日。社交班,專注力,感統之類。其實覺得好似有某方面問題就立刻上堂,有時上左十堂八堂先發覺原來另一種原因影響佢,所以都成日浪費錢。試過介奶介蛋食魚油之類,日日在家訓練,整圖card提示,又刷身,叫成家做戲引導佢,總之諗到就試下,日日見學校老師,見姑娘,跟進佢做過d咩,慢慢先真正了解佢需要d咩幇助。唉,教A仔係會好辛苦,大家努力呀。

我初初都以為我個女唔怕痛,後來覺得佢感覺唔到,最好多d幫後按摩。

我果時都好狠,我會尤得佢玩門,試過有次夾瘀咗手指,之後無再玩,重識開門會好小心。我用張紙插入個風扇度比佢睇,話比佢知,如插隻手指入去就好似張紙咁爛晒。因為A仔好多時都要睇到先會明,你就咁講,講到口臭脷爛,佢都係唔明。

回覆:hokinhei 的帖子

我個a仔而家5歲,言語智力無問題,係情緒問題,由細個開始就會有不同嘅情緒失控問題 (打人,箍頸,踢人,大叫,鬧人等等。),以前我唔識 handle, 經常罰佢,後來佢對自己嘅信心越黎越底,同埋有極度負面嘅諗法,試過同我講叫我不如無生佢出來,我開始發覺我嘅 approach錯晒,可能因為成日抱住佢可以變返正常嘅心態,所以唔肯面對佢有啲嘢就係無得改變。

anyways, 後來佢每次發脾氣我會帶佢入房,係街嘅話我會同佢行埋一邊少人啲嘅地方,比佢發洩下,之後講返佢發脾氣嘅原因,例如佢想玩電話但係係食飯時間,佢接受唔到遊戲時間被中斷,所以發癲,咁我會話:“你係咪想玩電話呀?” “咁但係要食飯喎,不如我哋再玩10分鐘就食啦,好唔好?” 我一定要佢應承我先得,通常佢都會跟約定。好多嘢要俾好多預告同埋提醒佢,等佢 keep 住都有個心理準備,佢會安心啲。

其實無一套必定有效嘅方法,但係,我發覺我哋嘅心態首先要接受到佢係唔同嘅先,同埋每次佢發脾氣我要調整心態話俾自己聽佢其實唔係曳,只係唔識表達,咁我就要教佢我接受到嘅表達方法。而且要成日同佢 role play 等佢明白。

到而家,佢都間唔中控制唔到,但係可以好快 calm down, 你俾多啲諒解佢,佢就會好啲,當然我唔祈求佢會100%好,我只求70%就 ok, 降低啲自己嘅要求對大家都好。

希望幫到你,加油!

Tang1012    發表於 17-1-6 09:41

可以試下ABA therapy 呀!同埋愈早handle愈好呀!

我仔都係唔鍾意就發脾氣,但我由得佢發,等佢平復返再同佢講返。
如果風扇無插由佢玩,插左電一定唔畀佢玩,仲會不停同佢講話唔好玩,好危險,如果受左傷咁點算,你受傷咁媽媽點算,受左傷要去醫院睇醫生,要食藥要打針架喎,咁你想唔想打針想唔想食藥。不停哦哦哦!
好鬼固執,你越叫佢唔好做佢越係去做

引用:++可以試下ABA+therapy+呀!同埋愈早handle

原帖由 moomin_sze 於 16-08-30 發表
可以試下ABA therapy 呀!同埋愈早handle愈好呀!
其實難教、行為問題係咪一定要用ABA 先有效?因為小朋友而家已經上緊密集包括特殊幼師、OT and ST, 但仍然改善不到在家裏的不合作及固執行為。

我都覺得教得好辛苦,我仔剛2歲,仍是小量單字,唔識講嘢令佢脾氣好大,大到有時來撞頭發洩,好彩排到10月上言語治療,希望返N 加言語治療會幫到佢講嘢啦!

sunday987 發表於 16-7-3 16:53
我個a仔而家5歲,言語智力無問題,係情緒問題,由細個開始就會有不同嘅情緒失控問題 (打人,箍頸,踢人,大 ...
非常好的分享,謝謝你!

我特別喜歡你的分享有幾點:

1) “可能因為成日抱住佢可以變返正常嘅心態,所以唔肯面對佢有啲嘢就係無得改變。”
先接受孩子的現在條件是很重要的。接受不是説認命和孩子以後不能進步。接受的意義是按孩子的條件(如智能,言語能力及問題的大小等因素)進行訓練。而且先接受將使我們有一個較平穩的心態去長期支援孩子。

2) "我一定要佢應承我先得,通常佢都會跟約定。好多嘢要俾好多預告同埋提醒佢,等佢 keep 住都有個心理準備,佢會安心啲。"
他們一般很難/不能面對環境轉變,而且有很多在譜系上的人群祇流於口語的“勸告”。家長除了先告訴孩子以後將發生什麽之外,也可以利用視覺提示(如用手機拍下經常去的地方讓孩子看看在配合口語提示);有些孩子可能需要在過程當中重複的提示,增加成功(例如不哭鬧)的機會。現時沒有一種訓練方法是100%有效的,但如果持續適當的使用將增加孩子成功機會。能改善10%就是10%,千萬要相信比較有科學根據的方法。

3)"而且要成日同佢 role play 等佢明白"
這是不錯的做法,因爲孩子本身就不會跟一般的孩子一樣,所以時常讓他瞭解一些情況/處境將對他適應不斷變化的社交情景有幫助。(比如説,一般孩子能在不同時間被帶到不同地方見不同的人是很容易適應,有發展障礙的孩子就不然,有很多幼兒照顧者都忘記,以爲講兩句清楚的就可以令孩子完全明白)

4) “到而家,佢都間唔中控制唔到,但係可以好快 calm down, 你俾多啲諒解佢,佢就會好啲,當然我唔祈求佢會100%好,我只求70%就 ok, 降低啲自己嘅要求對大家都好。”

也希望這媽媽你成功,加油!

我女兒有過度活躍症和專注力不足,朋友送了一隻共振音樂CD 給我,我覺得都幾有用

回覆 mo515 的帖子

唔識講嘢可以教小朋友用動作表達, 簡單手語, 係屋企準備唔同用品照片, 比佢指出佢想要乜

yiyi0401 發表於 16-6-15 00:30
2歲幾,仲未識講野,疑似有自閉傾向,但未排到評估,成日一唔鍾意就發好大脾氣 ,成日唔聽我講 教,我湊得 ...

有一個NGO叫做"努力試"Louis Program,你可以上網找,這個係教爸爸媽媽,照顧者,點去照顧自閉的小朋友。我覺得很好。我和老公一齊去的。你可以試下。