用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症小朋友好難教,可以點
go

自閉症小朋友好難教,可以點

2歲幾,仲未識講野,疑似有自閉傾向,但未排到評估,成日一唔鍾意就發好大脾氣 ,成日唔聽我講 教,我湊得好辛苦,可以點處理呀。。。好簡單 叫佢唔好成日玩風扇,好危險,教極都唔聽。。。唉。。。

回覆:yiyi0401 的帖子

我仔都係2歲幾,係自閉傾向,都係唔識講野,我唯有重複重複的講,如果唔係太危險的野,我會比巨試,同我會好狠心,只要傷害唔係太嚴重

回覆:yiyi0401 的帖子

唔識講嘢係唔識句子定唔識單字?了解下特殊幼兒訓練,小組訓練,俾專業導師教吓。

回覆:自閉症小朋友好難教,可以點

如果危機野,最好唔好比距地摸到。改用壁扇,鐘意按制,搞/望轉動野,開關門,都係特徽。我仔剛3歲,識講野,知唔岩,知你罵距,但依照成日玩開門,按風扇制。

唔好話兩三歲啦,我個就快八歲,都係有d嘢好似吾受個腦控制甘,個口應左知道,對手會吾受控甘做

唉!!有排捱,漫漫長路,我個a仔都八歲
你要習慣a仔固執性格,甘容易聽你講就唔係自閉啦
佢成日玩風扇,因為鍾意不停重覆轉

引用:2歲幾,仲未識講野,疑似有自閉傾向,但未

原帖由 yiyi0401 於 16-06-15 發表
2歲幾,仲未識講野,疑似有自閉傾向,但未排到評估,成日一唔鍾意就發好大脾氣 ,成日唔聽我講 教,我湊得 ...
口講他可能收吾到,試試用社交故事書交可能會容易明白

引用:我仔都係2歲幾,係自閉傾向,都係唔識講野

原帖由 Yukiruirui888 於 16-06-15 發表
我仔都係2歲幾,係自閉傾向,都係唔識講野,我唯有重複重複的講,如果唔係太危險的野,我會比巨試,同我會 ...
明白,但佢真係好固執。。。

引用:Quote:原帖由+yiyi0401+於+16-06-15+發表2

原帖由 ellene 於 16-06-15 發表
口講他可能收吾到,試試用社交故事書交可能會容易明白
好 我都嘗試緊講故事,但佢成日都唔聽 走左去

引用:唉!!有排捱,漫漫長路,我個a仔都八歲你要習

原帖由 apple~y 於 16-06-15 發表
唉!!有排捱,漫漫長路,我個a仔都八歲
你要習慣a仔固執性格,甘容易聽你講就唔係自閉啦
佢成日玩風扇,因為鍾意 ...
佢掉轉呀,佢係唔俾開風扇呀。。。或者開左風扇 放個咀埋去

引用:唔識講嘢係唔識句子定唔識單字?了解下特殊

原帖由 peonybibi 於 16-06-15 發表
唔識講嘢係唔識句子定唔識單字?了解下特殊幼兒訓練,小組訓練,俾專業導師教吓。

...
仲講緊疊字 但仲係識好少 只識稱呼多,已排到e位 準備9月返

引用:如果危機野,最好唔好比距地摸到。改用壁扇

原帖由 money82 於 16-06-15 發表
如果危機野,最好唔好比距地摸到。改用壁扇,鐘意按制,搞/望轉動野,開關門,都係特徽。我仔剛3歲,識講 ...
係呀 就係咁啦。。。

yiyi0401 發表於 16-6-17 07:36
仲講緊疊字 但仲係識好少 只識稱呼多,已排到e位 準備9月返

理解,跟指令做ok?

引用:Quote:原帖由+ellene+於+16-06-15+發表口講

原帖由 yiyi0401 於 16-06-17 發表
好 我都嘗試緊講故事,但佢成日都唔聽 走左去
是否還本書

引用:Quote:原帖由+yiyi0401+於+16-06-17+發表好

原帖由 ellene 於 16-06-18 發表
是否還本書
不是呀,應該睇哩本嗎?

醒目開學勳章 王國長老

係要不斷重覆不斷講解,大個D理解能力又會好咗,但唔好期望講幾次會聽,我個仔10歲啦,依然講完又講,有D收到有D收極都收唔到,我同老公係要不停咁提,我仔仲會不停問點解唔得,解到我地都有時唔想睬佢,唔危險嘅真係狠心俾小朋友試下會點,有一次痛就唔敢再有下次,但當然係無傷大雅嘅至得。

想想問下你地小朋友有無情緒問題?我仔常大哭及癹脾氣,成家人都搞佢唔掂, 可怎麼辦?

引用:Quote:原帖由+ellene+於+16-06-18+發表是否

原帖由 yiyi0401 於 16-06-21 發表
不是呀,應該睇哩本嗎?
你可以看看吓哪本比較岩你小朋友用

引用:係要不斷重覆不斷講解,大個D理解能力又會

原帖由 rose-mag 於 16-06-21 發表
係要不斷重覆不斷講解,大個D理解能力又會好咗,但唔好期望講幾次會聽,我個仔10歲啦,依然講完又講,有D收 ...
你講得冇錯我個仔16歳,每天都要不斷重複提他這樣,哪様,有的事物其他人不用較都會學會的,但我們的小朋友要重複好多次講同較,他們都會不明白要點做的。