用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 培基書院 (2016-2017) 新生揮手區 :wave: :wave: ...
樓主: kin818kin
go

培基書院 (2016-2017) 新生揮手區 :wave: :wave:  

Hi, 大家好,我兒子也是今年新生, 1peace

coffee2016 發表於 16-8-25 22:05
Hi, 大家好,我兒子也是今年新生, 1peace
你好呀﹗

你小朋友習慣左學校生活未呀?

請問大家IN培基時, 要等到幾月才知到收唔收呢? 如收了是否已取消抽獎資格?

coyeeyee 發表於 16-10-28 15:14
請問大家IN培基時, 要等到幾月才知到收唔收呢? 如收了是否已取消抽獎資格?
個個唔同架﹗睇你係第幾輪收。有d 12月就有信,有d 3月尾先有信。

當你接受左學校offer,學校會要你填番封信比教育署放棄抽獎派位。

coyeeyee  thx..  發表於 16-11-1 09:26

我仔成績好一般,但有音樂底,吾知有無機?

思瑜610 發表於 16-6-15 10:18
Hi~我荃灣呀⋯⋯坐49x

請問需時大约幾耐?

回覆樓主:

請問培基面試形式?個人/group ?2nd in 要in家長?

lambing 發表於 16-11-5 16:28
我仔成績好一般,但有音樂底,吾知有無機?
真係唔知﹗不如比個機會自己去試下啦﹗

祝你成功﹗

ICbaby 發表於 16-11-5 17:13
請問培基面試形式?個人/group ?2nd in 要in家長?
忘記了﹗好似兩樣都有,唔駛IN 家長。佢地Interview 都幾認真,唔會好hea。

ICbaby 發表於 16-11-5 17:13

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2711727&extra=page%3D3&page=7
培基是不用 2nd IN , 一次過搞掂 , 去年我阿仔係問他有關 施政報告的問

亞囝今日都in完英文問答及小組討論都是我們預計的問題,只是中文閱讀方面比較

你好叻,題目都比你計到,小組討論有條問北極旋渦入侵美國,我都唔識,慚愧慚

亞囝果组係問施政報告,亞囝平時會看新聞加上interview前一晚同爸爸討論過啫!

c政報告我都有tip不過無問, 我仔問虐傭案, 你呢個題目真係考起.

我女都系問虐傭案呀!

其實我有同亞仔講過吓虐傭和日本殺海豚,不過冇問

我想問下你地係咩成績先比學校收? 我仔D 成績上唔到A, 係B至B-徘徊, 危危乎

lambing 發表於 16-11-29 13:34
我想問下你地係咩成績先比學校收? 我仔D 成績上唔到A, 係B至B-徘徊, 危危乎 ...
有人話培基收生無什麼準則,所以我覺得你都唔好估估下,鼓勵你照去申請,交比學校決定你仔得唔得啦﹗

祝你成功﹗

小女今年小五, 上年聽培基簡介會, 話要中英數B先會收.  亞女五上考試中文得個C, 我想問吓各位現任家長, 有冇聽過有C都有得見? 如果我五下同六上都可以追返到去B, 咁會唔會都有機會有得見呢?

chanwendy 發表於 16-12-28 10:51
小女今年小五, 上年聽培基簡介會, 話要中英數B先會收.  亞女五上考試中文得個C, 我想問吓各位現任家長, 有 ...
唔好比咁大壓力自己,順其自然啦﹗我本人就覺得,到時小朋友無論考什麼成績,我見議不防都交申請表試下,把決定權交比學校,亦都比自己多個機會。

回覆 kin818kin 的帖子

想問吓各位家長, 你們的仔女在培基讀得開心嗎? 學校會否很谷呢? 功課量如何? 如果在中文小學升上去, 在英文聽課方面會否很吃力? 我的兒子只是 Band 2, 中英都只是徘徊在 B與B+ 位置, 在此校讀會否很吃力?  其實現在都只是等待面試通知中, 不過希望了解多點, 謝謝各位賜教 !

回覆樓主:

請問去培基,第一城站定沙田站落轉49x方便?

考慮石門站出,然後行上去

mckong 發表於 17-2-10 21:40
考慮石門站出,然後行上去

大約行幾耐?

石門站在沙田第一城與培基之間,我在第一城行去培基用了差不多二十分鐘,我未試過由石門出發,我估十分鐘也可以