用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 培基書院 (2016-2017) 新生揮手區 :wave: :wave: ...
樓主: kin818kin
go

培基書院 (2016-2017) 新生揮手區 :wave: :wave:   [複製鏈接]

TSUNTINGMA 發表於 16-6-18 12:22
請問中三係米要揀定某D科目?因我看過佢地S3考試時間表,有兩班要需考Eco. 和 BAFS 另有三班只考Geophy和 ...

以下係好心網友 2014 年時 e-mail 給我中四開的高中選修科, 當年網友講:

每年(1 月)學校爲F.3 進行問卷收集同學選科意見而決定來年開咩野 elective 科目,所以elective 组合年年不同。
以今年爲例,有三班Joy, Love , Hope 同學只讀2個elective.
Faith 除了讀2個elective 還可選M1 /M2.
Grace & Peace 同學讀3 個elective & + / - M1/M2.

Grace 指定讀Economics , 另選2 個elective.
Peace 指定讀Physics + Chemistry , 另選1 個elective.

舉例子,
a) 如果我囡將來想選修1)中國歷史; 2) 歷史及 3) 地理 可以嗎? 咁即是會是邊班有得讀?
Ans: 唔可以。可讀Grace 班選Chinese History + History +Economics( 指定)

b) 如果我囡將來想選修1)中國歷史; 2) 歷史及 3) 中國文學 可以嗎? 咁即是會是邊班有得讀?
Ans: 唔可以。今年F.4 冇中國文學。除非到你囡果年有好多同學想讀,學校可能因應而開班。

C) 如果我囡將來想選修1) Phy, 2) Chem, 3) Bio 可以嗎? 咁即是會是邊班有得讀?
Ans: 可以。讀Peace 班。選Biology + Physics & Chem (指定)。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2379568&page=47&extra=#pid38869034

希望解答到您

小時了了 發表於 16-6-20 12:37
以下係好心網友 2014 年時 e-mail 給我中四開的高中選修科, 當年網友講:

每年(1 月)學校爲F.3 進行問卷收 ...
真的很有用!感激!

另想問S1-S3 會有留班機制嗎?

小時了了 發表於 16-6-18 07:07
我家住北區。十週年學校開放日時,我一家特登搭巴士預習由大老山行去培基嘅返學路線,大約廿幾分鐘,當日 ...
北區 x誠都辨得不錯, 我們去參觀過.

bonme 發表於 16-6-20 14:03
北區 x誠都辨得不錯, 我們去參觀過.

我女好想讀架, 佢好鐘意校舍好大

我囡今年九月升小六, 上年看了培基簡介會,我和囡囡好喜歡,感覺好似一個大家庭。希望我囡囡明年有機會考上。
:-P :party: :weapon: :wink: :lol:

小時了了 發表於 16-6-20 14:07
我女好想讀架, 佢好鐘意枚舍好大
心誠係派位既,都要等到7月先知結果。

全部不派位的直資都會提前公佈,可能你未必會等到7月已經留位其他直資了。

不過論地點心誠就比較方便你女。

小時了了  原來係咁, 又知多啲, 多謝您提供資料啊!  發表於 16-6-20 16:54

小時了了 發表於 16-6-20 12:37

每年(1 月)學校爲F.3 進行問卷 ...
多謝你的資料﹗

我有見過你其他 post ,知道你選學校都做好多資料搜集,真係好有心

loverlymama 發表於 16-6-20 15:26
我囡今年九月升小六, 上年看了培基簡介會,我和囡囡好喜歡,感覺好似一個大家庭。希望我囡囡明年有機會考上。 ...
祝你成功﹗

今年開放日再來玩啦﹗我細女已經同我講今年要再去培基玩

loverlymama  謝謝你!今年一定再同囡囡來觀校.  發表於 16-6-27 16:06

回覆:培基書院 (2016-2017) 新生揮手區 :wave: :wave:

你們好,女兒也是九月返培基,高興認識大家

回覆:carol620 的帖子

唔知今個暑假學校有無功課比中一生呢?

回覆 思瑜610 的帖子

好似有, 我問三聯佢地話現塲賣暑期作業

回覆:bonme 的帖子

聽其他培基家長講,學校有校車在港鐵火炭站接學生返學,還有另外一條校車線,好似經荃葵果邊,但不肯定。校車只服務返學,不服務放學。

loverlymama  如果有校車線經荃灣就好了!  發表於 16-6-27 16:07

bonme 發表於 16-6-27 07:58

你咁叻已經8到係三聯書局賣書咁你有無順便8埋有幾多本暑期作業呀?

carol620 發表於 16-6-25 21:48
你們好,女兒也是九月返培基,高興認識大家
歡迎呀﹗

又多一位同學仔加入

7月5日你地是否一早就會去註冊?

bonme 發表於 16-6-27 07:58

你意思係7月5日即買即攞走?

回覆:bonme 的帖子

Thx,有就拿拿林七月做晒⋯⋯八月輕鬆等開學😬

回覆 kin818kin 的帖子

HA!!!無問得咁詳細, 反正不是我做

bonme 發表於 16-6-27 20:37
回覆 kin818kin 的帖子

HA!!!無問得咁詳細, 反正不是我做

今早收到培基打來的電話,可於下星期約見面試插班,希望順利!
‹ 上一主題|下一主題