用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 會唔會同一間學校, 有一放乙一唔中, 但有人放乙二會中? ...
樓主: maomaochoi
go

會唔會同一間學校, 有一放乙一唔中, 但有人放乙二會中? [複製鏈接]

引用:我覺得有機wor,我聽鄰居朋友說佢將1間一線

原帖由 alienjai22 於 16-06-13 發表
我覺得有機wor,我聽鄰居朋友說佢將1間一線小學排第九,竟然中獎入到…之前我聽到都覺得無可能…e+真係半信 ...
一線小學排第九,仲要收!難以置信!😖

回覆:alienjai22 的帖子

我阿仔个同学话乙4仲何寿南,我點都吾信,但系学校个家長周围同人都咁讲

回覆:maomaochoi 的帖子

我都係咁話,但佢好肯定咁話無填錯!

回覆:會唔會同一間學校, 有一放乙一唔中, 但有人放乙二會中?

絕對不可能,他可能是甲一甲二中,或者對方其實是放甲一,他看錯!

引用:我覺得有機wor,我聽鄰居朋友說佢將1間一線

原帖由 alienjai22 於 16-06-13 發表
我覺得有機wor,我聽鄰居朋友說佢將1間一線小學排第九,竟然中獎入到…之前我聽到都覺得無可能…e+真係半信 ...
佢點解將一線小學擺第9??

引用:我阿仔个同学话乙4仲何寿南,我點都吾信,

原帖由 瑩希媽媽 於 16-06-13 發表
我阿仔个同学话乙4仲何寿南,我點都吾信,但系学校个家長周围同人都咁讲

...
呢個似擺乙一但以為係乙四

引用:Quote:原帖由+alienjai22+於+16-06-13+發表

原帖由 popocat 於 16-06-13 發表
佢點解將一線小學擺第9??
佢選擇另外一間心儀1線小學排第一,學校老師話最好全部都填滿,博一博

同學仔岩岩試過,唔洗圖都有真相,用下腦諗下先。
提示係佢犯左低級錯誤

回覆:會唔會同一間學校, 有一放乙一唔中, 但有人放乙二會中

夠有人話名幼之所以派位好,係因為edb安排較前既號碼俾名幼

引用:夠有人話名幼之所以派位好,係因為edb安排

原帖由 maccy523 於 16-06-14 發表
我們不是名幼,今年度的都派得唔錯喔

絕對唔可能囉~~~~

我即時會懷疑報料人的動機.......... 點解佢要放流料?????

請大家不要盡信別人所講的"xx校放乙一唔入"等等.............

引用:絕對唔可能囉~~~~我即時會懷疑報料人的動機

原帖由 shtam 於 16-06-14 發表
絕對唔可能囉~~~~

我即時會懷疑報料人的動機.......... 點解佢要放流料?????
人心難測~好似派位當天撞到另一班家長,我問入邊間?佢答我第一志願呂明才,當時都有幾位家長聽到⋯過幾天當日不在場家長問佢入邊間,佢話第一志願聖彼得,到宜家我都想不通

missparent 發表於 16-6-13 22:56
唔同區係有可能.如學校比A區60個位, A區乙一加乙二多過60個人, 就有部分乙二無位.  
同意missparent 所講,如一間學校將學位分左到兩個校網則分別處理.......
例如:
甲校有50個統一分配學額,其中40個位撥給A網,10個位撥給B網,將會兩個網獨立處理甲校所屬的部分學額。
如在A網,甲校甚受歡迎,超過40人選甲校為第一志願,則A網會有學生選甲校第一但不入,選第二或之後更加唔駛講啦......
另一方面,在B網,可能該網家長對甲校不太熟悉,沒太多人選甲校,如B網只有8人選甲校為第一志願,B網學生選甲校第一全入,而餘額(2個位)則由B網學生選甲校第二志願的補入,結果,B網會有學生選甲校第二的有些入,有些不入,這餘額(2個位)對A網學生沒有關係的,即使A網有部分學生選甲校第一不入......

希望能解釋到一點點啦~~~~~~~~~~~~

月巴太太  解釋得好清楚!  發表於 16-6-14 09:51

DELETE

回覆:會唔會同一間學校, 有一放乙一唔中, 但有人放乙二會中

41網九龍城,填乙二伍華,肯定易中過43網乙一填伍華。

當年我在41網派位中心,親眼見我前面兩位互相相識的朋友,手上的選校寫寫上伍華的校號43**。我覺得我當天大開眼界。

回覆:popocat 的帖子

佢話甲乙一都填左協恩

引用:夠有人話名幼之所以派位好,係因為edb安排

原帖由 maccy523 於 16-06-14 發表
名幼大把派寶校,不過叩門9成叩到好嘢

回覆:會唔會同一間學校, 有一放乙一唔中, 但有人放乙二會中?

原來唔同校網係會出現咁嘅情況,明白了

不過佢地係同一校網,如果咁,點解佢個仔乙二中,但佢鄰居乙一唔中,係咪根據號碼派而唔理乙一乙二?但我睇教育局個網好似又唔係咁講

maomaochoi 發表於 16-6-14 07:25
原來唔同校網係會出現咁嘅情況,明白了

不過佢地係同一校網,如果咁,點解佢個仔乙二中,但佢鄰居乙一唔中 ...
都係個句,有証據先好信,無証據聽完就算。香港其實有好多隱世作家,佢地大多數都係懷才不遇

shtam    發表於 16-6-14 10:41
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題