用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 會唔會同一間學校, 有一放乙一唔中, 但有人放乙二會中? ...
go

會唔會同一間學校, 有一放乙一唔中, 但有人放乙二會中? [複製鏈接]

以我理解, 大抽獎係會先派哂放乙一的人, 有位再派乙二. 但我聽到有人話同一間學校, A放乙一唔中, 但B放乙二反而中, 原因係B的隨機號碼比A前

我話無可能, 但我朋友話真有其事, 因為派位係派哂俾號碼較前的人, 派哂俾佢地先, 先再派俾號碼較後的人. 所以係有機會有人乙二中, 但另一人放乙一唔中

佢仲話我記錯左...唔通我真係記錯? 咁咪好唔公平! 只靠號碼前, 咁我地仲乜要研究點排位! 等我果時搞足2星期晚晚冇覺瞓!

sw_2013  最好問埋甲一甲二甲三的選擇, 可能不是中乙二, 而是中甲部  發表於 16-6-14 10:32
hppa  No such case  發表於 16-6-14 00:36
   3    0    0    0

回覆:maomaochoi 的帖子

佢一定係無睇到教育署隻碟

但佢真係同我講同一間學校, 佢個仔放乙二抽到, 但佢朋友放乙一抽唔到, 係真喎
!

hppa  甲部怎樣填?  發表於 16-6-14 00:36

引用:但佢真係同我講同一間學校,+佢個仔放乙二抽

原帖由 maomaochoi 於 16-06-13 發表
但佢真係同我講同一間學校, 佢個仔放乙二抽到, 但佢朋友放乙一抽唔到, 係真喎
!  ...
除非拎晒大抽獎form出黎check!  點都唔信!

引用:Quote:原帖由+maomaochoi+於+16-06-13+發表

原帖由 cattz288 於 16-06-13 發表
除非拎晒大抽獎form出黎check!  點都唔信!
同意,有圖有真相

引用:但佢真係同我講同一間學校,+佢個仔放乙二抽

!  ...
咁乙一嗰位仲唔去教署上訴?

回覆:會唔會同一間學校, 有一放乙一唔中, 但有人放乙二會中?

可能佢甲部填左,其實中甲部,因為派甲部先。

回覆:popocat 的帖子

有,我知有 case 係,係借校網。我乙二唔入,人地乙三入左。

引用:有,我知有+case+係,係借校網。我乙二唔入

原帖由 michelle1222 於 16-06-13 發表
有,我知有 case 係,係借校網。我乙二唔入,人地乙三入左。
咁又可以喎, 因為唔同校網, 條隊都唔同!

大抽獎就是靠運氣!排位只是我們被動地選擇,希望不要派得太後

引用:Quote:原帖由+michelle1222+於+16-06-13+發

原帖由 cattz288 於 16-06-13 發表
咁又可以喎, 因為唔同校網, 條隊都唔同!
唔明?乜唔同校網,係唔同隊?

回覆:會唔會同一間學校, 有一放乙一唔中, 但有人放乙二會中

總之有圖有真相

唔明x2, 唔同校網唔同隊?

例如41網, 舉例A放乙二係黃大仙的小學, 但有人(B)係黃大仙網, 同一間學校B係放乙一, 但因為A的號碼較前, 所以會派俾A都唔俾B???

咁住黃大仙啲人咪好慘, 41網啲人將黃大仙最好的小學放好後都得啦, 博一博, 博自己號碼可能係好前

引用:Quote:原帖由+cattz288+於+16-06-13+發表咁

原帖由 Lsm948 於 16-06-13 發表
因為有d校網唔夠位, 要借位, 所以抽乙時, 咪跟返自己校網抽! 兩個校網, 就有兩條隊, 所以先有機會出現呢種現象!

引用:唔明x2,+唔同校網唔同隊?例如41網,+舉例A放

唔明x2, 唔同校網唔同隊?

例如41網, 舉例A放乙二係黃大仙的小學, 但有人(B)係黃大仙網, 同一間學校B係放乙 ...
如果黃大仙小學係借位學校, 佢在41 網同黃大仙校網應該各自有不同既配額, 所以咪可以獨立咁在兩個網分開抽獎!

引用:Quote:原帖由+cattz288+於+16-06-13+發表咁

原帖由 Lsm948 於 16-06-13 發表
隔離post 就有jm 話今年14網入愛官容易過16網入,愛官今年借左部份位俾14網

引用:+本帖最後由+maomaochoi+於+16-6-13+21:44+

以我理解, 大抽獎係會先派哂放乙一的人, 有位再派乙二.  ...
有圖有真相先好信,d人成日講吹水吾抹嘴的!根本無可能乙二中,乙一吾中,除非教局出錯,但永遠無人post 圖出來,得朋友個朋友d case 就信。有d人其實中甲二,有d其實中乙一就話自己中第二甚至第四,以為甲一係第一,甲二係第二,甲三係第三,甲四係第四。

做人至緊要開開心心 :-D

引用:Quote:原帖由+maomaochoi+於+16-06-13+發表

原帖由 puibb 於 16-06-13 發表
有圖有真相先好信,d人成日講吹水吾抹嘴的!根本無可能乙二中,乙一吾中,除非教局出錯,但永遠無人post 圖出來 ...
係, 的確有d家長係好矇的, 又唔識, 又鍾意分享! 佢話佢個fd填自行表上寫左何文田山既豪宅, 所以學校收左, 如果填公屋就實唔得喎

hppa    發表於 16-6-14 00:39

puibb 發表於 16-6-13 22:41
有圖有真相先好信,d人成日講吹水吾抹嘴的!根本無可能乙二中,乙一吾中,除非教局出錯,但永遠無人post 圖出來 ...
唔同區係有可能.如學校比A區60個位, A區乙一加乙二多過60個人, 就有部分乙二無位.  

同一時間學校比B區5個位,由於少位,B區D人嫌遠或者唔敢簡,B區乙一加乙二都用唔哂5個位,於是派到乙三都仲入到.

回覆:maomaochoi 的帖子

我覺得有機wor,我聽鄰居朋友說佢將1間一線小學排第九,竟然中獎入到…之前我聽到都覺得無可能…e+真係半信半疑tim

hppa  甲部怎樣填?  發表於 16-6-14 00:40
‹ 上一主題|下一主題