用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖雅各小學 聖雅各小學家長意見
go

聖雅各小學家長意見

大女9月升讀K3
多數自行會試選聖雅各小學
想了解學校多點
請問聖雅各是小班教學嗎?5班,每班三十人內?
一年四次考試,係唔係只教該學期內範圍?(即次次清)
功課量多嗎?學校谷唔谷?
老師會否好嚴厲?有冇愛心?
我女個性比較被動,依賴,學/做嘢比較慢。。。(你急佢唔急)
幼稚園讀緊所謂Happy School。。。
和現在老師傾過,覺得我女不太適宜太深太谷太多功課的學校。。。
所以想了解學校多點
唔該晒大家

引用:大女9月升讀K3多數自行會試選聖雅各小學想

原帖由 chuichuiyuiyui 於 16-06-13 發表
大女9月升讀K3
多數自行會試選聖雅各小學
想了解學校多點
小班教學,約26人一班,全級5班。全年2測2考,不重複範圍。功課量一般,下午有功課堂,我仔回家後,用一個鐘就可清哂功課,老師有愛心,眼見同學仔都喜歡上學。學校重視品德,算係happy school,學校唔算好谷,我自己亦唔谷個仔,冇補習,自己做功課,我幫手檢查一下。默書次數適中,第一學期幫佢温,下學期放手比佢自己温。考試平均分約78,全級排名中間前少少

回覆 hippoling 的帖子

多謝hippoling資料! 我從學校網上見小一, 二功課都頗多, 全都是比較簡單的嗎? 感覺上有點谷呢....因為小囡今年要選自行了!

謝謝解答!

引用:回覆+hippoling+的帖子 多謝hippoling資料

原帖由 littlegirl0924 於 16-06-16 發表
回覆 hippoling 的帖子

多謝hippoling資料! 我從學校網上見小一, 二功課都頗多, 全都是比較簡單的嗎? 感覺 ...
其實實際唔多,因為改正都當一樣,讀下phonics 又當一樣,加上下午有功課堂,減輕不少

我覺得唔多工課,一般都係 18:30-45 前做晒,我個仔 16:00 開始做功課的

hippoling 發表於 16-6-15 22:38
小班教學,約26人一班,全級5班。全年2測2考,不重複範圍。功課量一般,下午有功課堂,我仔回家後,用一個 ...
4 次考試的,冇測驗

optman88 發表於 16-10-13 23:18
4 次考試的,冇測驗
但又有一話.... 2測2考???

stardady 發表於 17-6-9 16:05
但又有一話.... 2測2考???

我仔仔舊年畢業的,係 4 考的

上下學期各2考 共4考 不用太執著考定測 名稱而已 都係要溫
有導修堂 mondays to thursdays, fridays係有節目的
咁導修當然佢係可以做功課 但人人唔同 有啲小朋友做 有啲發呆 有啲思考人生 有啲用黎沉殿一日發生嘅嘢........
功課量唔算多 重點係 低班都唔多親子功課
老師大部分係好好
好多課外活動 好精彩 好好玩
行政工作都跟得幾好 唔亂 學校back office

babibobo 發表於 17-7-8 11:44
上下學期各2考 共4考 不用太執著考定測 名稱而已 都係要溫
有導修堂 mondays to thursdays, fridays係有節 ...

回覆樓主

想問下大家知唔知15分自行係咪機會微?係咪基本都20分?

babibobo 發表於 17-7-8 11:44
有導修堂 mondays to thursdays, fridays係有節 ...

誇區叩門,有冇機會?

Wonderlady 發表於 18-1-19 14:23
誇區叩門,有冇機會?
You never know. Just try it.