用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 朋友叩門成功分享
樓主: miriam
go

朋友叩門成功分享

醒目開學勳章 王國長老

mimi1102 發表於 16-6-13 17:59
回覆 miriam 的帖子

我小朋友黎考小一, 應該仲少過五張...
我囡已升中, 早幾年小學時校長曾經講過收叩門生唔係考慮小朋友獎項多唔多, 而係面試時小朋友係咪性格開朗活潑, 傾談時係咪可以暢所欲言定有保留地講, 能力係點要再由學校同家長輔助發掘.

當然依家收叩門生要求係咪一樣我唔知喇.

mimi1102  多謝你鼓勵  ^^  發表於 16-6-13 18:06
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

lalamike 發表於 16-6-13 17:56
所以我沒有說對與不對,個人不為而已!(你所說的,我真的沒做過也不打算做!)另外,我沒有忽略小朋友的實 ...

我只係想講, 無人有能力完成所有事, 只會一味諗住"乜都靠自己"其實係行唔通.

一早諗定叩門既安排, 懂得搵一個合適既人幫自己舖橋搭路, 即係嗰個人都有做定準備功夫.

所以都係嗰句: 機會係留俾有準備既人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-6-13+18:17+

原帖由 hkpapa852 於 16-06-13 發表
哈!此準備不同彼準備呀!Anyway, 我本人比較食古不化,成日比朋友鬧,有時打曬困籠都唔知點解唔揾朋友幫手?自己死頂會頂死⋯⋯所以⋯⋯都係果句:道不同不相為謀,算吧啦!

回覆:朋友叩門成功分享

多謝分享
相信各心急叩門父母都喺好俾心機
但用啱方法的確又係事半功倍
有時大包圍同有落功夫,差別好大
各家長自己有求職見工亦明白吧
各位加油

引用:Quote:原帖由+cattz288+於+16-06-13+發表無

原帖由 frogbobo 於 16-06-13 發表
放榜前兩個禮拜先準備,再請人幫手,自己只是睇下網頁,跟指示做..........原來呢d就係機會留俾有準備嘅人. ...
最好嘅準備係識咗版主

醒目開學勳章

樓主, 請問你朋友問了校長咩問題呢???
因為大多interview尾聲, 主人家都會問家長有冇問題... 但我自己一來緊張, 二來怕自己問咗低能問題, 影響整個面試結果... 所以好想了解有咩「好問題」可以提出... 謝謝!!!

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-6-13+18:17+

原帖由 hkpapa852 於 16-06-13 發表
你都幫左我好多,借機講多謝!

hkpapa852  唔駛客氣, 大家互相學習啫!  發表於 16-6-14 15:13
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

引用:樓主,+請問你朋友問了校長咩問題呢??? 因為

原帖由 QQQme 於 16-06-13 發表
樓主, 請問你朋友問了校長咩問題呢???
因為大多interview尾聲, 主人家都會問家長有冇問題... 但我自己一來 ...
我無詳細問,叩門成功我已經好開心!

請問妳朋友叩門成功既學校係111嗎?

學校咁快通知收左佢, 證明佢真係in得好好. 妳幫朋友之餘, 仲上來分享, 謝謝妳!

面試前係應該好好準備, 但如果無得面試, 就咩機會都無囉!
唔知妳朋友係咪62網呢, 因為我發現呢個網, 好多間都要111或者名幼才有得面試.  

lalamike 發表於 16-6-13 17:42
或許我亦表達得不好,我自己本身是直腸直肚的人,看法或許有點古板,個人定義的有準備,是靠自己及好早已經 ...
其實都是想講做多點功課準備是才是成功關鍵, 做足哂準備都叩唔成, 都問心無愧 !

我自己也是做哂功課去叩門,
叩門面試學校話唔收信,所以我無做
但叩門後想想下, 朋友講講, 我又走去寫了信, 寫完自己親自拿去學校 !

信人內容是我睇了校長在校網寫的信而自己寫

我唔肯定信有無用,最後是叩門成功的 !

shawn 發表於 16-6-14 13:25

學校咁快通知收左佢, 證明佢真係in得好好. 妳幫朋友之餘, 仲上來分享, ...
係, 好多小學都111才見 !
不過都有2間熱門小學好積極全IN, 只要交表就有機會IN

回覆 cattz288 的帖子

說的也是!

醒目開學勳章 王國長老

shawn 發表於 16-6-14 13:25

學校咁快通知收左佢, 證明佢真係in得好好. 妳幫朋友之餘, 仲上來分享, ...
000 去叩門

校網唔講啦, 總之叩門成功佢所付出係唔少.

醒目開學勳章 王國長老

subb 發表於 16-6-14 13:32
其實都是想講做多點功課準備是才是成功關鍵, 做足哂準備都叩唔成, 都問心無愧 !

我自己也是做哂功課去叩 ...

真心講, 叩門成功與我無關.

小朋友表現不濟, 家長準備不足, 都無可能因為封信而成功.

hkpapa852  Correct   發表於 16-6-14 15:14

回覆 shawn 的帖子

吾好意思,問一個可能好低能既問題(小朋友讀緊K2,仲未填表)
你提到好多學校要111先有面試機會,咁如果我住66區,但好想扣41區既小學,係點都做唔到111既啵,係咪?換句說話講,如果學校只係比有填111既學生機會,就意味著學校只收本區既叩門生,係咪咁既意思呢?

shawn  可以110, 即係自行揀佢, 大抽獎甲一揀佢. 有學校向講座時講明, 非本區110會當111處理, 而該校係只in.111或1   發表於 16-6-15 02:54

醒目開學勳章

引用:回覆+shawn+的帖子 吾好意思,問一個可能

原帖由 fixedstar99 於 16-06-14 發表

吾好意思,問一個可能好低能既問題(小朋友讀緊K2,仲未填表)
如果你真係好心儀, 110照去馬... 叩門時加兩句感動人心的解說, 博一博... 我知有學校只in 111 及 110

我都好想知最後問左咩問題?

其實呢個post而家講都唔遲, 有d學校仲in緊,由其sec in, 係in校長/副校,一定一定要睇熟校網,了解校網內容,學校方向,教學宗旨,係interview時借機會講出黎 (如校長問你對學校有咩期望、點解揀我地學校等等, 嗰時可以將d德、智、體、群、美再代入解釋一下)

面試表現淡定,一家人有共識

至於最後咩問題,我地曾經問過課外活動既問題,了解過後我地話會俾小朋友參加,希望可以同學習得到平衡,亦有機會可代表學校去表演/比賽。亦有問過幾時會收到面試結果,我地等到開學都會等的

醒目開學勳章 王國長老

fixedstar99 發表於 16-6-14 23:45

我朋友都係跨區叩門, 必定係 000, 但佢好彩都叩門成功.

醒目開學勳章 王國長老

ccyin 發表於 16-6-15 01:24
其實呢個post而家講都唔遲, 有d學校仲in緊,由其sec in, 係in校長/副校,一定一定要睇熟校網,了解校網內容 ...
點解噚日你唔出現

好似 P.1 初入讀時食午餐既問題都可以提出架, 問下會唔會有家長義工幫手, 家長義工會唔會話小朋友食唔到大件肉時會剪碎, 會既就提出自己意見 (自己諗下點講啦).

校網真係好多野睇, 但唔好好似我咁衰衰格格地睇下學校有無運用 "語言偽術" 囉.

shawn  睇下有無"語言偽術"唔衰格呀!  發表於 16-6-15 03:00