用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 朋友叩門成功分享
樓主: miriam
go

朋友叩門成功分享 [複製鏈接]

miriam 發表於 16-6-13 17:25
當中有既問題先令到朋友唔可以提早準備, 最終要求助於我.

為左呢件事我真係勁講粗口....................
睇網頁或其他網上資料...都好講理解能力的....凡事都有高低手,有些人做晒準備睇晒都冇用,要明先得架.

醒目開學勳章 王國長老

cattz288 發表於 16-6-13 17:25
難得有樓主呢個朋友咁幫手, 真係恨唔到咁多! 自己有努力去lun過website, 咁都唔算係付出同準備?! ...
可能我係升中版多喇, 今年還債咁還畀朋友同會員, 只要有人信得過我黎問我, 我都會睇校務報告再睇坊間評語去畀意見.

不論係識定唔識只會幫得就幫.

cattz288    發表於 16-6-13 17:34
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-6-13 17:31
請槍頂多只能幫到事前, 叩面試都係打真軍靠自己. 其實咁報面試班, 叩門班, 俾錢問升學專家, 俾錢叫人代寫po ...
之前畀左信既 sample 佢, 叫佢做既前事功夫都做晒, 有難言之忍時我幫手, 真係大問題既日後都要考慮係咪再幫.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 16-6-13 17:33
可能我係升中版多喇, 今年還債咁還畀朋友同會員, 只要有人信得過我黎問我, 我都會睇校務報告再睇坊間評語去 ...
你無欠我債,第時咪唔會幫我囉

醒目開學勳章 王國長老

HK-MAN 發表於 16-6-13 17:33
睇網頁或其他網上資料...都好講理解能力的....凡事都有高低手,有些人做晒準備睇晒都冇用,要明先得架. ...
n 年前份工要睇好多合同, 係入面要挑骨頭, 變左睇既野唔會單單睇下升中派位好唔好, 無聊到學校 funding 點用都會望下.

hppa    發表於 16-6-13 17:39

醒目開學勳章 王國長老

HK-MAN 發表於 16-6-13 17:37
你無欠我債,第時咪唔會幫我囉
依家做 ftm 真係好多時間去逐間睇, 通宵唔訓都無問題, 遲下搵到野做時就難講, 都話左信得過我先喇.

引用:Quote:lalamike+發表於+16-6-13+16:36+我不

原帖由 miriam 於 16-06-13 發表
內裡有咩問題我唔想解釋, 做朋友只會在心中, 吞得到幾多我吞晒.
或許我亦表達得不好,我自己本身是直腸直肚的人,看法或許有點古板,個人定義的有準備,是靠自己及好早已經留意學校,去參觀,同校長傾,跟學生互動(eg開放日),當然,看網頁也是基本!至於扣門𢚘,我個人(強調是自己)是接受一份拙劣、卻有真感情並出自自己手的信!(但我的看法不能代表校長⋯⋯這個我明白!)
重申:各有看法而已,不是撩交嗌,叩門已經夠煩,不想多增煩惱!

miriam 發表於 16-6-13 17:40
依家做 ftm 真係好多時間去逐間睇, 通宵唔訓都無問題, 遲下搵到野做時就難講, 都話左信得過我先喇.
...
我最信唔過係自己。

回覆:朋友叩門成功分享

抱歉!我覺得呢度有好多有心嘅家長,講嘅野係好正面好有用,但有時我會覺得忽略左時機嘅重要性。如果早兩個星期前講叩門,會唔會多d人受惠? 人地啱啱派左寶校,六神無主,見到弱勢學校肯定嚇壞了。

係比較多人受苦的情況下,我傾向支持下愛護下佢地多d, 如有得罪,謹此致歉。

miriam 發表於 16-6-13 17:38
n 年前份工要睇好多合同, 係入面要挑骨頭, 變左睇既野唔會單單睇下升中派位好唔好, 無聊到學校 funding 點 ...
仲有一樣我會留意, 不過只會留意個別學校 (因為太花時間):

- 學校過去既"週年/三年計劃"既完成度和表現是否符合預期

你知啦, 講(計劃)係可以天下無敵.......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

frogbobo 發表於 16-6-13 17:44
抱歉!我覺得呢度有好多有心嘅家長,講嘅野係好正面好有用,但有時我會覺得忽略左時機嘅重要性。如果早兩個 ...
可能係遲左講應該點準備, 依家仍然有學校係未進行面試, 可以叫知道原來去到家長面試時能夠熟知該校情況係一件好事.

倒返轉黎睇, 原來我叫朋友所做既前置功夫係有用, 黎緊要面試既小朋友同家長可以再裝備好去面試.

frogbobo 發表於 16-6-13 17:44
抱歉!我覺得呢度有好多有心嘅家長,講嘅野係好正面好有用,但有時我會覺得忽略左時機嘅重要性。如果早兩個 ...
其實呢一兩個星期都係interview既高峰期, 所以1d都唔遲囉, 再者, 亦有不少係來年要揀小一既家長要取經的!

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-6-13 17:46
仲有一樣我會留意, 不過只會留意個別學校 (因為太花時間):

- 學校過去既"週年/三年計劃"既完成度和表現是 ...
有部份我會睇埋三年或週年計劃, 會睇既真係弱校, 睇返係報告入面推行既實行到幾多.

例如報考某類型公開試係好, 但係咪切合該年級程度去考, 切合既當然無問題, 但降低程度考低一至兩級而有好成績時, 我就會諗好多野.

醒目開學勳章 王國長老

都係安份地守係升中版會好 d.

引用:+本帖最後由+miriam+於+16-6-13+14:25+編輯

原帖由 miriam 於 16-06-13 發表

小朋友派位極差, 派左去寶校.
你朋友嘅成功係因為交了你這位朋友

回覆 miriam 的帖子

好羡慕你朋友有你做佢朋友, 老實講, 我都想搵人幫輕吓我, 只係我冇咁好的朋友.
多謝你話比我知, 叩門成功者, cert 唔多過五張....

醒目開學勳章 王國長老

karen55407 發表於 16-6-13 17:55
你朋友嘅成功係因為交了你這位朋友
我今日既瀨野就係交左呢個朋友

引用:Quote:lalamike+發表於+16-6-13+16:36+我不

原帖由 hkpapa852 於 16-06-13 發表
請槍頂多只能幫到事前, 叩面試都係打真軍靠自己. 其實咁報面試班, 叩門班, 俾錢問升學專家, 俾錢叫人代寫po ...
所以我沒有說對與不對,個人不為而已!(你所說的,我真的沒做過也不打算做!)另外,我沒有忽略小朋友的實力啊!別抓狂,香港爸爸!

醒目開學勳章 王國長老

mimi1102 發表於 16-6-13 17:55

好羡慕你朋友有你做佢朋友, 老實講, 我都想搵人幫輕吓我, 只係我冇咁好的朋友.
我真係無諗過得咁少野, 依家個個小朋友都好多 cert 同活動, 有幸叩門成功真係小朋友實力同家長既支持同投入.

我小朋友黎考小一, 應該仲少過五張...
‹ 上一主題|下一主題