用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 朋友叩門成功分享
樓主: miriam
go

朋友叩門成功分享 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+frogbobo+於+16-06-13+發表放

原帖由 lalamike 於 16-06-13 發表
我不是葡萄,亦恭喜叩到心儀學校的小朋友!但有同感,叩門信要請槍,在我來說,不是甚麼光彩事! ...
我又覺得ok wor,有D人(我)文法無咁好,請幫手唔出奇,反而有樓主呢D好友真好

醒目開學勳章 王國長老

lalamike 發表於 16-6-13 16:36
我不是葡萄,亦恭喜叩到心儀學校的小朋友!但有同感,叩門信要請槍,在我來說,不是甚麼光彩事! ...
內裡有咩問題我唔想解釋, 做朋友只會在心中, 吞得到幾多我吞晒.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 16-6-13 16:45
內裡有咩問題我唔想解釋, 做朋友只會在心中, 吞得到幾多我吞晒.
你朋友入到該學校,若到最終校長發現信裡信外係兩個人,都幾難為情.

醒目開學勳章 王國長老

lightingchung 發表於 16-6-13 16:43
我又覺得ok wor,有D人(我)文法無咁好,請幫手唔出奇,反而有樓主呢D好友真好
  ...
我封信打成點都唔會一定成功, 最終校長只會睇小朋友表現, 表現不好打到天花龍鳳又有何用.

hppa    發表於 16-6-13 17:33
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

HK-MAN 發表於 16-6-13 16:48
你朋友入到該學校,若到最終校長發現信裡信外係兩個人,都幾難為情.
放心, 我寫既信唔係呢間學校收到, 總之好多事我唔想解釋, 我要中箭無問題.

miriam 發表於 16-6-13 16:54
放心, 我寫既信唔係呢間學校收到, 總之好多事我唔想解釋, 我要中箭無問題.
...
你為何會中箭??

醒目開學勳章 王國長老

HK-MAN 發表於 16-6-13 16:55
你為何會中箭??
我清楚當中發生既問題先幫朋友, 幫係唔岩既畀人話我會接受.

我反而想樓主share 一下叩門信點寫??
我成日都覺得咁多封信...有冇人會逐封睇

miriam 發表於 16-6-13 16:57
我清楚當中發生既問題先幫朋友, 幫係唔岩既畀人話我會接受.
哦,幫朋友寫信有乜問題??除非你係該校既教師啫??我真係唔覺有唔啱喎.咁幫朋友交表,排隊係咪都會有錯呀??

醒目開學勳章 王國長老

minikin 發表於 16-6-13 17:02
我反而想樓主share 一下叩門信點寫??
我成日都覺得咁多封信...有冇人會逐封睇
...

我囡小一叩門時都係多得朋友畀佢囡既叩門信我參考, 之後再睇校網內容, 去了解間學校係咪我所需要.

假如小朋友係 SEN 相信家長都會留意有無支援, 學校提供幾多種類, 睇完校務報告知道支援後有進步, 有幾多小朋友可以係該學年進步後再經評估後離隊, 呢樣都足夠證明學校對學生有教無類.

好老實丫, 咁多份資料最多咪睇下交黎既野齊唔齊, 全部面試既更加唔使講, 睇咁多做乜.

醒目開學勳章 王國長老

HK-MAN 發表於 16-6-13 17:02
哦,幫朋友寫信有乜問題??除非你係該校既教師啫??我真係唔覺有唔啱喎.咁幫朋友交表,排隊係咪都會有錯呀??
...
唔知, 有人覺得咁我願意去接受批評.

miriam 發表於 16-6-13 17:09
唔知, 有人覺得咁我願意去接受批評.
唔好玩啦,幫朋友寫信都要受佢地批評

醒目開學勳章 王國長老

HK-MAN 發表於 16-6-13 17:14
唔好玩啦,幫朋友寫信都要受佢地批評

岩岩諗到 d 野, 就係係升中同升小版收工

引用:Quote:frogbobo+發表於+16-6-13+15:34+放榜

原帖由 miriam 於 16-06-13 發表
可能你覺得有問題, 我知佢實際家庭問題, 唔幫手時相信只可以入讀寶校.
唔好意思,可能我表達得唔好,我覺得你提醒家長要注意學校理念,要有準備係好正面,如果知道自己文筆唔好,搵人幫手亦好正常。我只係覺得如果家長係有心,會一早就準備,而唔係叩門前兩個禮拜先起動,之前一兩日先寫信。當然亦無不可,但呢種方式真係稱得上叫機會留俾有準備嘅人?

我相信好多好多家長都巳經做足哂功課,最終亦落空,咁係唔係佢地冇準備好?敏感時期,可以既話關愛一下呢班家長

回覆 miriam 的帖子

謝謝你的分享!今晚會再刨校經。

frogbobo 發表於 16-6-13 15:34
放榜前兩個禮拜先準備,再請人幫手,自己只是睇下網頁,跟指示做..........原來呢d就係機會留俾有準備嘅人. ...
難得有樓主呢個朋友咁幫手, 真係恨唔到咁多! 自己有努力去lun過website, 咁都唔算係付出同準備?!
最近我聽過坊間牟利機構, 整份8頁portfolio要8k!

醒目開學勳章 王國長老

frogbobo 發表於 16-6-13 17:21
唔好意思,可能我表達得唔好,我覺得你提醒家長要注意學校理念,要有準備係好正面,如果知道自己文筆唔好, ...
當中有既問題先令到朋友唔可以提早準備, 最終要求助於我.

為左呢件事我真係勁講粗口....................

係升中版我真係講過要了解一間學校先從校網開始, 但我都畀人話囉....................

醒目開學勳章 王國長老

cattz288 發表於 16-6-13 17:25
難得有樓主呢個朋友咁幫手, 真係恨唔到咁多! 自己有努力去lun過website, 咁都唔算係付出同準備?! ...
相信朋友睇得比我更深入, 唔係既個 d 小問題無可能問得出口.

frogbobo 發表於 16-6-13 17:21
唔好意思,可能我表達得唔好,我覺得你提醒家長要注意學校理念,要有準備係好正面,如果知道自己文筆唔好, ...
"做好準備" 呢樣野真係冇準則架點為之做好就真係....

lalamike 發表於 16-6-13 16:36
請槍頂多只能幫到事前, 叩面試都係打真軍靠自己. 其實咁報面試班, 叩門班, 俾錢問升學專家, 俾錢叫人代寫portfolio算唔算請槍?

又唔係叫版主"扮"埋家長去見....

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題