用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 朋友叩門成功分享
go

朋友叩門成功分享

醒目開學勳章 王國長老

小朋友派位極差, 派左去寶校.

係放榜前兩星期打畀我問叩門要點做, 當時部份學校仍未放叩門資料上網, 所以只好用上年既資料做參考, 預備叩門文件.

放榜後真係出事, 即時同佢再睇返晒想要叩門既學校到底要點做, 同時叫佢寫叩門信前一定要睇晒學校網頁, 了解學校係點先好寫, 間間理念都唔同, 絕無可能一封信剩係改校名就通用.

5/6 佢畀晒所有資料我時, 通宵幫佢整叩門信同個人資料, 亦都再三叫佢一定要睇校網.

好喇~~~戲肉黎啦~~~

今日面試, 小朋友係即時取錄, 唔使等全部面試後再等通知.

我問返朋友時佢話校長好鍾意佢小朋友, 係面試前一家三口係好溫馨, 大家關係好密切, 全部係面帶笑容咁去等. 小朋友考核時都睇到好開朗活潑, 能力亦不弱.

最重要係見家長時既對答, 校長問有無野問時, 朋友真係有提出問題, 有關問題亦都係圍繞住學校發問, 校長好開心有家長真正係了解左學校理念先去叩門, 朋友係第一組家長面試兼第一個取錄, 同日拎埋通知信等之後註冊.

講咁多做咩??

就係想大家知道漁翁撒網式叩門時, 都一定要清楚學校理念, 睇校網係必須, 因為當中有好多細節係學校為學生度身訂造, 切合該校學生需要, 唔會間間學校都一樣.

朋友成功既關鍵, 就係佢親身去了解, 亦都花左幾晚時間去睇資料, 所以係家長面試時可以提出到唔同既問題, 有關問題唔係細心去睇校網根本唔會諗到去問.

最後, 小朋友非擁有特異功能, 參與活動證書一隻手數得晒.

mapp2009    發表於 16-6-16 10:26
kitty55  Totally Agree   發表於 16-6-15 11:13
www   機會是留給有準備的人的。  發表於 16-6-13 16:35
hppa    發表於 16-6-13 15:16
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:朋友叩門成功分享

無錯, 機會永遠留比有充足準備既人!

醒目開學勳章 王國長老

cattz288 發表於 16-6-13 14:26
我叫佢唔好聽其他幼稚園家長點講, 總之我教佢既野跟住去做, 點忙點攰都好校網係必須要睇, 就算我幫佢寫叩門信, 有關學校校網我都睇左好耐先動手去寫.

hkpapa852  你可以開檔了!  發表於 16-6-13 15:23
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

當然有幸有不幸,

積極的,都是值得鼓勵的‧

引用:+本帖最後由+miriam+於+16-6-13+14:25+編輯

原帖由 miriam 於 16-06-13 發表

前輩出手,不同凡響!
恭喜你朋友一家,果然是有準備的人。

醒目開學勳章 王國長老

lingan 發表於 16-6-13 15:12
前輩出手,不同凡響!
恭喜你朋友一家,果然是有準備的人。
要了解一間學校要由校網入手, 討論區評語有好有壞, 亦唔排除有一班忠實擁戴者只唱好不唱壞.

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-6-13 15:21
hkpapa852 你可以開檔了! 發表於 1 分鐘前

你咪玩我啦~~~

引用:無錯,+機會永遠留比有充足準備既人! +

原帖由 cattz288 於 16-06-13 發表
放榜前兩個禮拜先準備,再請人幫手,自己只是睇下網頁,跟指示做..........原來呢d就係機會留俾有準備嘅人.............好勵志!

醒目開學勳章 王國長老

回覆:朋友叩門成功分享

佢就好啦!第一輪就見家長。
好多第一輪先玩小組/見小朋友/筆試,愛莫能助

恭喜你朋友!

多謝分享。請教一下,睇校網具體黎講即係睇咩呢? 謝謝你

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 16-6-13 15:37
佢就好啦!第一輪就見家長。
好多第一輪先玩小組/見小朋友/筆試,愛莫能助。
小朋友係首輪面試, 之後家長亦係首輪面試, 亦都係第一個收既叩門生.

醒目開學勳章 王國長老

youyoub 發表於 16-6-13 15:37
多謝分享。請教一下,睇校網具體黎講即係睇咩呢? 謝謝你
我係乜都睇, 有咩課外活動, 學習支援, 甚至乎校務報告都睇埋.

very touching !

miriam 發表於 16-6-13 14:23

係放榜前兩星期打畀我問叩門要點做, 當時部份學校仍未放叩門資料上網, 所以 ...
BOOK 定你出年通宵來我家整叩門信,可以嗎

引用:Quote:原帖由+cattz288+於+16-06-13+發表無

原帖由 frogbobo 於 16-06-13 發表
放榜前兩個禮拜先準備,再請人幫手,自己只是睇下網頁,跟指示做..........原來呢d就係機會留俾有準備嘅人. ...
我不是葡萄,亦恭喜叩到心儀學校的小朋友!但有同感,叩門信要請槍,在我來說,不是甚麼光彩事!

引用:Quote:miriam+發表於+16-6-13+14:23+小朋友

原帖由 HK-MAN 於 16-06-13 發表
BOOK 定你出年通宵來我家整叩門信,可以嗎
勁!!一年前預约

醒目開學勳章 王國長老

frogbobo 發表於 16-6-13 15:34
放榜前兩個禮拜先準備,再請人幫手,自己只是睇下網頁,跟指示做..........原來呢d就係機會留俾有準備嘅人. ...
可能你覺得有問題, 我知佢實際家庭問題, 唔幫手時相信只可以入讀寶校.

hppa    發表於 16-6-13 17:30

lightingchung 發表於 16-6-13 16:39
勁!!一年前預约

預咗要三顅草蘆