用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學升中分Banding機制: 弱勢學校的困局
樓主: hkpapa852
go

小學升中分Banding機制: 弱勢學校的困局  

babycat1230 發表於 16-6-14 10:35
回覆 hkpapa852 的帖子

我覺得你用各小學升中數據, 用升中制度黎分析好有道理, 多謝你既用心
的確, 每間學校都有佢既好與不好, 我講既嘢未必係你重點既考慮.

而且, 即使係B1/B3中學, 事實一樣係有應會入U同做狀完, 一切都只係過程既問題.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:其實又唔好讀到二、三線就世界未日咁,就算

原帖由 SoLM 於 16-06-14 發表
其實又唔好讀到二、三線就世界未日咁,就算弱校都會變好、成績差也可以變好。葵青屯門上水也可以出狀元(重 ...
咪玩啦,你講果D咪係"名校"囉,盡收地區尖子,你又唔知乎??

引用:Quote:原帖由+ericngkc01+於+16-06-14+發表

有時數據只能反映過去的經驗結果,未必能反映事實的因果關係。新校、二線也可成狀元。例港同、鄧顯⋯

...
早咗回你添,你果然係唔知

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-06-14+發表咪玩

以前都係藉藉無名吧!亂世出英雄,太安逸又如何有要成功的動力?
即係,講既係乜意思?? 你指鄧顯,港同係亂世下執到好野,純幸運下,成就左好多英雄,對嗎??

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-06-14+發表咪玩

上水屯門葵青以前是九反地帶,現在可與港島九龍名校爭一日之長短!
咁,九唔九反唔係重點,係咪"名校"先係重點

引用:Quote:SoLM+發表於+16-6-14+10:56+上水屯門

原帖由 ppmmbb 於 16-06-14 發表
你講二戰後?
好難理解呢

Barbe    發表於 16-6-15 19:37

SoLM 發表於 16-6-14 10:56
上水屯門葵青以前是九反地帶,現在可與港島九龍名校爭一日之長短!
上水屯門葵青以前是九反地帶

點九反法?

講咁耐, 你仲要叫人將中學升大學既機制混作小學升中機制咁諗? 咁係咪叫蓄意誤導呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

SoLM 發表於 16-6-14 11:07
又或者講,而家好彩入到一線,但家庭或小朋友稍微跟唔到,咁咪重容易變成二、三線啦!?

...
咦....似乎忽然你走去睇少2..3線
1線跟唔上就去2...3線搞掂
咁2..3線....咪又難左出英雄囉
你loop來loop去....真係好難傾吓

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-6-14+11:07+上

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-6-14+09:50+

原帖由 hkpapa852 於 16-06-14 發表
話說, 某區既"寶校", 有個新校舍+轉校網後, 係新校網竟然有不少人乙2入唔到話好傷心.....

仲有一D, 係都要 ...
34 千禧校舍

寶校翻身變熱門

回覆:ppmmbb 的帖子

對地區歷史唔認識唔好亂噏,葵青係幾十年前已有好多地區一缐中學,安柱,保六、林護、蕭明、、善德、荃官(當年葵涌係同荃灣一區)都已經係地區B1學校,我又想知點様九反呢?

引用:Quote:gigiwin888+發表於+16-6-14+11:34+我

35 二間寶, 個個為求唔出果欄, 不知幾 hit
尢其黃埔個間, 千禧校舍

係弱勢學校, 係得嘅最好自行考中學.

SoLM 發表於 16-6-14 10:56
屯門啲九反學校, a level 時代年年100% 入u 架

我睇左咁多版, 有D, 想問下pre-s1 就幫師弟妹考, TSA就幫學校考, 我有冇理解錯, 請指點

hkpapa852  係, 你既理解係啱既  發表於 16-6-14 12:07

咁正常情況下, TSA 同 pre-s1 成績係咪正比呢? (如同年考的話)

soscho 發表於 16-6-14 12:15
咁正常情況下, TSA 同 pre-s1 成績係咪正比呢? (如同年考的話)
TSA有分小三同小六, 仲有中三其實都要考.

何謂同年考成績會否成正比呢?

hkpapa852 發表於 16-6-14 12:21
TSA有分小三同小六, 仲有中三其實都要考.

何謂同年考成績會否成正比呢?
假設小三有一半人有band 1 成績, 呢批人一路上如無大變化, pre-s1應該都有一半人band 1, 係咪咁解?