用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學升中分Banding機制: 弱勢學校的困局
樓主: hkpapa852
go

小學升中分Banding機制: 弱勢學校的困局   [複製鏈接]

回覆 MC1128 的帖子

大家需要理解制度的真相

hkpapa852 發表於 16-6-13 18:07
坦白講, 我一直都懷疑, 要求一班學生去考一個對自己未必咁重要 (需然話用嚟分班, 但真係好重要咩?) 既試,  ...
呢个咪就係学校教育既-部份囉~学校唔止傳遞知識,仲要教曉学生責任感同有担當、人人為我,我為人人、受人恩果千年記……嘛。学生会為学校、為学弟妹去考好个試,定hea考,就要睇学校平曰点教学生了~

200904  説的好  發表於 16-6-16 11:29
oldgamesman    發表於 16-6-13 20:03

Yanamami 發表於 16-6-13 19:06
呢个咪就係学校教育既-部份囉~学校唔止傳遞知識,仲要教曉学生責任感同有担當、人人為我,我為人人、受人 ...
傳統名校較著重傳承,係呢方面係會有多少少優勢

Yanamami  对,有使命感~  發表於 16-6-13 19:13
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-6-13+19:06+呢个

原帖由 hkpapa852 於 16-06-13 發表
傳統名校較著重傳承,係呢方面係會有多少少優勢
對呀,好多人好 proud of their formers schools,一定會盡全力!

我本人係贊成好似dse咁,一戰定江山,生死各安天命

@[email protected]    發表於 16-6-14 12:21
MCS奮鬥中        

回覆:hkpapa852 的帖子

如龍小校學又有呈分但不留龍中學!係咪用同一方法?
而不留龍中學,應學生有D料!係咪有so ?

回覆:小學升中分Banding機制: 弱勢學校的困局

早幾日先同朋友傾呢個問題,仲要呢幾年學生人數暴升,啲弱勢學校,呢幾屆升中可以得一兩班,其中可能真係一個band 1 都冇,到你小朋友嗰年五六班,當中可能有啲標青嘅,都冇用,好慘囉~呢啲真係唔公平,以前學能測驗自己命運自己決定幾好!

claudialuk2011 發表於 16-6-14 04:52
如龍小校學又有呈分但不留龍中學!係咪用同一方法?
而不留龍中學,應學生有D料!係咪有so ?

...
所有有呈分既小學安排一樣,不過不留龍中唔一定係成績好。而且亦要睇吓你所謂既"龍"係咩龍啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-6-13+15:52+

原帖由 hkpapa852 於 16-06-13 發表
完全同意,眼見有d學校早幾年係自行都有位剩,呢兩年忽然變熱門學校,自行又爆滿,大抽獎又多左人放乙一,抽到仲開心到要開香檳,見到咁嘅情形真係R哂頭

引用:早幾日先同朋友傾呢個問題,仲要呢幾年學生

原帖由 BABA124 於 16-06-14 發表
早幾日先同朋友傾呢個問題,仲要呢幾年學生人數暴升,啲弱勢學校,呢幾屆升中可以得一兩班,其中可能真係一 ...
以前學能試都唔係關自己事架喇!

請問直資/私小,計法是否一樣?我也比較過幾間冇中學的直私,點解有些派中又真的一般?我想法是考入的也實力不差,但6年後升中就不是預期理想?

kittytyl 發表於 16-6-14 08:17
請問直資/私小,計法是否一樣?我也比較過幾間冇中學的直私,點解有些派中又真的一般?我想法是考入的也實 ...
所有有呈分既小學, 不管係官津, 私立定直資, 分banding方法一樣.

私校/直資揀人見收個D一定係叻人? 一個5/6歲小朋友真係有幾叻, 你唔係以為只靠一至三場10分鐘至半個鐘既面試, 就真係可以完全分辦到呀?

而且, 你揀人時人揀你.

識揀就揀龍校啦,完

hkpapa852  不過唔好揀錯龍校......   發表於 16-6-14 08:42

starrymama 發表於 16-6-13 18:32
回覆 MC1128 的帖子

大家需要理解制度的真相
明眼人太少, 諗太多無用疊埋心水都係一定要入一線津校有SO!

回覆 babieblue 的帖子

我也是覺得三次公開考試會公平一D

引用:認同制度問題令富者越富貧者越貧,如果改返

原帖由 babieblue 於 16-06-13 發表
認同制度問題令富者越富貧者越貧,如果改返做統一公開考試形式,自己成績自己負責,反而可能有機會令弱校翻 ...
我諗返以前為什麼要取消學能測驗呢,因為怕自己個小朋友以往幾年好叻,只考一個試定生死,唔公平,亦有人話男仔入band 1 少過女仔。

不過我贊成自己成績自己負責,做乜要師兄師姐去為自己爭取,不合邏輯之餘,又不公道。

有冇人去教育局反映,我支持

Wonderlady 發表於 16-6-14 09:10
我諗返以前為什麼要取消學能測驗呢,因為怕自己個小朋友以往幾年好叻,只考一個試定生死,唔公平,亦有人話 ...
[size=30.3998px]我都讚成命運由自己決定。

[size=30.3998px]另取消男女一半半派位其實歧視男性,由男性生理上係發展慢D,所以個個歲數一定無咁叻。如果要公平應該要等大家一齊發展完先派位囉。

回覆:Yanamami 的帖子

我地校長也是這樣教學生-要幫下師弟姐。

對…支持自己成績自己負責。如果話男仔遲發展咪女仔五年級考,男仔六年級先考。

引用:我地校長也是這樣教學生-要幫下師弟姐。 +

原帖由 babywoman 於 16-06-14 發表
我地校長也是這樣教學生-要幫下師弟姐。
師弟妹

‹ 上一主題|下一主題