用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學升中分Banding機制: 弱勢學校的困局
樓主: hkpapa852
go

小學升中分Banding機制: 弱勢學校的困局   [複製鏈接]

回覆:小學升中分Banding機制: 弱勢學校的困局

好有用嘅資訊…

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-6-13+15:52+

原帖由 hkpapa852 於 16-06-13 發表
"多D家長早D瞭解制度上既問題, 或者有多D人會聚集一起要求EDB正視問題"

認同制度問題令富者越富貧者越貧,如果改返做統一公開考試形式,自己成績自己負責,反而可能有機會令弱校翻身

babieblue 發表於 16-6-13 17:20
認同制度問題令富者越富貧者越貧,如果改返做統一公開考試形式,自己成績自己負責,反而可能有機會令弱校翻 ...

我都認為咁樣係好D, 自己Banding自己負責, 不過一樣會有大批家長話唔應該一試定生死, 甚麼加大小學生考試壓力之類既反對意見 (唔通呈分三次壓力真係會細D?).....

200904  兩種方法都讓人頭痛。  發表於 16-6-16 11:22
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我記得我細個時有考學能測驗,果個試都喺有呈分作用?是否學能測驗好啲?

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-6-13+17:25+

...咁變成三次公開考試,統一試卷,全港一齊拉curve 評分,個人感覺反而公平D。
其實都明白一定極大阻力

夏日麼麼茶 發表於 16-6-13 17:32
我記得我細個時有考學能測驗,果個試都喺有呈分作用?是否學能測驗好啲?

...
學校測試其實類似依家Pre-S1, 但其實都要參考五年班同六年班既校內成績. 不過都算係只係自己Banding自己負責.

我諗依家仲係度浦既家長, 應該無乜幾多個會參加過升中試 (1977年已取消).

ANChan59  I did.  發表於 16-6-15 13:49
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

轉網又有啲咩影響?有啲又話可能升band或跌band?是否同弱強學校有關係?

夏日麼麼茶 發表於 16-6-13 17:32

...
我記得學能試都係睇分banding, 結果派位都係大抽獎!

寧為雞咀、莫為牛後。寶校好處多

花生友真人.真事.親眼看見

乖學生一定是你
只要你正正常常,肯交齊功課回條飯錢支票….已是老師心目的勤力乖學生…並會特別坐在老師正前面,甚麼班長行長科長風紀午膳大使清潔糾察圖書館理員升旗手都是你……年尾優點多到寫唔晒

好成績 好easy,自信返晒嚟
老師還是要教書的,可能教學方法比較單向,又或管理課室秩序已心力交瘁。功課嘅嘢,在寶校環境,交唔交都已經無咩所謂,最緊要你仲記得帶,仲肯交返本空白功課出嚟,湊齊人數就得。考試默書功課都少好多,唔駛12樣。。。輕輕鬆鬆無壓力又一day…..仲有時間去學琴練體操添

培養超強的愛心和忍耐力
寶校的SEN學生人數比較多,老師會搵啲醒目啲的同學照顧他們,幫他們收拾書包、寫家課冊,帶他們進出班房,需要有無比愛心耐性。學習對人處事、得到寶貴經驗。

家教會主席非你莫屬
寶校家長都忙於搵食,人哋真係手停口停,邊個得鬼閒去學校做午膳姨姨、故事姨姨呢啲咁有愛心的工作,更甚至比人大政協更有權勢的家長教師會主席?家教會主席未至能呼風喚雨,至少老師們都對 貴子弟留三分薄面。全班罰抄都應可以唯獨你唔駛交。

學校大量活動推薦你
最出名當然是「成長的天空」計劃,真係又多內容活動、又好玩、又有得宿營,最要係一蚊都唔駛。另外你咁乖,阿媽又係家教會主席,甚麼外出參觀活動、成績好去廸士尼,點會無你份?!

參賽證書都當冠軍
有學生肯出去參加比賽,老師已經想攬住你錫兩啖。無冠亞季金銀銅獎唔緊要。甚麼校際音樂節、朗誦節。。。有張參賽證書攞返學校已經好威水!

平實樸素,與世無爭
都話家長們忙於搵食,邊有閒錢買貴價文具?大家都平平實實中華牌鉛筆唔駛煩。人人無比較,精神滿足才是真正的滿足!

iammiyake    發表於 16-6-15 14:15
bbforever    發表於 16-6-14 11:29
b16a  寧做雞頭 不做鳳尾   發表於 16-6-14 11:14
oldgamesman    發表於 16-6-13 19:57
www    發表於 16-6-13 18:19

夏日麼麼茶 發表於 16-6-13 17:35
轉網又有啲咩影響?有啲又話可能升band或跌band?是否同弱強學校有關係?
我試吓舉個假設:

假設校網A, 全區小學學生Pre-S1平均分為80, 校網B既平均分係75.

理論上校網A應該強過校網B, 但校網A弱校學生平均分可能得70, 咁如果該校學生轉網, 咁好大機會低過人地校網既平均分.....

引用:Quote:夏日麼麼茶+發表於+16-6-13+17:35+轉

我試吓舉個假設:

假設校網A, 全區小學學生Pre-S1平均分為80, 校網B既平均分係75.
咁呢個案例,轉唔轉都低過人。即喺成日聽人講嘅邊沿人,如果A網低於平均分嘅78分,轉去B網就會變成高於平均分嘅75分,即喺升咗呢?

但係又實在太難預計,我地點知甲綱同乙網嘅平均分喺幾多呢?同埋上年又可能唔同今年?莫非要派彩時才知曉? 唔好意思咁多問題

響香港讀小學,幾好成績都唔自己嘅成績,pre s1 用嚟計咪失敗咯,大把學生Hea考

夏日麼麼茶 發表於 16-6-13 17:50
咁呢個案例,轉唔轉都低過人。即喺成日聽人講嘅邊沿人,如果A網低於平均分嘅78分,轉去B網就會變成高於平均 ...
其實我個例子唔係咁好, 我再諗吓點樣講會好D.....

Tophand8899 發表於 16-6-13 18:02
響香港讀小學,幾好成績都唔自己嘅成績,pre s1 用嚟計咪失敗咯,大把學生Hea考

...
坦白講, 我一直都懷疑, 要求一班學生去考一個對自己未必咁重要 (需然話用嚟分班, 但真係好重要咩?) 既試, 加上係派位後一星期左右 (門都未叩完啦!) 就考, 到底有幾咁反映到現實呢?

派位差會否hea考? 派得好係咪又一定有心同你搏呢?

babieblue 發表於 16-6-13 17:20
認同制度問題令富者越富貧者越貧,如果改返做統一公開考試形式,自己成績自己負責,反而可能有機會令弱校翻身 ...
你想爭取回復 升中試/香港小學會考 ?

回覆:hkpapa852 的帖子

可能又咁講,既然大家都hea考,咁咪反映到真正實力,唔讀都識咪叻d囉!不過我個人較支持以前學能測驗。

夏日麼麼茶 發表於 16-6-13 17:50
咁呢個案例,轉唔轉都低過人。即喺成日聽人講嘅邊沿人,如果A網低於平均分嘅78分,轉去B網就會變成高於平均 ...

假設全港得2區,A區係強區 有100個B1生, B區係弱區 得80個B1生
你既成績係全港排160, 本區A區排110, 屬B2生

咁你轉區去B區, 你仍係全港排160, 因2區加埋頭180個係B1生, 咪會肯定轉區变成B1生~~~

whitepurin 發表於 16-6-13 18:19
可能又咁講,既然大家都hea考,咁咪反映到真正實力,唔讀都識咪叻d囉!不過我個人較支持以前學能測驗。

...
不會hea考。這個試也是分班試...
小學在第三次呈分試後,一樣谷爆啲學生
還有,這個試內容頗深的
‹ 上一主題|下一主題