用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學升中分Banding機制: 弱勢學校的困局
樓主: hkpapa852
go

小學升中分Banding機制: 弱勢學校的困局   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 16-6-13 14:27
直資咪-样睇小学?弱勢小学頂多收級-……即係係果d全級得幾个係band1学生既弱勢小学,必須成為級-再加突 ...
聽聞.... 有某一兩間著重語力能力多D.... 不過當然成績都唔可以太差
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

有時有d攻略係甘, 原本讀緊一線小學, 但係排名唔多理想

家長就係(情)分試前幫小朋友轉校

變咗....小朋友係班別考第1, 最後入到band 1中學

kk80400 發表於 16-6-13 15:10
有時有d攻略係甘, 原本讀緊一線小學, 但係排名唔多理想

家長就係(情)分試前幫小朋友轉校

都要選啱學校先得, 否則, 去咗一間比想像中強既學校, 小朋友又係去到中游, 結果都係得個攪自, 仲可能子孫日後繼承名校世襲位呢個權利..... 去到一間太弱既學校, 除非真係做到級一, 否則去到一間級三都唔係B1既學校做咗級二級三, 你都咪話唔煩!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-6-13 15:09
聽聞.... 有某一兩間著重語力能力多D.... 不過當然成績都唔可以太差

我有d疑问……如父母有能栽培到小朋友有过人既語文能力,点会入弱校?点都会考直私吧,叩门都叩走~就算係黑过墨斗入左,点都会插小二去番其他学校吧~点会留到P5?

hkpapa852  所以..... 咪弱校越弱囉!  發表於 16-6-13 15:31

但弱校仍有佢存在價值!因不是所有人適合名校,各有各市場

Yanamami  呢点绝对係~~  發表於 16-6-13 15:38

醒目開學勳章

妹妹頭 發表於 16-6-13 14:04
回覆 hkpapa852 的帖子

咁即係下年畢業果一屆唔駛考PRE-S1 ??
YES, 但有D中學會用PRE-S1作分班試, 而B1中學通常會自己出試卷考分班試

erniewellie 發表於 16-6-13 14:09
又一傑作!

hkpapa852 發表於 16-6-13 13:52
我所謂既"弱勢學校", 係指小學既小六畢業生能夠升讀B1中學比例較低既小學.
何謂我眼中既B1中學, 可以參考吓 ...
樓主:

真心相信你出於好意發此帖, 但擔心, 效果是負面大於正面, 不符你原來的良好意願。部分家長網友可能解讀為: 一入弱校, 便無前途, 結果為逃離「弱校」, 叩門叩十幾廿間, 真心覺得大人小孩都疲累。

MC1128 發表於 16-6-13 15:43
樓主:

真心相信你出於好意發此帖, 但擔心, 效果是負面大於正面, 不符你原來的良好意願。部分家長網友可能 ...

呢點出呢個帖之前亦已諗過, 不過, 就算唔出呢個帖, 我相信要叩門的還是會繼續叩.

只係眼見近年不少原本係"弱勢學校"忽然升呢, 甚至變埋區內"熱門學校", 加上部份唔知係咪"家長"既會員不斷唱好, 所以想提醒大家, 選校要自己諗清諗楚, 無謂要個小朋友讀咗5/6年後嚟後悔.

更期望的, 多D家長早D瞭解制度上既問題, 或者有多D人會聚集一起要求EDB正視問題. (可能想得太遠了!)

醒目開學勳章 王國長老

弱校點解好難改變係有原因, 學生初小時成績好既會轉去更好既學校就讀, 變相去到高小時能力好既已轉校, 剩返既能力普通或再差............
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 16-6-13 15:28
我有d疑问……如父母有能栽培到小朋友有过人既語文能力,点会入弱校?点都会考直私吧,叩门都叩走~就算係黑 ...
大抽獎時中左, 又叩門不成都要入讀架, 有能力者咪初小時轉晒校囉.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-6-13 15:50
呢點出呢個帖之前亦已諗過, 不過, 就算唔出呢個帖, 我相信要叩門的還是會繼續叩.

只係眼見近年不少原本係 ...
講出事實會中箭架...............我都選擇性地封口不談.

miriam 發表於 16-6-13 15:52
弱校點解好難改變係有原因, 學生初小時成績好既會轉去更好既學校就讀, 變相去到高小時能力好既已轉校, 剩返 ...

呢個亦間接解釋咗點解名校就算師資一般,仍可以一直保持強勢,道理好簡單:不斷汰弱留強,不斷收其他學校尖子,如此,差極都有個譜。

醒目開學勳章 王國長老

littlefaith 發表於 16-6-13 15:56
呢個亦間接解釋咗點解名校就算師資一般,仍可以一直保持強勢,道理好簡單:不斷汰弱留強,不斷收其他學校 ...
識人小朋友因轉校份左寶校, 曾去我囡學校插班但唔成功, 學期尾去稍次既小學即成功, 所以該寶校少左一位有能力既學生.

lovecupid 發表於 16-6-13 14:11
名學生如果轉讀一間派位成績較好的小學,是否有較佳的機會取得較好的派位組別?

學生的派位組別跟他/她經調整後的校內成績有關,所以,即使學生成功轉入一間成績較好的小學,他/她亦必須努力獲取優異的校內成績,方可取得較高的派位組別。在一 間成績較好的小學就讀,競爭一般較大,要獲得較高的校內名次,難度亦相對增加。所以,家長應為子女選擇一間適合他/她程度和性向的學校

也有道理。

弱校較少Band1位,但較容易取得較高的校內名次。

較多Band1位,但同時較難取得較高的校內名次。

e.g.
弱校要全級頭50名才算Band 1,全級頭100名算Band 1。但在弱校考的頭50名,可能比在強校考的頭100名容易。

www 發表於 16-6-13 16:16
也有道理。

弱校較少Band1位,但較容易取得較高的校內名次。
這個是教育局中一學位分配辦法的其中一條常見問題啊.....

MC1128 發表於 16-6-13 15:43
樓主:
真心相信你出於好意發此帖, 但擔心, 效果是負面大於正面, 不符你原來的良好意願。部分家長網友可能解讀為: 一入弱校, 便無前途, 結果為逃離「弱校」, 叩門叩十幾廿間, 真心覺得大人小孩都疲累。
不必過分憂慮,樓主出唔出帖,要叩門離開寶校的家長都會照叩門。

不信?你可出一帖說說「讀寶校的種種好處」,試試家長們會否立即停止叩門。

引用:+本帖最後由+www+於+16-6-13+16:17+編輯+\

原帖由 www 於 16-06-13 發表
有啲弱勢學校只有一班或兩班,可能一級只有約50人,要考級一,可能最多級5先可以去到band 1,就算係弱勢學校,考頭級5內都好大壓力!

Lsm948 發表於 16-6-13 16:36
有啲弱勢學校只有一班或兩班,可能一級只有約50人,要考級一,可能最多級5先可以去到band 1,就算係弱勢學校 ...
最弱的學校見過有以下幾間:

1. 港島某小學一級27人, 只有2個派到B1中學
2. 九龍B1中學學額最高既中學區某兩間小學一級27/28人, 只有3-4個派到B1中學
3. 九龍另一區某小學, 近3年前一級6X人, 每年只有不多於5人派到/考入B1中學

自己計吓, 弱校可以有幾弱

Soundervolt  有一間將會停辦...  發表於 16-6-13 17:04

hkpapa852 發表於 16-6-13 17:01
最弱的學校見過有以下幾間:

1. 港島某小學一級27人, 只有2個派到B1中學
Soundervolt 有一間將會停辦...

我講嗰幾間, 已經未計將會停辦個間..... 事實上將會停辦個間既B1比例, 係統計上發現原來唔係最差, 同區差過佢既仲有好幾間......

Soundervolt  真係低處未算低  發表於 16-6-13 17:09
‹ 上一主題|下一主題