用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 16個月仲未識手指指,會唔會自閉?
go

16個月仲未識手指指,會唔會自閉? [複製鏈接]

我仔16個月仲未識手指指,
表達主要係喊,同埋語氣緊張,

會間唔中自轉,會間唔中有幾步腳尖行路,

講野主要只識:媽媽、嗲嗲、得,其他全是無意思既bb話
但平時係屋企都會不停講bb話既,但仲未表達到,邊個係爸爸、媽媽

我指野佢一時時會跟住望,叫名一時時應。
對突如其來既聲音會敏感,會喊。

識指令:拍手、請請、拜拜、hello、穿衫會舉高雙手、著褲會舉腳、

識去羅鞋、識除鞋、除襪、識將著完既襪放去筒道。

筆飯仲學緊,筆得唔叻。大部分既指令都識。

佢識得喂我食飯,玩玩下玩具會望我笑,好痴身,

係街見到陌生人,會望人,人地同佢玩會望住人笑,

但就唔比得生保人抱。

2    0    0    0

引用:+本帖最後由+miss0101+於+16-6-13+11:41+編

原帖由 miss0101 於 16-06-13 發表

我仔16個月仲未識手指指,
16個月識咁多嘢唔似自閉,手指指你教佢多些,捉佢手指,好快識!

回覆 mo515 的帖子

希望啦,我而家狂教佢指野,但佢唔比我羅起佢隻手黎指。

回覆 miss0101 的帖子

請問到幾多個月才指?   我B14個月了,我都擔心緊

簽名被屏蔽

cathy0506 發表於 17-1-3 23:00
回覆 miss0101 的帖子

請問到幾多個月才指?   我B14個月了,我都擔心緊

狂教佢指就啱啦,指有分指近嘢同指遠嘢,兩樣都要。攞嘢食嘢,專登唔俾要佢指,佢唔指就你指俾佢睇。不過每次唔好糾纏咁耐,叫佢兩三次都唔指,你指指講出樣咩嚟,就俾佢啦,唔好令佢好抆好反抗

peonybibi 發表於 17-1-5 07:25
狂教佢指就啱啦,指有分指近嘢同指遠嘢,兩樣都要。攞嘢食嘢,專登唔俾要佢指,佢唔指就你指俾佢睇。不過 ...

(續)我問過兩個心理學家,佢哋都話唔識指嘢係自閉其中一個徵狀,但唔識指唔代表一定係自閉,仲要睇好多項有無中。現階段如無特別嘢唔駛太擔心,多啲教佢認知同語言。fing頭同腳尖行,2歲前係正常,如只係少少,唔咪狂做不停就得。留意呢啲少少刺激嘅行為,係咪因為睇得太多電視興奮咗,又或者好無聊無人同佢玩。如有不好的生活習慣先改先戒,自己學多啲方法同佢玩教佢。帶佢多外出。做曬呢啲嘢仲有懷疑同擔心,再尋專業啲嘅協助。如果你以防萬一,都可以去健康院睇下報定案先。

回覆樓主

請問樓主做左評估嗎? 我個仔16 個月都未識手指指, 己約評估

JASPERMOM 發表於 17-8-23 23:23
請問樓主做左評估嗎? 我個仔16 個月都未識手指指, 己約評估

9月已評估,語言遲左半年,其他智力、認知完全冇問題,
唔係自閉,轉介語言治癒,但醫生話我小朋友大大下會追得返。

我小朋友而家已經好多野講,識表達自己,有句子,開始識駁咀,

開始會講因爲、所以,我、你仲未好識分,

但對比同月份小朋友,講野都係唔夠叻,唔夠流利。

唱歌唔夠唱得叻,但都有問有答,唔講唔覺佢語言遲緩。

不過佢係慢熱型,熟左就好活潑,同其他小朋友相處冇問題,

好動愛同小朋友玩。

miss0101 發表於 17-11-26 22:46
9月已評估,語言遲左半年,其他智力、認知完全冇問題,
唔係自閉,轉介語言治癒,但醫生話我小朋友大大下 ...

多謝你回覆, 我個仔17 個月做左一次評估, 語言有5個月遲緩, 我上網學語言治療技巧, 19 個月再做評估, 語言已經係超前左幾個月, 我都放心好多。

JASPERMOM 發表於 17-11-27 00:59
多謝你回覆, 我個仔17 個月做左一次評估, 語言有5個月遲緩, 我上網學語言治療技巧, 19 個月再做評估, ...
請問在那自學語言治療?請pm我,謝謝你☺️

回覆樓主

http://teachmetotalk.com
‹ 上一主題|下一主題