用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 又要煩報小一
go

又要煩報小一 [複製鏈接]

我個仔4歲時confirm有自閉症, 佢讀書ok, 係社交和情緒方面有問題, 情緒大上大落, 無自信, 從來不會上台表演, 影大合影就擰轉身!

本身讀緊K3, 但上年十月做小手肌評估話佢delay左年幾, 再加未排到政府training, 所以決定讓他重讀K3, 諗住等佢接受training多一年, 輕鬆左大半年, 依家又要開始煩惱㨂咩學校! 應該㨂活動教學定傳統教學?傳統好似好d但又擔心佢坐唔到一日. 依家好多學校都大班又多活動, 好擔心佢適應唔到, 又俾人"蝦", 又唔知要唔要諗埋升中, 真係好煩!

3    0    0    0

你邊區?bk小一選校應該幫到你?

回覆:coffeeyu 的帖子

TKO, 但SEN小朋友選校又同正常小朋友考慮既唔同😪

回覆 MrsMu 的帖子

我同您一樣都煩緊應該揀邊種小學?囝囝專注力弱, 傳統學校怕佢坐唔定, 但活動教學要經常和同學交流討論, 佢社交弱所以都難, 希望有經驗JM可以俾意見, 謝謝

回覆:jolee 的帖子

我自閉譜系的仔仔今年9月升小一啦,初初我選校我以小功課有調適,有關愛以學生為主,支援多有經驗照顧有特殊學學生的,我周圍問讀緊學校的情況,清楚知道老師如何,去開放日去聽下校長教學理念如何,你自己感覺下

醒目開學勳章

引用:我個仔4歲時confirm有自閉症,+佢讀書ok,+係

原帖由 MrsMu 於 16-06-13 發表
我個仔4歲時confirm有自閉症, 佢讀書ok, 係社交和情緒方面有問題, 情緒大上大落, 無自信, 從來不會上台表演 ...
以下是前人的留言 (至於我自已就選傳統二線, 同前人的留言情況相似):

我認為傳統教學比較適合A仔。

因為只要A仔知道上學的流程,就會有安全感,減少未知的活動帶來的焦慮而引發的情緒問題。A 仔是很需要生活有規律的。

其二是A仔的社交能力弱,傳統教學可令他們專注學習;相對活動教學,要和其他同學合作,對A仔來說要同時處理學習及社交,會很吃力。

另外要考慮的,是A仔的能力,A仔可以資優也可以有智能障礙。語言方面有些冇問題,有些遲緩。社交的能力亦各有不同。有些A仔較固執及焦慮,有些又不太嚴重,基本上每個A 仔都是獨特的,所以要考慮的有好多。

如果語言、社交、認知能力都不太弱的話,選活動教學也許可訓練到小朋友的社交及和與別人合作的能力,否則都是傳統較適合。事實上,許多傳統教學都會有分組活動,只是比例上少而已。

普遍來說,A仔承受壓力的能力遠低於正常小朋友。所以即使好叻仔,我也認為不太適合一線催谷學校。

選校方面,有些是收較多SEN,課程較淺,但對SEN有相當的經驗,人手支援也較充足,家長間有較多同路人,較易交流和彼些支援,減少家長許多心理壓力。缺點是班中有許多SEN,要多包融能力情緒控制較弱的同學。

有些三線的小學,少一點SEN,但較接受SEN(因怕收生不足)。課程和功課量會深和多少少。但要注意近來多收國內人,資源可能多撥給他們作新來港適應,家長間多講普通話,難埋堆。

二線小學就再少一點SEN,課程及功課量就再多少少,支援都比多數SEN學生的學校少好多,因二線學校許多都不是大校,反而不及一線小學的支援,官校會多一些支援。

一線小學,雖然明示或暗示不適合SEN,但其實入到去,支援一般比二線小學多,好多都有特殊主任,ST/功輔/社交小組等都齊。不過要記住,大多支援只在一、二年班,學業跟不上會好吃力。

還要留意,如果小朋友是SEN,想轉校是很難的,即使多收SEN或三線小學,都不願意收SEN插班。

上面只是我個人意見,也只是概論、泛指,學校到底如何對待SEN,要到校參觀,跟老訢校長交談,了解學校特色,多聽家長口碑,才可找到適合的學校。

回覆:unfunny 的帖子

Thanks! 你有無直接走去學校問呀?

引用:Quote:原帖由+MrsMu+於+16-06-13+發表我個

原帖由 piglet0529 於 16-06-15 發表
以下是前人的留言 (至於我自已就選傳統二線, 同前人的留言情況相似):

我認為傳統教學比較適合A仔。
很好的分析

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+piglet0529+於+16-06-15+發表

原帖由 pyalisa 於 16-06-16 發表
很好的分析
我仔是比較文靜的A, 智力正常有某的特殊興趣超齡, 只是溝通社交爭的, 依家讀依間傳統2線, 谷谷地不算最谷但都多功課, 不過佢可以好快完成去玩他的特殊興趣, 見學校程度不算淺不算深, 他考到前二十, 有自信學習, SEN support其實好少, 有言語治療幾堂, 有安排輔導傾計幾次, 到現在學期尾考晒試安排左社交小組咁, 其實家長在小一初期要睇得緊的同佢多傾計, 協助及鼓勵他融入小學生活同識朋友仔好緊要

piglet0529 發表於 16-6-16 10:06
我仔是比較文靜的A, 智力正常有某的特殊興趣超齡, 只是溝通社交爭的, 依家讀依間傳統2線, 谷谷地不算最谷但 ...
請問你有冇同小朋友講佢有自閉症呢?我仔上年年尾先確診,4月排到早期但到9月升小學就會停。而佢之後會去醫院精神科跟進,而學校都會有跟進。如果佢問我點解佢同其他同學唔,人地唔洗去精神科唔洗去治療,我唔知點開口。
而家去早期我同佢講去玩多d,去評估就話俾醫生檢查發展得好唔好。究竟應該點開口呢?

醒目開學勳章

引用:Quote:piglet0529+發表於+16-6-16+10:06+我

原帖由 taptap83 於 16-06-16 發表
請問你有冇同小朋友講佢有自閉症呢?我仔上年年尾先確診,4月排到早期但到9月升小學就會停。而佢之後會去醫 ...
我冇講, 只跟他說他說話差要言語治療, 成日唔答人人地點知你叻你識, 見醫生是看可不可以升小學 所以醫生問咩要答, 如果唔係讀番幼稚園

回覆:piglet0529 的帖子

Haha 嚇死要讀番幼稚園😂

回覆:又要煩報小一

可以考慮一下比較著重關愛的小學,相信小朋友及家長都無咁大壓力!

‹ 上一主題|下一主題