用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問直資小學面試衣著
go

請問直資小學面試衣著 [複製鏈接]

其實著校服好定恤衫西褲好?如果間學校唔係名幼,只係區內出名但區外人唔識既學券幼稚園

hppa  smart casual  發表於 16-6-13 10:41
   1    0    0    0

我覺得名唔名幼都唔需要著校服,搵啲smart casual就得,如polo shirt同西褲,但最緊要佢著得舒服。

我以前買咗對新鞋俾囝囝for interview著,好鬼型,點知佢唔肯著,話唔舒服,所以全部都係著白波鞋就算。

引用:我覺得名唔名幼都唔需要著校服,搵啲smart+

原帖由 monsterparentss 於 16-06-13 發表
我覺得名唔名幼都唔需要著校服,搵啲smart casual就得,如polo shirt同西褲,但最緊要佢著得舒服。

我以前 ...
thx 其實多唔多人著校服in?

回覆 penguinding 的帖子

都有人著校服!
唔怕輸在起跑線!最緊要將勤補拙!

引用:回覆+penguinding+的帖子 都有人著校服!

原帖由 kokubi_diru 於 16-06-13 發表

都有人著校服!
thx我就係聽講最好著校服 但我自己啲朋友又冇人咁做 所以想了解下

kokubi_diru  朋友諗唔到俾佢個囡著咩,著咗校服面試,正取錄!(該校都係直資有名,而且要面試2次)   發表於 16-6-13 03:16

我覺得面試最緊要小朋友著得舒服,而且整齊企理就可以!著到太formal 未必係好事,諗唔到著咩,其實著校服都可以。
唔怕輸在起跑線!最緊要將勤補拙!

引用:回覆+penguinding+的帖子 我覺得面試最緊

原帖由 kokubi_diru 於 16-06-13 發表

我覺得面試最緊要小朋友著得舒服,而且整齊企理就可以!著到太formal 未必係好事 ...
唔該你呀 今日同同學家長傾開 佢地就話著校服唔駛煩

kokubi_diru  我同朋友都係2015-2016面試既經驗  發表於 16-6-13 03:54
kokubi_diru  Welcome! Good luck!  發表於 16-6-13 03:17

我都幾年前嘅事,當時真係無咩人著校服in。
你著校服見咗第一場就知多唔人著校服,不過都揀定啲衫,兩手準備。

Good Luck!

引用:回覆+penguinding+的帖子 我都幾年前嘅事

原帖由 monsterparentss 於 16-06-13 發表

我都幾年前嘅事,當時真係無咩人著校服in。
多謝您😊

回覆:請問直資小學面試衣著

如果星期六日interview 著校服,其實幾怪!

ekhc  agree   發表於 16-6-14 00:28

我覺得最緊要小朋友舒服,舒服的鞋更重要,因為已經去了一個陌生環境,不要再加多一個因素令他不安。

醒目開學勳章 王國長老

舒服易打理。例如預左除鞋遊戲,去完廁所。小朋友會自己攪得掂

回覆:kathy113 的帖子

都緊要小朋友著得舒服,令人感覺整潔,小學面試好多時都要從玩遊戲中去考試,著得太過隆重,有時唔係太方便!

請問男孩子著斯文款短褲ok 嗎?eg Prince George 個D款

舊年我幫我女著平時著開d衫褲,偏斯文少少就係,扎一條馬尾,穿平時著開既波鞋。小朋友舒服最緊要,我果場就無見到有小朋友著校服in。表現最重要,衣著整潔整齊就ok。(ps:直資收佐)

babieblue 發表於 16-6-13 08:14
請問男孩子著斯文款短褲ok 嗎?eg Prince George 個D款
短褲又唔係太好。今時今日男仔smart casual就好, 但長褲及著襪都係必須。過來人經驗, 有間直資玩音樂椅會睇衣著, 不用西裝骨骨但望落斯文大方。去多幾個interview你會見到男孩多數有領shirt or polo shirt配斜褲(有d彈性)+白波鞋。髮型清爽不要mklook 斜剪留尾剷青....

回覆:kufubaby 的帖子

Thanks! 另外想問係咪著素色(黑白灰藍啡)多?

簡潔最重要!大熱天時就不要為了面試穿長袖衫,有些面試要玩遊戲,少不免跑跑跳跳,穿太隆重反而不適宜。男仔的褲最好不用拉拉鍊,波鞋最好沒有鞋帶,女孩子不要穿公主裙,一件one piece 就最簡單,穿埋襪褲,若走光都無咁覺,顏色盡量不要太誇,除非你想全部排隊面試的家長都望你的小朋友。家長自己的衣著都要注意,我真的見過有媽媽穿好少布,又見過有爸爸穿拖鞋,盡量自己帶去面試,不要比老人家或工人帶,因他們不懂填問卷!

回覆:five555 的帖子

想問下有沒有經驗,知道那幾間學校的課室冷氣偏向較凍,需要給小朋友穿件外套?

five555  最好不穿外套,免小朋友脫了後忘記取,怕冷穿底衫便可以。如真的要穿,叫小朋友盡量不要脫,通常要貼label    發表於 16-6-13 12:33

視乎你需要去邊間學校interview 而決定衣著安排,有d學校講明有遊戲玩而要求著輕鬆、舒服衣著,有d非常出名學校(e.g. Co-Ed)就要端莊整潔。舊年interview, 見過有小朋友著frozen 、公主、及T恤公仔去interview, 見過有家長問老師小朋友係咪咁著有問題,亦見過有小朋友覺得好熱,滿頭大汗連件衫濕哂下入課室interview 。所以,著衫去interview 都要配合當時環境、天氣的。
‹ 上一主題|下一主題