用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地啲仔女補習功課班幾$一個月???
go

你地啲仔女補習功課班幾$一個月??? [複製鏈接]

表妹準備升小四,佢依家係間著通大廈,有啲殘舊補習社功課班星期一至五,每日2個鐘,老師1對5-6個學生,都要$1500一個月。

呢兩日見到有間補習社標榜話會有native speaker,講英文既老師係度,1個老師對4個學生,每班最多8個學生,每日兩個鐘,係甲級寫字樓,新淨企理。收$2500一個月,我覺得有啲貴,但又覺得有個native speaker老師有啲吸引,你地仔女功課班平時幾$個月,覺得幾多錢內先接受到????

[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/mobile_v1.gif[/img]

little_yolky  功課班要個鬼佬响度把鬼咩,最緊要識教功課啫。  發表於 16-6-15 14:25
   4    0    0    0

禁有外藉老師如果齋坐係度看牛牛無互动,同普通老師無乜分别啫。

mwfwinnie    發表於 16-6-17 13:29
Barbe    發表於 16-6-12 23:35

回覆 Yanamami 的帖子

我覺得外籍老師如果只係功課班, 並冇大作用, 而且,如果小朋友英文唔叻, 唔敢問佢, 又或者老師問佢/答佢, 佢都唔識聽, 咁有咩用?

反而, 如果係專拜專補, 外籍老師就有佢既用途了

妹妹頭 發表於 16-6-13 08:15

我覺得外籍老師如果只係功課班, 並冇大作用, 而且,如果小朋友英文唔叻, 唔敢問佢,  ...
係㗎~所以結論係上边个補习班只係gimmick.

所以我個女從來都唔會上功課班, 只會專補

回覆:你地啲仔女補習功課班幾$一個月

功課班,Net , 似乎得物無所用喎,用英文教中文、中數?

你地都講得有道理,似乎好似無乜用。
咁我想問你地仔女如果補功課班係老師1對幾?1對5-6係咪算多?

同埋專科要幾$個?

功課班会養成依賴,除非屋企無人要托兒先去~应要養成孩子為自己功課負責,唔洗人肉紙板睇住先完成。

專科補习係針对弱科,性質同功課班完全唔同。

Barbe    發表於 16-6-13 19:01

回覆:你地啲仔女補習功課班幾$一個月

1:5,6  $1500差不多了。我仔好友在學校附近功課班,1700,聽聞1:10。

識一個小二英文專補,去老師屋企,150/hr。
我仔補英文,Net 教(讀寫聽講),用英國本地教材,  1:6, 1300/4堂,每堂1.5小時。

引用:回覆+Yanamami+的帖子 所以我個女從來都唔

原帖由 妹妹頭 於 16-06-13 發表

所以我個女從來都唔會上功課班, 只會專補
Me too.

引用:表妹準備升小四,佢依家係間著通大廈,有啲

原帖由 Iisyou 於 16-06-12 發表
表妹準備升小四,佢依家係間著通大廈,有啲殘舊補習社功課班星期一至五,每日2個鐘,老師1對5-6個學生 ...
Native oral lesson maximum 1:2. Otherwise your child might not get a chance to speak or communicate with the tutor

1500, 3-8pm .....

普通補習功課班, 導師講既必需快靚正, 唔係既話唔夠時間做功課....
Native speaker 做專科班好D .... 但如果佢唔熟香港課程, 對學校既成績都未必會'成效顯著' ....

除非佢本身英文好, 錦上添花.....

醒目開學勳章

回覆:你地啲仔女補習功課班幾$一個月???

兩女 都冇補功課班,只有星期六的專科補! 暫時足夠!兩個 合供$1000!

回覆:conniecheung 的帖子

你2個唔同級, 是否擺埋一齊專補? 補邊科?

新人進場

回覆:Iisyou 的帖子

我女依家補習費用

1) 數學: 老師上門補 1:1 $250/hr (1星期1堂)
2) 普通話: 教育中心 Plan A 1:1:  $400/hr; Plan B (暫時只有2位學生上堂,1班最多4人): 190/hr (1星期1堂)
3) 英文: 教育中心 Oral (暫時只有3位學生上堂, 1班最多4人): Native speaker $280/ 1.5 hr (1星期1堂)
4) 中文: 城大Canteen 1:1: 投稿作文 $250/ 1.5 hr(1個月1堂)
5) 功課班: 屋企樓下單位 1:十幾 $1,300/月, (1星期補5日) (9月開始加價$1,400/月)
6) 呈分試音樂樂理+木童笛+唱歌+少少數學: 上老師屋企 1:1: $200/hr (1星期1堂)

暑假7月開始報咗"學林"數, 佢話1:3, $800/4堂

Rachelmummy2008    發表於 16-6-15 10:01

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-6-15+09:33+編

IloveJJ 發表於 16-6-15 10:25
嘩!你女補咁多,唔辛苦咩?佢幾時開始咁補架?

1) 數學: 星期二晚 8:00 - 9:00 (今年2月開始至5月)
2) 普通話: 星期六 早9:00 -10:00 (前年開始)
3) 英文 Oral: 星期六 下3:30 - 5:00 (去年8月開始)
4) 中文投稿作文: 每月大約第一個星期日3:00 - 4:30 (去年11月開始)
5) 功課班 (純粹有人"督"住完成晒功課咋): 星期一至五 大約 4:45 - 6:45 (小一開始)
6) 呈分試音樂樂理+木童笛+唱歌+少少數學: 星期四 下4:00 - 5:00 (今年2月開始至5月)

老老實實, 唔係為呈分試, 1), 4), 6) 我係唔會補嘅!

回覆 小時了了 的帖子

我個人覺得太多了

妹妹頭 發表於 16-6-15 10:53
回覆 小時了了 的帖子

我個人覺得太多了

嘻!嘻! 純分享及問意見, 咁應該保留邊啲呢?!

背景: 小女小五呈分,

數學: 學校考2份卷, 上學期其中1份卷唔合格,拖底晒全份數學 C 緊緊合格 (我幾驚整份數學會唔合格) .
英文: 我及C6 唔係好識講英文, 平日係屋企唔會講英文的, 今年年尾升中面試間間都要用英文面試;
中文: 中文作文小四時經常只有六十幾分, 呢一份卷拖地晒全份中文卷 C頭或B尾;
音樂: 無學樂器, 呈分試音樂要計分
普通話: 學校不是普教中, 我及C6 普通話完全唔識
功課班: 在職父母, 放學後暫係奶奶家, 但老人家好難"督"住做功課及為免老人家與孫仔勞氣才出此下策

‹ 上一主題|下一主題