用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴幾錢算合理?
樓主: 欣媽媽
go

小提琴幾錢算合理? [複製鏈接]

引用:Hi+我買咗wolf+secondo,+發現個肩托抓唔實

原帖由 lillymarie 於 16-07-06 發表
Hi 我買咗wolf secondo, 發現個肩托抓唔實部琴,好容易跌出來。不知道你們有無遇到這問題? ...
有沒有較窄d?

引用:請教ㄧ下,如果3/4size+邊度會有比較多款肩

原帖由 epsido 於 16-07-06 發表
請教ㄧ下,如果3/4size 邊度會有比較多款肩托可以試?
Hk strings, eddies 都多款

titibaby 發表於 16-7-6 10:01
有沒有較窄d?
有呀,今朝睇又好似OK,可能阿仔扣上去時位置唔啱,昨日上課時有次一郁,個肩托跌咗落地(好在唔係琴!)老師就話覺得個肩托唔夠secure, 係佢唔鍾意呢隻牌子的原因。不過阿仔一用就覺得舒服。昨日上網見話原來個琴要掂住chin bone and collar bone,即是個chin rest可能都要換個高少少的。好似揀件貼身衫咁,認真麻煩
for every one criticism, three positives must be given.

引用:Quote:titibaby+發表於+16-7-6+10:01+有沒

原帖由 lillymarie 於 16-07-06 發表
有呀,今朝睇又好似OK,可能阿仔扣上去時位置唔啱,昨日上課時有次一郁,個肩托跌咗落地(好在唔係琴!)老 ...
Chinrest, 肩托很個人,要試

我家都十幾個chinrest

titibaby 發表於 16-7-6 11:50
Chinrest, 肩托很個人,要試

我家都十幾個chinrest
可以做展覽 :)
for every one criticism, three positives must be given.

肩托用左會舒服d
唔駛甘大力夾住
小朋友條頸唔夠力

回覆 titibaby 的帖子

至今只剩一個.....沒牌子的。用與不用、看教的!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

mine didn't use shoulder rest now,

四隻貓 發表於 16-6-21 17:08
我家孩子的姿勢問題一直揮之不去. 改好了一樣, 另一樣問題又來了...很煩惱.
姿勢既野改極都有架啦,八級都要練空弦
‹ 上一主題|下一主題