用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴幾錢算合理?
樓主: 欣媽媽
go

小提琴幾錢算合理?

引用:當年買full+size琴時,老師給阿仔兩隻琴帶

原帖由 lillymarie 於 16-06-29 發表
當年買full size琴時,老師給阿仔兩隻琴帶回家試。他教仔仔每天練琴時用不同的琴練同一首歌以作比較,包括 ...
小提琴真是一種好高深既樂器 !
除了琴技外, 琴把 、弓、新琴、古琴更是沒標準的好與壞 , 原來位置、拉琴空間也會影響演奏的效果 !!在這裡真是獲益良多 ,真多謝各高手無私的分享 。

Lilypie Baby Ticker

其實鋼琴原來也可以試琴的。當年只不過是買部U1, 有老師提醒我可幫我到琴倉試琴,那時乜都唔識就跟老師教,向琴行要求試琴。結果真的給我試兩部琴!當時只懂得按按琴鍵和粗略地聽聽那部聲音較能接受,幸好那次有老師一起去幫我聽,哈哈。

小心去揀亦真有需要,部U1都買咗10年,講真係無能力再換。我朋友(不是專業,只為興趣拉琴)40+年前買的小提琴用到今天
for every one criticism, three positives must be given.

引用:當年買full+size琴時,老師給阿仔兩隻琴帶

原帖由 lillymarie 於 16-06-29 發表
當年買full size琴時,老師給阿仔兩隻琴帶回家試。他教仔仔每天練琴時用不同的琴練同一首歌以作比較,包括 ...
好奇一問,2隻琴和4枝弓是從邊到借返黎?我第一次聽可以借回家用一個星再決定,價錢大概幾多?

回覆:titibaby 的帖子

其實2塊阪來自同一木林,非常相近,2塊木都可以造出好琴。我比較喜歡右邊,因為能用左手邊的木頭造出好琴的人較少(原因不便透露,😆)

回覆:小提琴幾錢算合理?

今天有个版朋問我有關微调的事,嗯,公開說幾句無妨。圖中有2個常用4/4微週,你們用的是那一個?為什麼?它合適你的琴吗?

大家可以從有效絃長想想, 大部份專業演奏家都會採用LOOP END(如果使用). 另外是兩者的重量和扛捍比例會有顯著分別. BALL END 的要小心有否傷及面板.

回覆:小提琴幾錢算合理?

大家小朋友是否一上4/4 就立刻不用微調拉弦板?

回覆:titibaby 的帖子

去年在拿琴到兄弟處試弓,在他推薦下買了一松香和一肩托,結果教人失望,因為都只是淘寶貨!

引用:去年在拿琴到兄弟處試弓,在他推薦下買了一

原帖由 小伊 於 16-07-02 發表
去年在拿琴到兄弟處試弓,在他推薦下買了一松香和一肩托,結果教人失望,因為都只是淘寶貨!

...
淘寶貨松香?什麼牌子

我都想知係甚麼價格咁失察、
照計你應該唔會用大陸松香!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

有無人用wolf forte secondo shoulder rest?  是否真的適合長頸人?
我仔最近拉琴常不自覺地面向琴,用下巴夾琴,老師教我加塊布在心口處。 仔用緊KUN
for every one criticism, three positives must be given.

引用:有無人用wolf+forte+secondo+shoulder+rest

原帖由 lillymarie 於 16-07-03 發表
有無人用wolf forte secondo shoulder rest?  是否真的適合長頸人?
我仔最近拉琴常不自覺地面向琴,用下巴 ...
是比較高,本來我女都喜歡但老師說因此令她有少少下巴夾琴,要換返kun 類矮d 的

titibaby 發表於 16-7-3 16:46
是比較高,本來我女都喜歡但老師說因此令她有少少下巴夾琴,要換返kun 類矮d 的

...
你有無扭個wolf secondo至合她體形?我上網見人話可以扭

引用:Quote:titibaby+發表於+16-7-3+16:46+是比

原帖由 lillymarie 於 16-07-03 發表
你有無扭個wolf secondo至合她體形?我上網見人話可以扭
有,但隻腳高,呢樣反而不能調教

titibaby 發表於 16-7-3 17:45
有,但隻腳高,呢樣反而不能調教

老師教我咁做,我整很好核突........塊毛巾會走位
聽你咁講,可能反而啱我仔,佢高高瘦瘦,高過我了
未整呢舊野前,我站在後面看他拉琴,見頸部肌肉拉得好緊,前幾天練琴勤力咗立即扭親頸。有些錢真的無法省

回覆:lillymarie 的帖子

Forte secondo 聲音好好!

回覆 titibaby 的帖子

Thanks!  明天去買

Wolf 有額外配件,頸長人士特別合用,唔使加毛巾升高咁麻煩

要睇牌子  2000蚊果D已經好好!

Hi 我買咗wolf secondo, 發現個肩托抓唔實部琴,好容易跌出來。不知道你們有無遇到這問題?