用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中四冇暑假放(band 1 only?)
go

中四冇暑假放(band 1 only?)

醒目開學勳章

昨天同親戚傾開, 小表妹明年沒暑假放, 要教定中五課程, 中五後期可操卷, 是否band one才如此?

王家爸爸  地區B1好多都係咁  發表於 16-6-13 10:04

回覆 piglet0529 的帖子

我鄰居都係中四升中五,但係band 2中學,都一樣冇暑假放,照樣返全日,教定中五課程加操卷

王家爸爸  B2頭學校   發表於 16-6-13 10:05

名義上有暑假,因為教育局有指引同規定,不過band 1/band 2 老師會以「補課」/「課程」為理由叫學生返學,記得嗰時我比較好彩,一三補課BAFS 9點-2點,二四補課Econ 9點-3點,禮拜五朝早9點-12點教中文。
用暑假補課已經係最好嘅安排,隔離班因為數學教唔切,要Study Leave返去教埋佢,但係我哋學校Study Leave得一個月。:(

幾好呀!

學校免費加操,好過自己比$出去進補

回覆:中四冇暑假放(band 1 only?)

我女b1尾中六,佢話佢嗰代初中無咩補課,但呢一兩年開始,眼見中一二嗰啲師弟妹,學校密集式假期補課,好似當學生預咗咁囉。

醒目開學勳章 王國長老

回覆:中四冇暑假放(band 1 only?)

我女學校算b1吧,無wor! 只有個別科目會在暑假頭有少少補課。

回覆:中四冇暑假放(band 1 only

我仔中四都冇補 (B1),中五少量,中六勁多補課。
其實都冇乜所謂,咪當幫佢地溫書囉。

回覆:fionakong2008 的帖子

我大仔學校都是咁,校長解釋是這幾年的同學仔學習態度差的,好多都被電子産品吸引,我覺得是原因之一

piglet0529 發表於 16-6-11 21:22
昨天同親戚傾開, 小表妹明年沒暑假放, 要教定中五課程, 中五後期可操卷, 是否band one才如此?

...

個別科目預計教唔晒,會在暑假提早兩三星期提前教,諗落都係盡責啫!係好事呀!不要介意,辛若下先有好日子過嘛!

引用:昨天同親戚傾開,+小表妹明年沒暑假放,+要教

原帖由 piglet0529 於 16-06-11 發表

...
我仔學校都係咁,由中三開始已經無暑假放,要番去補課,我諗唔係band1校會咁,我仔係band 2校,我覺得咁樣幾好,起碼唔洗係度hea

醒目開學勳章 王國長老

我囡學校 S.4 & S.5 暑假要返學校補課
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章

引用:回覆+piglet0529+的帖子 我鄰居都係中四升

原帖由 妹妹頭 於 16-06-11 發表
回覆 piglet0529 的帖子

我鄰居都係中四升中五,但係band 2中學,都一樣冇暑假放,照樣返全日,教定中五課 ...
原來普遍都係咁, 等我仲諗會唔會係升依間先咁辛苦

引用:Quote:原帖由+妹妹頭+於+16-06-11+發表回覆

原帖由 piglet0529 於 16-06-12 發表
原來普遍都係咁, 等我仲諗會唔會係升依間先咁辛苦
其實早啲補都好架,去到中五/中六課程較趕唔係太夠時間,中六又要留番啲時間操卷。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+piglet0529+於+16-06-12+發表

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-06-12 發表
其實早啲補都好架,去到中五/中六課程較趕唔係太夠時間,中六又要留番啲時間操卷。

...
哦! 咁又係, 暑假hea開仲唔好, 我仔其實才初小, 不過親友間中學仔的小學也有人升上, 了解一下其他中學情況是否一樣

路過問問: 咁如果成日都要補課, 咁你地點安排旅行等活動?
因為有時要一早買定機票喎!

王家爸爸  如果學校話需要補課,你點可以去咗旅行?老師都無得去,你去,老師會點睇?   發表於 16-6-13 17:16
little_yolky  仲去乜鬼旅行。  發表於 16-6-13 11:16
王家爸爸  無得去   發表於 16-6-13 10:06

回覆:中四冇暑假放(band 1 only

去近近哋新加坡,老師都話最好唔好去。中五升中六只放8月約10天假,8月尾考試

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+dse2017+於+16-6-13+13:51+編

原帖由 dse2017 於 16-06-13 發表

阿仔已經計劃七月到八中月去幾個國家玩 ...
咁即是你仔校沒有補課? 定可以向學校說不補課?

王家爸爸  傳統名校好少有補課。  發表於 16-6-13 17:14