用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 入名幼就好叻, 一定有好前途?
樓主: 星星的後裔
go

入名幼就好叻, 一定有好前途?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+wankikichu+於+16-07-10+發表

原帖由 大埔之友 於 16-07-10 發表
自己細個讀寶校, 唔知名校係點. 但聽人講名牌中校, 老師都唔教書, 只係做paper, 因為學生都自己出去補習.  ...
名中叻果一批學生本身己底子好,除學校notes外重會讀其他坊間天書作參考。學校老師主要講解下課文內容,考試重點。基本上全部自動波,靠自己都可以考得好好。當然差果一批另計。

經過一輪廢語後, 不如大家講一間心中所謂的名幼吧.
而名幼這字眼只是家長所用而已.

引用:經過一輪廢語後,+不如大家講一間心中所謂的

原帖由 GetReal 於 16-07-15 發表
經過一輪廢語後, 不如大家講一間心中所謂的名幼吧.
而名幼這字眼只是家長所用而已. ...
劍鳴

回覆:入名幼就好叻, 一定有好前途?

兩成貧窮兒童患病不求診

http://s.nextmedia.com/apple/a.php?i=20160801&sec_id=4104&s=0&a=19718038

不是歧視人, 可是作為父母可以揀都唔想小朋友的同學病都唔睇醫生, 野埋自己小朋友. 小朋友病好心痛.

引用:我都鄧佢開心,+但唔洗週圍講. +

原帖由 星星的後裔 於 16-06-11 發表
我都鄧佢開心, 但唔洗週圍講.
老人家無野講,講來講去都係孫輩啦。。。

睇開d.

引用:Quote:原帖由+wankikichu+於+16-07-08+發表

原帖由 大埔之友 於 16-07-10 發表
又係, 入得名幼, 家長都唔幫手谷一谷, 不如唔好入.
入名幼點解一定要谷?

其實咁細個,揸筆都仲未識,可以點谷法?

adrio  名唔名要求糸'升好的小学,有人buy,spcoed.,dbs or dgs. 他們的家長也未必舊生,支持还好,未必系那柸茶。   發表於 16-8-2 17:25

其實依家做家長壓力都好大。

我target左一間學校A,俾名龍校B的家長(老公朋友)"妙"住話: 車! 學校A又唔係名校都唔知點咁咁多人爭。我心諗駛唔駛咁寸(但現在DSE成績A已比B好, 自己估邊間A AND B) ?  

當時我心中都有擔心,係咪自己太懶?
到我依家A同B都入到,我想低調。但D長輩又打電話同D親戚講(奶奶&我媽)。唉.......叫左唔好通街講

所以我同自己D朋友好低調,知有對方有同齡小孩唔會開學校名。大家無壓力。

不過都體諒老人家,到左呢個年紀又真係無咩話題。
見親戚朋友又無理由哭哭啼啼,要開心見面,唔講呢D都唔知講乜。

星星的後裔 發表於 16-6-13 22:30
有另一個親戚佢兩個小朋友細個都是11,12區的男女中學. 佢話佢送仔女入名校唔係因為學術, 而係名校家長會放 ...
絕對同意!

teambuilder 發表於 16-6-11 15:03
入左自己心儀嘅學校,開心晒下有幾奇?最緊要睇佢有冇踩別人學校。

十分同意,唔好踩人哋學校就0k,點哂她嗰間無問題。

入到名幼緊係叻同值得開心!老人家無話入唔到名幼就陰功好慘等!
咁既葡萄文都有六版!

keith_ccc 發表於 17-1-22 15:08
入到名幼緊係叻同值得開心!老人家無話入唔到名幼就陰功好慘等!
咁既葡萄文都有六版!
...

咪就係 入到好學校係值得開心嘅事 咁都唔比人講咩世界

Sorry,可唔可以理解為分享佢哋嘅喜悅而吾係晒呢?大量d啦!

引用:入名幼唔係一定有好前途,+只可以叫第一步,+

原帖由 mimi222shi 於 16-06-28 發表
入名幼唔係一定有好前途, 只可以叫第一步, 條路仲好長..
朋友在名牌直資男女龍校教中學,佢話成績斐然的,很多都只是一般小學優異生憑實力考入去的,而由小六升上去的很多成績只是一般,而小一收的絕大部份卻是名幼生。
可謂路遙知馬力

宮二 發表於 17-1-22 23:45
朋友在名牌直資男女龍校教中學,佢話成績斐然的,很多都只是一般小學優異生憑實力考入去的,而由小六升上去 ...
係呀, 漫漫長路, 真係路遙知馬力可以的話都盡量避免同D親戚(真係一年見唔到3次果D三姑六婆)講呢D話題
費事大家有HARD FEELING

星星的後裔 發表於 16-6-11 13:25
唔係囉. 近日親戚做節, 有人無端端自爆話個孫入左名幼. 喺到放閃😡 2歲人仔入到名幼, 多少同運氣有 ...

我有親戚超巴閉,個仔入左紋身,近日係FB訴苦,話家長日見家長,老師說:你囝囝英文能力超好,學習能力超好,但就超活潑,我地係傳統教學,唔係活動教學,所以唔適合你個仔羅,俾多一年時間你!名校都唔易讀架

TorresChow 發表於 17-1-25 01:32
我有親戚超巴閉,個仔入左紋身,近日係FB訴苦,話家長日見家長,老師說:你囝囝英文能力超好,學習能力超 ...

Delllll
‹ 上一主題|下一主題