用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 入名幼就好叻, 一定有好前途?
樓主: 星星的後裔
go

入名幼就好叻, 一定有好前途?   [複製鏈接]

引用:Quote:ozoz+發表於+16-6-12+23:50+我女得個

原帖由 matsushima 於 16-06-20 發表
想請問什麼是9588豬肉獎?
9588即係9唔答8

大埔之友 發表於 16-6-17 08:55
一唔都唔明, 所謂"名校"、"有競爭力"的幼稚園甚至小學都是集中在九龍及港島. 但到中學就彈好多新界"名校"如 ...

梗係唔係啦,  名校好多 F3 開始放洋喇,  有能力又標青已經去讀 BOARDING 等考 UCLA,  MIT,  UC BERKERLY, Chicargo,  LSE, IMPERIAL , MANCHESTER,其他 OXFORD, CAMBRIDGE,  PRINCETON 同 YALE, HARVARD 就已經要好有錢, 未入U 已經要讀聯係 COLLEGE, 你唔好以為新界彈出係因為新界勁咗,  當然, 拉 CURVE 會將 新界 頭果班會凸顯咗

所以點解DSE 後多咗唔出名新界學校呢 , 有部份原因係名校好多勁人一早唔參戰, 亦因為某程度上係 拉 CURVE 結果

引用:唔係囉.+近日親戚做節,+有人無端端自爆話個

回覆:星星的後裔 的帖子

咪由佢囉,跟得上先算啦。
真係聽唔少俾學校勸退既真人真事,
我寧願穩穩陣陣好過勸退,到時真係搵嚟搞。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

引用:+本帖最後由+Bettylau+於+16-6-20+14:09+編

puichingforsure 發表於 16-6-23 10:02
好多學校都係"有個良好,健康的成長環境", 要睇你點定義邊D學校先屬於名幼喇!

又再QUOTE返你出的喱個POST ...

突然諗起出個題,大家鍾意就講2句。洗唔洗quote2次? 你夠叫puichingforsure啦, 咁你問北角明慧好唔好?德粹開分校又關你事?聖保祿鞋Dr. Kong定Joseph 好著. 又關你事? 唔洗處處針對,放鬆,香港人。

還有橙是甜的, 甜的不一定是橙。我話名幼"有個良好,健康的成長環境",而你就曲解為"有個良好,健康的成長環境" = 名幼。你既logic................1次又係咁2次又係咁。

Samgorhi 發表於 16-6-23 11:40
好似醫生外國返嚟都冇用?
係香港, 醫生返來梗係無用啦,  醫管局限制醫生係香港執業嘛 ! 又限制醫科生收生名額,  以確保小圈子 揾錢,

出咗去留學, 無咩必要就唔好返來,  除金融揾快錢或接手家族生意除外

人地老人家只係因為個孫仔考到間好學校, 講出黎開心分享下, 可能有少少曬曬地, 但都係出於真開心, 應該唔係串人既
唔駛咁介意既, 鄧佢開心下law.

入名幼唔係一定有好前途, 只可以叫第一步, 條路仲好長..

引用:名幼點解係名幼,+係因為多名人讀啫,+入得去

原帖由 wankikichu 於 16-07-07 發表
名幼點解係名幼, 係因為多名人讀啫, 入得去唔係有錢就有家底, 根本唔係間學校好, 啲有錢人仲會學大把野, 佢 ...
你所講到好多有家底嘅人讀,如果間學校咁冇實力,咁唔掂嘅,咁多有家底嘅人會屈就入間咁癈嘅學校?名幼爛船有3分釘,只係個學校名入名小都吃香啦,人係靠衣裝....

引用:唔係囉.+近日親戚做節,+有人無端端自爆話個

原帖由 星星的後裔 於 16-06-11 發表
唔係囉. 近日親戚做節, 有人無端端自爆話個孫入左名幼. 喺到放閃😡 2歲人仔入到名幼, 多少同運氣有 ...
即係邊間?寶山呀?

引用:回覆+dbchu+的帖子 咁我又唔係話佢廢既,+

原帖由 wankikichu 於 16-07-08 發表
回覆 dbchu 的帖子

咁我又唔係話佢廢既, 只係有好多"名氣"帶動佢成為叫做"名校"啫, 我只係想講有好多人,  ...
咁依樣係真

引用:回覆+dbchu+的帖子 咁我又唔係話佢廢既,+

原帖由 wankikichu 於 16-07-08 發表
回覆 dbchu 的帖子

咁我又唔係話佢廢既, 只係有好多"名氣"帶動佢成為叫做"名校"啫, 我只係想講有好多人,  ...
又係, 入得名幼, 家長都唔幫手谷一谷, 不如唔好入.

引用:回覆+大埔之友+的帖子 所以,功勞並不是因

原帖由 wankikichu 於 16-07-10 發表
回覆 大埔之友 的帖子

所以,功勞並不是因為"入咗名幼"
自己細個讀寶校, 唔知名校係點. 但聽人講名牌中校, 老師都唔教書, 只係做paper, 因為學生都自己出去補習. 可能名校只是家長較肯揼本.

wankikichu  我都好認同,不過又唔係全部都係咁既,所以真係要好花時間去了解和選擇,"名"就不一定係好   發表於 16-7-11 10:43

回覆:入名幼就好叻, 一定有好前途?

我諗起呢本書⋯

係台灣入到明星高中之後,人生係咪一帆風順呢?30年之後,搵返當年既同學,結集99個故事成書。

opinion.cw.com.tw/blog/profile/329/article/4284

‹ 上一主題|下一主題